Az oxfordi professzor és Terike néni

2024. október 04. 10:58

Ha meg akarjuk védeni a liberális demokráciát, olyan nyelven kell beszélnünk, amelyet az emberek értenek.

2024. október 04. 10:58
Petri Lukács Ádám
Petri Lukács Ádám
Vendégszerző

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien

Terike néni nagyszüleim ötemeletes házában volt a házmester, az alagsorban élt. Tündéri néni volt, mindannyian szerettük. A lift az alagsorból indult, így gyakran találkoztunk vele. Terike néni, miközben folyamatosan dolgozott, állandóan panaszkodott is, aminek tartalma mindig az áremelkedés volt, a magyarázat pedig az, hogy a „föntieket persze nem érdekli ez”. Amikor az 1986-os télen napokig nem takarították el a Bimbó útról a havat, Terike néni szintén úgy vélte, hogy ennek oka, sőt, talán magáé a rossz időé is, hogy a „föntieket persze nem érdekli ez”.

Az ismert történész, oxfordi professzor, Timothy Garton Ash a Heti Világgazdaság munkatársától megkapta a kérdést, hogy a veszélyeket Orbán Viktor érzékeli-e, mire a professzor így felelt: Orbánt semmi nem érdekli, kizárólag a „(…) saját jóléte. A családé, a barátoké, és így tovább.” Terike néni után tehát a Kelet-Európa-szakértő történész is az archaikus toposzhoz nyúl: a „föntieknek” csak a saját érdekük számít.

Hanem miként lehetséges, hogy egy efféle alakot még nem küldtek el a csudába a választók, és általában miként lehetséges, hogy egy olyan politikai trend van erősödőben a világban, amely a patinás egyetem tanárát aggasztja.

Erre frappáns válasza van: „(…) társadalmainkban rettenetesen sokan vannak, akik nehezen alkalmazkodnak a liberális világrendhez, csalódtak benne, mérgesek, úgy érzik, egyedül hagyták őket, marginalizálódtak, nem kapnak kellő tiszteletet.

Tehát a nép nem eléggé rugalmas, téves érzeteik vannak,

ezért olyan politikusokat választanak, akik nekik tetszenek, de nem tetszenek a professzornak.

A fránya nép, mindig csak a baj volt vele.

Ezt még szórakoztatóbban kifejti annak kapcsán, amikor elmagyarázza, hogy miért nem sikerült a Brexitnél a többséget maradásra buzdítani:

A mi elvont technokrata szóhasználatunk áll szemben a populistákéval, akik söröskancsóval a kezükben, lazán fejtegetik, mit gondolnak.

A populisták – Farage, Le Pen, Trump –  más beszédmódot találtak, olyat, amelybe az emberek belelátják a saját képviseletüket.

Eszerint tehát a populisták azok, akik úgy beszélnek, hogy a polgárok megértik őket, ráadásul – kimondani is szörnyű – a választónak az a megélése, hogy ezek az emberek képviselik az ő problémáikat. Eszerint tehát a „föntiek” mégis értik az embereket, s talán az ő jólétükkel is foglalkoznak; tudniillik ha nem így lenne, akkor a választók nem vélekednének úgy, hogy megértésre találnak náluk.

A rend kedvéért tegyük hozzá azt is, hogy mindez a klasszikus, John Stuart Mill-i értelemben vett szabadelvű/liberális elvekkel való ütközést sem jelenti; nincs olyan fogalmi ellentétpár, ahol az eredeti jelentéstartományban értelmezett populista vagy szabadelvű gondolat ütközne egymással, ez csak a kifejezések torzult átértelmezésének terméke.

Az interjúban még sok botorság van, továbbá egy számomra több értelmében is érdekes mondat:

Ha meg akarjuk védeni a liberális demokráciát, olyan nyelven kell beszélnünk, amelyet az emberek értenek.

Ez tehát valami olyasmit jelent, hogy vagy mindazok, akik miatt Timothy Ash a többes számot használja, nem tudják világosan kifejezni magukat, pedig a portékájuk amúgy nagyon vonzó; vagy azt, hogy

meg kell tanulniuk azt a csekély értelműekre specializált beszédet, amelyet a választók beszélnek,

s akkor minden jó lesz. A kínált áru minőségének felülvizsgálata mindenesetre fel sem merül. S ami még érdekesebb: a meglepően lapos beszéd. Ami Terike nénitől kedves, az a Financial Times sikerszerzőjétől feszélyezően lapos.

Ha valaki TGA alapján tájékozódna, az a benyomása alakulhatna ki, hogy a politikáról való „tudós” beszéd színvonala országhatárokon átívelően hanyatlik. Ez nyilvánvalóan nincs így, kivételek akadnak, de mintha a még az ezredfordulón is jellemző pezsgő és izgalmas politikai közgondolkodás elsatnyult volna. Arról nem szólva, hogy a Roger Scrutontól Amarthya Senen át Tamás Gáspár Miklósig jellemző míves és lebilincselő nyelvhasználattal is mind ritkábban találkozni.

Timothy Garton Ash kritikai felvetései, tartalmi állításai a The Guardian/Népszava kliséi, és voltaképp arról áhítozik végig, hogy – függetlenül a választói akarattól –

a magyar miniszterelnök bukjon meg.

Az ember óhatatlanul is eltűnődik, hogy ugyanazoknak a közhelyeknek a megingathatlan ismétlése miért vonz sokakat, miért tartják magukat emberek (ráadásul rejtélyes nagyképűséggel, országhatárokon átívelően) egy olyan foglalatossághoz, amely láthatóan kevéssé megy nekik.

Talán a régi vicc magyarázza meg a jelenséget:

Kohn észrevesz a járdán egy régi ismerőst. Megáll mellette, és odainti a kocsihoz.

– Mi van magával? – kérdezi. – Rémesen néz ki. Lefogyott, piszkos, és ne haragudjon a nyíltságomért, még büdös is.
– Foglalkozási ártalom – mondja a régi ismerős.
– Mivel foglalkozik mostanában?
– Elefántirigátor vagyok.
– Ez meg miféle foglalkozás?
– Tudja, egy cirkuszban dolgozom, ahol elefántok is szerepelnek. Az elefántokkal mindig baj van, ha kimennek a közönség elé. Ugyanis a rivaldafénytől megijednek, hascsikarást kapnak, és nagy lepényeket hagynak a porondon. Ennek az orvoslására alkalmazott az igazgatóság. Mielőtt a szám elkezdődik, engem a markos cirkuszi szolgák megragadnak, bedugnak sorjában az elefántok fenekébe, és jól megcsavarnak. Erre az elefántok helyben elvégzik a dolgukat, és nem hagynak lepényeket a porondon.
– De hát ez borzasztó – mondja a meleg szívű Kohn. – Nézze, nekem most úgyis szükségem van egy jó munkatársra, tisztességes fizetéssel. Elmegyünk, veszünk magának rendes ruhát, és beáll hozzám dolgozni.
– Sajnos nem tehetem – rázza a fejét az ismerős.
– Csak nem akar továbbra is elefántirigátor maradni?
– Tudja, hogy van ez!… Ha az ember egyszer már belekóstolt a művészetbe!

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos-2
2024. október 04. 12:45
Nyamvadt korcs pudingfejű WASP-ok! Megérdemlitek a BLM-et, a kreol-zambo-mulatt-mesztic inváziót, a Kínai negyedet, indiánsegg-nyalást.
Élő Éva
2024. október 04. 12:44 Szerkesztve
Talán nagyon is jól értik a népek, hogy a kandis cukormáz, azaz humanista, emberjogi, demokratikus jelszavak mögött milyen mérgező gyümölcs lapult. Mi bizony bekajáltuk. "Liberalizálj privatizálj, deregulálj" Vagyis mindent atomjaira verj szét. Ez a Washingtoni konszenzus. Az illiberalizmus ezzel szemben próbált némi minimális védelmet nyújtani a nemzetnek. Mert a nemzet nem csak lakosok, nem csak a plebsz összessége, A NEMZET több mint a részek összessége, a nemzet funkcionálisan magasabb szintű egység. A humán etológia szuper organizmusnak nevezi. Nem véletlenul a születés, szülés szóból ered. Nemzet az evolúció alap mintázata.
voltospultos-2
2024. október 04. 12:39
Ez D-dúr ,,A muciológiára naivan azt mondhatnánk, hogy a társadalomtudományok összessége. Pedig a muciológia első törvénye az, hogy a muciológia csakis valaminek a hiánytüneteként jöhet létre. Nagyon fontos, hogy a muciológia tudománya(?) sosem a megoldás igényével lép fel, így muciológiai törvényeket, életigazságokat sosem alkothatunk tényleges valójukban. Nagyon fontos, hogy a muciológus az adott problémát mindig az önmaga iránti végtelen empátiával és pátosszal vizsgálja. Ezenkívül az is fontos, hogy az adott vizsgálat konklúziójaként levont és nagy műgonddal publikált értekezése sose jelentsen többet annál, minthogy nagy mennyiségű és testhőmérsékletű (ez a legtöbb muciológusnál a Nap függvénye) levegő távozzon a muciológus szájából.,,
Vata Aripeit
2024. október 04. 12:33
szerencsére ez a libsivilág, a professzoraikkal, a tojásfejűekkel, a pökhendi stílusukkal erősen tart a szargödör felé, ahova való...de majd lesz helyette más..ezek soha nem vesznek el, csak transzformálódnak...uho résen kell lenni, és a hatalom közelébe se szabad engedni őket...sajnos előbb-utóbb majd fegyverrel, külföldi pénzzel, katonasággal újfent győzni fognak, de igyekezzünk minél jobban kitolni azt az időt, amit szabadon tölthetünk..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!