Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Rabbi a Neokohn tiltásáról: A véleménynyilvánítás szabadságának sárba tiprása történik

2024. május 28. 19:26

Ez egy konzervatív zsidó hírportál, tehát értelemszerűen Izrael-párti. Ha ez a Meta problémája, akkor nagyon nagy baj van” – szögezte le a portál főszerkesztője, Megyeri Jonatán.

2024. május 28. 19:26
null
Ádám Rebeka Nóra

Nyitókép: Facebook

Ahogy arról a Mandineren is beszámoltunk, a Neokohn Facebook-oldala vasárnap reggel elérhetetlenné vált, miután a közösségi médiaóriás törölte – tették közzé a hivatalos honlapjukon. Mint írták: a Meta érdemi indoklás nélkül törölte a Neokohn.hu 30 ezer követővel rendelkező oldalát, „amely azért felháborító, mert így a fellebbezés is nehézségekbe ütközik”. 

Hozzátették:

Az utolsó információnk, hogy az oldal szembe megy a Meta közösségi alapelveivel.

Korábban a Meta arra hivatkozva korlátozta az elérésünket, hogy konzervatív-liberális zsidó oldalként népszerűsítettük (!) az Iszlám Állam terrorszervezetet.”

Ezt is ajánljuk a témában

Az eset kapcsán lapunk felkereste Megyeri Jonatán rabbit, a Neokohn főszerkesztőjét, kíváncsiak voltunk, hogyan kommentálja a történteket, milyen lépéseket tettek az ügyben, illetve, hogy van-e bármi ötlete, mi állhat a tiltás hátterében.

Egy e-mailből értesültünk a letiltásról. Semmiféle indoklás nem történt: nem mondták, melyik cikkel vagy képpel van baj.

Az a probléma, hogy a Facebook egy – szinte – elérhetetlen szervezet. Van egy automatizált rendszer, ahol természetesen fellebbeztünk” – árulta el lapunknak Megyeri Jonatán. 

Megszűnt az adminisztráció is

Kifejtette: korábban már fordult elő olyan a portállal, hogy egyik-másik cikket kifogásolta a Meta, de akkor mindig jelezték, hogy melyik cikkel van bajuk, mire ők megpróbálták komformabbá tenni azokat az írásokat. 

Most nem tudjuk, mi lehetett a tiltás oka. 

Egy idő után pedig gyakorlatilag az adminisztrációs felület is megszűnt, tehát elérhetetlenné vált az oldal. Magyarán nincs adminisztrációs felület, ahol nyomon tudnánk követni, mi történik az ügyünkkel

 – fogalmazott a rabbi.

Mint elmondta: az e-mailben kaptak egy linket, ami az általános működési szabályzathoz vezet, eleinte csupán ennyi kapaszkodó állt rendelkezésükre. Következő lépésként informális úton kapcsolatba léptek a magyarországi Facebooknál dolgozó illetékesekkel, most pedig kivárnak.

Kiállás Izrael mellett

„Az olvasóink már jól ismerik a Neokohnt, tudják, hogy vállaltan véleményes oldal vagyunk, tehát nem rejtjük véka alá, hogy megvan a véleményünk különböző külpolitikai kérdésekről. 

Például az Izraellel kapcsolatos álláspontunk a maximális és feltétel nélküli kiállás Izrael mellett. 

Ezt mi vállaljuk. Nem támogatunk semmilyen terrorpárti megmozdulást. Ez egy konzervatív zsidó hírportál, tehát értelemszerűen Izrael-párti” – szögezte le Megyeri Jonatán lapunknak.

Hozzátette: „Ha ez a Meta problémája, akkor nagyon nagy baj van. Az, hogy egy háborús helyzetben valaki a sértett felet támogatja, nem tudom, mióta gond. Ha valóban ez volt a tiltásunk oka, 

akkor tulajdonképpen a szólásszabadság megsértése és a véleménynyilvánítás szabadságának sárba tiprása történik.”

A portál főszerkesztője arról is beszélt, hogy nyilvánvalóan régóta látják, hogy a Facebook algoritmusa visszafogja az elérésüket. „Még a konkrét időszakra is emlékszem, amikor ez megtörtént, durván másfél évvel ezelőtt egyszer csak a Facebook elkezdett drasztikusan visszafogni bennünket” – húzta alá.

Mint mondta:

ez látszott a like-ok számából, az olvasottság alakulásából és az átkattintások számából. Körülbelül az ötödére csökkent.

Szerencsére az olvasóink többsége nem a Facebookról jön, csupán a 8 százaléka, tehát ezután is azt javasoljuk nekik, hogy közvetlenül kattintsanak a Neokhon.hu-ra” – hívta fel a figyelmet a főszerkesztő. Megyeri Jonatán kifejtette: most nem tudnak mást tenni, mint várni. Bár – mint lapunknak fogalmaz – attól tartanak, hogy ezek a procedúrák akár hetekbe is telhetnek. A rabbi jelezte:

Én nem találkoztam még olyan magyar sajtótermékkel, amit teljesen letiltottak volna. Nem szeretnénk mi a precedens lenni.”

Köves Slomó tiltása

Lapunk Köves Slomó tiltása kapcsán is kikérte a Neokohn főszerkesztőjének véleményét, mire Megyeri Jonatán elmondta: „A barátom, kollégám, Köves Slomó Facebook-oldalát is tiltották, valóban, az is teljesen megszűnt. Ő még e-mailt sem kapott, hanem egyszer csak eltűnt az oldala.”

Hozzátette: 

Valószínűleg följelentettek bennünket. Ez nyilvánvaló. Ezeket eddig sikerült kivédenünk, de most sajnos nem.”

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-113
2024. július 03. 16:22
🍓 ️ ­É­­r­t­é­­k­­e­l­d­­ ­a­­­ ­­­s­z­­­e­x­i­­­ ­­­p­­­u­­­n­­c­­­i­­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
CsakOlvas
2024. május 30. 21:23
kepiblanc 2024. május 28. 22:37 • Szerkesztve: Ez is elfogadható okoskodás, csakhogy a cselekvés nem illik a képbe. Régen elmúltak azok az idők, mikor ilyesmivel szerettétek volna a közvéleményt befolyásolni, fehérsityak.
alexandrosz-2
2024. május 29. 20:50
Takarodjatok haza az apartheid zsidó terrorállamotokba, a sémi testvéreitek asszonyait, gyerekeit gyilkolni! Ez itt a magyarok országa!
Ad majorem Dei gloriam
2024. május 29. 07:41
>2024 >facebook Rosszul csinálod.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!