1989-ben még, 2015-ben már nincs jogállam – miért gyűjtök a „rendszerbontó népszavazásra”?

2015. augusztus 25. 7:52

Bauer Tamás
Facebook
1989-ben még lelkesen támogattam az SZDSZ négyigenes népszavazását. Miért gondoltam mást 1997-ben és 2007-8-ban, mint 1989-ben, és miért gondolok ma megint mást? Egyszerűen azért, mert 1997-ben és 2007-8-ban demokratikus jogállam volt Magyarországon, 1989-ben még nem volt az, 2015-ben már nincs az.

„Noha többen óvnak attól, hogy a Facebookon vitatkozzam a DK szóvivőjének bejegyzéseivel, megint rákényszerülök. Néhány napja Gréczy a Klubrádióban fejtette ki, hogy miért nem vesz részt a DK a négy népszavazási kérdéshez történő aláírás-gyűjtésben, most pedig a Sztárklikken le is írta érveit. Én viszont a DK alapító tagjaként, korábbi alelnökeként hetek óta ott állok a kitelepülő pultoknál, és gyűjtöm az aláírásokat. A DK tagjainak és támogatóinak joga van ismerni az én megfontolásaimat is. Előbb konkrétan az adott népszavazási kezdeményezés szempontjából vizsgálom a kérdést, majd általában a demokratikus oldal politizálása szempontjából.

Nem vagyok híve annak, hogy demokráciában a választott kormánytöbbség döntéseit az ellenzék népszavazással lékelje meg. Elítéltem a Fidesz erre irányuló népszavazási kezdeményezéseit 1997-ben is (termőföld) és 2007-8-ban is (vizitdíj, tandíj, ápolási díj). Pedig 1989-ben még lelkesen támogattam az SZDSZ négy igenes népszavazását. Miért gondoltam mást 1997-ben és 2007-8-ban, mint 1989-ben, és miért gondolok ma megint mást? Egyszerűen azért, mert 1997-ben és 2007-8-ban demokratikus jogállam volt Magyarországon, 1989-ben még nem volt az, 2015-ben már nincs az. Demokratikus körülmények között – sokak nézetétől eltérően – nem tartom helyénvalónak, hogy ellenzéki párt az emberek elégedetlenségét meglovagolva aláírás-gyűjtéssel és népszavazással kényszerítse ki a legitim kormánytöbbség döntésének megváltoztatását. Akkor is elleneztem az ilyesmit, amikor korábbi pártom, az SZDSZ ellenzékben volt, akár az MSZP próbálkozott, akár maga az SZDSZ kacérkodott ilyesmivel. Így ugyanis – sokan megértették ezt a vizitdíjas népszavazás okán – nem lehet felelős módon, szükség esetén népszerűtlen intézkedéseket is vállalva kormányozni.

Most viszont más a helyzet, most nagyjából felszámolták a demokratikus hatalommegosztást. Ilyenkor mérlegelhetők olyan eszközök is, amelyekhez demokratikus keretek között nem helyes folyamodni. Mind a DK, mind az MSZP –amelynek politikusai persze egészen mást gondolnak a népszavazásról, mint én – benyújtott egy-egy népszavazási kérdést a vasárnapi zárva tartásról a Nemzeti Választási Bizottságnak, vállalva, hogy a mai szabályok talaján lép fel a Fidesszel szemben, és mozgósítja híveit. Ez kétségtelenül olyan kérdés, amely többeket mozgósít, mint a »rendszerbontó népszavazás« állva maradt négy kérdése, ezért is utasítják el a hitelesítését minden változatban. Azzal, hogy a DK is benyújtott ilyen kezdeményezést, Gréczy érve, hogy a Fidesz által kialakított szigorú feltételek mellett nem lehet sikeres a népszavazás, tehát nem is helyes kezdeményezni, máris elesik.

Igaz, a március 15-én és később javasolt kérdéseket a fideszes Nemzeti Választási Bizottság valóban »kiherélte«, a Kúriával együtt négyet hagyott meg a huszonnyolcból. A négy kérdés azonban olyan kérdés (én nem mind a huszonnyolcat tartottam olyannak), amelyben világosan megkülönböztethető a demokratikus oldal álláspontja a Fideszétől, és én azonosulni tudok azzal – a Fideszével szemben álló – válasszal, amit a kezdeményezők képviselnek. Gondolom, a DK minden vezetője ugyanezt gondolja erről a négy kérdésről: a tankötelezettség, az idős országgyűlési képviselők egyidejű nyugdíja és tiszteletdíja, a rászoruló gyerekek mindennapi étkezése és a kötelező kamarai tagdíj kérdéséről. Nem kis dolog ez, hiszen például a férfiak negyven szolgálati év utáni nyugdíjba vonulásáról szóló kezdeményezés szerintem és számos demokrata szerint nem támogatható, és néhány évvel ezelőtt az LMP négy kérdésével kapcsolatban is sokunknak voltak fenntartásaink. Ezek a kérdések viszont tartalmilag kifogástalanok.

Nem a legfontosabbak? A tankötelezettségre vonatkozó kérdés a Fidesz-kormányzás egyik legártalmasabb döntését támadja meg, s ebben megegyezik a demokratikus pártok álláspontja. A mozgósító ereje kisebb, de az elvi jelentősége sokkal nagyobb, mint a vasárnapi zárvatartásénak. A másik három kérdés valóban kisebb súlyú, de a maguk módján az önkéntes és nem államilag előírt szerveződés, a rászorulókkal való szolidaritás és a kiváltságok eltörlése demokratikus elveit jelenítik meg. Az aláírásgyűjtés során azt tapasztaltam, hogy sokan értik: a népszavazási kezdeményezés nemcsak a négy kérdésről, hanem az Orbán-rendszerrel való szembeszegülésről is szól. Legtöbben ezért írják alá mind a négy kezdeményezést. A korábbi népszavazások is rendre a mindenkori kormányhoz való viszonyról szóltak (nemcsak Magyarországon), és az ellenzék demokratikus pártjai és szervezetei megpróbálhatják ezt a négyes népszavazást is az Orbán-rendszerről szóló népszavazássá tenni.

»A demokratikus ellenzék - pártok és civilek - nincsenek abban a helyzetben, hogy egy általuk indított vagy felkarolt kezdeményezés megbukjon« – hallom és olvasom. Akkor a választásokig sajtótájékoztatókon és közleményeken kívül ne tegyenek semmit? Merthogy a 2014-es választási vereségsorozat óta nem tettek. Csak olyan akcióik voltak, ha voltak egyáltalán, amelyeket nem lehetett elbukni – de igazából megnyerni sem. Ráadásul a pártok csak külön-külön lépnek fel, egy-egy kormánydöntés után a híradásokban orgonasíp módjára egymás után szólalnak meg, és ezzel a demokratikus oldal gyengeségét, szétaprózottságát demonstrálják. Ez az aláírásgyűjtés a demokratikus oldal sok szervezetének közös akciójává vált. Választások idején a jelöltek körüli huzavona rendkívül megnehezíti az együttműködést, míg egy közös aláírásgyűjtésnél nincs ilyen akadálya az együttműködésnek, a demokratikus pártok és mozgalmak közötti bizalomépítésnek. Aki komolyan gondolja, hogy a demokratikus oldal erőinek egymással összekapaszkodva lehet csak esélye a Fidesz-rendszer megbuktatására, annak feltétlenül élnie kell az aláírásgyűjtés kínálta lehetőséggel.

Hogy eleve kudarcra van ítélve? Ha március 15 előtt megkérdeztek volna a kezdeményezők, hogy előálljanak-e a dologgal, mérlegelni lehetett volna: érdemes-e vállalni a kudarc kockázatát. Miután elindították, miután már folyik az aláírásgyűjtés, a kérdés az: részt veszünk-e, és növeljük-e annak esélyét, hogy összegyűljenek a szükséges aláírások. Már ez is a demokratikus oldal olyan erődemonstrációja lenne, amire 2010 óta nem volt példa. Az lenne az üzenete: a demokratikus oldal, amely képes összefogni, ott van a politikai térben, akár le is győzheti majd a Fideszt. Ha egy jelentős szervezeti erejű párt távol marad a kezdeményezéstől, csökkenti ennek esélyét, maga tesz a kudarcért, és ezzel megerősíti azt az elterjedt véleményt, hogy a demokratikus oldal belátható időn belül labdába sem tud rúgni.

Ha sikerül összegyűjteni az aláírásokat, a Fidesz olyan helyzetbe kerül, hogy ki kell írnia a népszavazást, amelynek sikere kevéssé valószínű, de azért nem teljesen kizárható. Senki sem tudhatja ugyanis, milyen lesz addigra a politikai közhangulat. (Ne felejtsük el, volt, aki előrehozott választás kikényszerítését ígérte körülbelül akkorra.) És ha nem is négymillió, de kétmillió választót sikerül részvételre bírni, az a demokratikus oldal újabb erődemonstrációja lehet. Ezt nehezíti az, aki nem száll be az aláírásgyűjtésbe. Nagy a felelőssége. Ezért gyűjtöm a pultoknál az aláírásokat.”

(via Népszabadság)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Milyen demokratikus jogállam az, ahol nemzeti ünnepen lövik az embereket?

Miért? A papa fénykorában egyenesen népi demokrácia volt. Annál demokratikusabb nincs, hiszen "népi népuralom". Ezt űberold bármivel! Csoda, hogy visszasírja?

Ezeknek nem volt elég 9 elbukott vàlasztás. Még akarnak

Bevallom nem olvastam el, csak beleolvastam Bauer írásába és rohadtul unalmasnak, érdektelennek találtam.
Igen, érdektelen, hiszen egy outsider-, a pályán kívülre került emberről van szó, aki bár jól fogalmaz, de nincs egyetlen ép észre mutató, értékesnek nevezhető gondolata.
Az egész észjárása egy betokosodott, gyűlölködő, frusztrált liberális, beteg mentalitására jellemző.
Éppen ezért semmi értelmét nem látom Bauer Tamást tényezőként kezelni, ergo az írását értékelni is felesleges.
És mivel felesleges és érdektelen már ez a Bauer, azért nincs más hátra, mint elmondani egy történetet róla, ami jól példázza nevezett elmebéli állapotát.

Bauer Tamás felhívta a biztosítóját és így szólt:
- Jó napot! Szeletném a gépkocsi biztosításomat megváltoztatni.
- Igen is kérem, szabad lesz a rendszámot?
- Hogyne. Mális mondom; tehát K O L-ötszáz.
- Azonnal nézem uram...
Majd egy rövid idő elteltével így szól az ügyintéző.
- Sajnos uram, az ön gépkocsija nem szerepel a nyilvántartásunkban.
- Na ne vicceljen kélem, nézze csak meg alaposabban.
Kis idő múlva az ügyintéző:
- Sajnos uram most sem találom, volna szíves betűzni az adatokat?
- Hogyne, tehát... K, mint Kálmán, O, mint Ottó, L, mint Lóbelt...

Ha négy-öt évenként szabad választás dönt az ország kormányzásáról, az demokrácia. A többi részletkérdés.

Akire utalsz, az se nem nagyformátumú, se nem államférfi, csupán egy magas bohóc.

Hadd ácsorogjon rendszert bontani ez az idióta a pultjánál a tranzisztroros rádiójával meg a nylon szatyrával!

"A gyermekek étkeztetéséről való gondoskodás 2015-ben is az önkormányzatok feladata marad. Iskolai étkeztetés címén köteles déli meleg főétkezésről, és további két étkezésről gondoskodni. Iskolai étkeztetésben részesülhet az a gyermek is, aki nem a napközit nem veszi igénybe. Lehetőség van arra is, hogy csak ebédet igényeljen a gyermeknek a szülő. Ki vehet igénybe ingyenes iskolai étkeztetést? Azok az 1-8 osztályos gyermekek, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek, illetve azok, az 1-8 osztályosokkal megegyező korú gyermekek, akik fogyatékos gyermekek számára nappali ellátást nyújtó intézményben vannak elhelyezve. Az ő esetükben, tehát a térítési díj 100 %-át kedvezményként kell biztosítani. Minden más esetben 50 %-os kedvezmény biztosítható.

Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy az ingyenes iskolai étkezés igénylésének vannak feltételei is, amelyeknek meg kell felelnünk. Mivel az alapvető feltétele az ingyenes étkeztetés igénybe vételének, annak igazolása, hogy részesülünk rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben. A következő igazolásokat kell benyújtanunk:
1.a gyermekvédelmi kedvezményről szóló határozat,
2. 3, vagy több gyermek esetén a gyermekek születési anyakönyvi kivonata, illetve, ha van közöttük 16 évnél idősebb gyermek, akkor az ő esetében egy iskolalátogatási igazolás,
3.fogyatékos, vagy tartósan beteg gyermek esetében orvosi igazolás."

Ez a pasi örül, ha hergeli az embereket? Nem a politikai célját kérdezem, hanem úgy lelkileg.

Az már az apuci idején is úgy volt, hogy csak az a demokratikus amit ők annak mondanak.

Demokrácia a´la Körmös Bauer...

Na igen! Kivételezett gyerek volt. Felvették mindenhová, engedték külföldre nyelvet tanulni, míg másokat üldöztek.
Nem csak az ÁVÓ idejében hanem az egész "internacionalista szocialista" rendszer alatt.

Nem tudom, ki érezheti a Gyurcsány árát jogűllaminak és ezt diktatúrának.

Én voltam a forradalom 50 éves évfordulóját ünnepelni.
Az akkori hatalomnak mintha nem lett volna az ünnep.
Mindenhol igazoltatttak, biztonsági őrök motozása után mehettem egy tömegbe, a helikopter állandóan zúgott felettünk, vízágyú autók jöttek mentek már dálután.
Aztán amikor vége volt az Astoriánál a megemlékezésnek, akkor egyszerűen nem engedtek a rendőrök normálisan közlekedve hazamenni.
Az Astoria metró lezárva, mentem a Deák térihez. Szintén lezárva. Aztán rendőrsorfal. Ki kellett cseleznem őket, hogy eljussak a Király majd a VII ker. kis útcáin át a Rákóczi útra. De akkor már lőttek könygázt. Ez fél hét előtt volt. Másnap Gergényi az országnak hazudta a Napkeltében, hogy a rendőrség biztosította a szabad elvonulást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés