Diplomácia

Tényleg az LMP-s Mile Lajos lesz a kolozsvári főkonzul

2014. július 30. 11:03

Navvracsics Tibor külügyminiszternek egy szocialista képviselő írásbeli kérdésére adott válaszból kiderül, hogy valóban az előző ciklusban LMP-s országgyűlési képviselőként tevékenykedő Mile Lajos lesz Magyarország leendő kolozsvári főkonzulja.

A külgazdasági és külügyminiszter egyik írásbeli válasza alapján valóban Mile Lajos, az LMP korábbi frakcióvezető-helyettese lehet Magyarország kolozsvári főkonzulja szeptembertől, ahogy azt július közepén a Krónika című erdélyi lap megírta.

Navracsics Tiborhoz a szocialista Kiss László fordult – az ezzel kapcsolatos hírekre hivatkozva – azt kérdezve: mi indokolja az LMP korábbi országgyűlési képviselőjének kinevezését a kétoldalú kapcsolatok, valamint a magyar-magyar kapcsolatok szempontjából is rendkívül fontos állomáshelyre, Mile Lajos mennyire tanult meg románul, illetve milyen elképzelésekkel győzte meg a minisztérium vezetését, hogy alkalmas a főkonzuli feladatok ellátására.

A tárcavezető az Országgyűlés honlapján elérhető, július 29-i keltezésű válaszában azt írta, Mile Lajos a 2010-2014-ig tartó parlamenti ciklusban tagja volt a Nemzeti Összetartozás Bizottságának, és az Európai Ügyek Bizottságának alelnökeként is foglalkozott szomszédságpolitikai kérdésekkel, a nemzeti érdekérvényesítés lehetőségeivel. Folyamatosan részt vett a MÁÉRT értekezletein, dolgozott a KMKF plenáris ülésein és munkacsoportjaiban, tagja volt az Alapítvány a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseletéért kuratóriumának is. 

Parlamenti munkájának meghatározó részét a nemzetpolitikával és a határon túli magyarság helyzetével kapcsolatos teendők tették ki – írta Navracsics Tibor. Hozzátette, hogy a leendő főkonzul állományba helyezése, kinevezésének folyamata a minisztériumban bevett eljárásrendet követve zajlik: „Mile Lajos is részt vesz az előírt képzéseken és vonatkozó vizsgákon, ezen kívül intenzíven tanulja a román nyelvet”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/72540

Ajánljuk még a témában