Fideszes kenyérár-csökkentés: a pékek szerint lehetetlen

2015. január 28. 12:44
Rogán Antal szerint az olcsóbb üzemanyag miatt csökkennie kellene a kenyér árának, a pékszövetség vezetője viszont azt mondja, nekik jelenleg nem áll módjukban mérsékelni a sütőipari termékek árát: amúgyis csupán 1-2 százalékos a sok problémával küzdő ágazat jövedelmezősége, és számos kormányzati intézkedés növelte a költségeiket.
Ha a gázolaj árának emelkedésekor ugyanolyan mértékben nő a fehér kenyér ára is, akkor elvárható, hogy a gázolajár-csökkenéskor a fehér kenyér és más pékáruk ára is ugyanúgy csökkenjen – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, a parlament gazdasági bizottságának elnöke szerdán Budapesten újságíróknak, miután – Tállai András nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár jelenlétében – tárgyalt a Magyar Pékszövetség és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének képviselőivel.
 
Rogán Antal kifejtette: 2006 és 2013 között a fehér kenyér ára 58 százalékkal emelkedett, éppen annyival, mint a gázolajé. Tavaly ugyanakkor a gázolaj olcsóbb lett, 11 százalékkal, a fehér kenyér viszont csak 5 százalékkal – tette hozzá.
 
Közölte, az egyeztetést a kereskedőláncok képviselőivel folytatja, mert a végső fogyasztói árat ők alakítják ki. A Fidesz-frakció és a gazdasági bizottság „nem fogja a témát veszni hagyni” – fogalmazott.
 
A frakcióvezető arról is beszélt, hogy vizsgálatot kezdeményez az albán – egyébként Koszovóban bejegyzett cégek által működtetett – pékségek közteherfizetésével kapcsolatban, mert a pékszövetség állítása szerint ezekben a pékségekben sokszor nem jelentik be a dolgozókat.
 
A politikus érdekes összefüggésnek nevezte, hogy Magyarországon az elmúlt két évben jelentősen megnőtt a menekültkérelmet beadó koszovóiak száma. Mindenképpen megér egy alapos – minisztériumi, adó- és bevándorlási hivatali – vizsgálatot, hogy visszaélnek-e a menekültstátussal a Magyarországon működő koszovói cégek azért, hogy valahogyan elkerüljék a közterhek megfizetését – jegyezte meg.
 
Rogán Antal kérdésre arról is szólt: személyesen is meg fogja hallgatni Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő véleményét, aki a napokban a kormányzati tevékenységet kritizáló írást tett közzé. Megjegyezte, továbbra is számítanak Bencsik János munkájára a Fidesz-frakcióban.
 
Septe József, a pékszövetség elnöke a frakcióvezetővel folytatott tárgyalás utáni tájékoztatón kijelentette: a jelenlegi költségszerkezet nem teszi lehetővé nekik a sütőipari termékek árának csökkentését.
 
A statisztikai hivatal kimutatására hivatkozva viszont jelezte, folyamatosan csökken a sütőipari termékek ára. Ugyanakkor nagyon nagy különbség van a úgynevezett sütőipari átadási ár és a kereskedelmi eladási ár között – mondta. Megjegyezte, hogy a gázolaj a sütőipar 18-20 százalékos logisztikai költségeiben csak 3 százalékot tesz ki. Septe József szorgalmazta egyúttal az alapvető sütőipari termékek áfájának csökkentését 18-ról 5 százalékra.
 
Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszeripar sok problémával küzd, alacsony, 1-2 százalékos a jövedelmezősége. Ezért az önköltségek között viszonylag kis hányadot kitevő üzemanyagár „nem feltétlenül tud megjelenni a fogyasztói árakban” – mondta.
 
Példaként megemlítette, hogy a minimálbér-emelés az élelmiszeriparban sokkal nagyobb hatással van az előállítási költségekre, mint az üzemanyagárak néhány hónappal ezelőtt kezdődött csökkenése.
 
Az útdíj, az ekáer és az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelése szintén többletköltséget jelent az élelmiszer-feldolgozóknak – magyarázta Szöllősi Réka.
 
Ő is jelezte ugyanakkor, hogy a tavaly decemberi és a 2013. decemberi élelmiszerárak összevetése egyszázalékos árcsökkenést mutat, de például a zsemle öt százalékkal lett olcsóbb.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"amúgyis csupán 1-2 százalékos a sok problémával küzdő ágazat jövedelmezősége"

Na persze. Mondják. Én viszont amikor ilyen vállalkozásoknak dolgoztam mást tapasztaltam.
Kíváncsi lennék, ha a beszerzett alapanyagot és az eladott termék mennyiséget összehasonlítanánk milyen eredmény jönne ki.

Teritekre kerultek a feherkopenyes gyilkosok is? :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés