Megsérült szingapúri túrázót mentettek ki Budán

2024. március 22. 21:59

Megsérült a bokája és 40 méter mélységből kellett felhoznia a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) szakembereinek.

2024. március 22. 21:59
null

Nyitókép: BMSZ/Kovács Márton

Mentőakció zajlott pénteken a Mátyás-hegyi barlangban: egy szingapúri túrázót, akinek megsérült a bokája, kellett felhozniuk 40 méter mélységből a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) szakembereinek – közölte a szervezet az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a riasztás délben érkezett arról, hogy egy turista a barlang Földgömb-terem nevű szakaszában, 40 méter mélységben, 400 méterre a felszíntől megsérült. A helyszínre a BMSZ 27 munkatársa vonult ki. Az elsőként érkező orvoscsoport megvizsgálta a sérültet, rögzítette kificamodott bokáját, majd szállítható állapotba hozta.

A mentés során speciális barlangi mentőhordágyat használtak, ami lehetővé tette, hogy a sérült a felszínre vezető, szűkületekkel tagolt, mintegy 400 méteres úton biztonságosan rögzítve maradjon még a vertikális, kötéltechnikai manőverek alatt is – írták. A sérült barlangjáró délután került a felszínre, ezután átadták az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, akik további vizsgálatokra és ellátásra a Honvédkórházba szállították.

A Mátyás-hegyi-barlangban évente csupán néhányszor történik kisebb baleset, személyi sérüléssel járó a legutóbb 2022 augusztusában volt.

(MTI)

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:18
🍓 ️ ­A­­ ­­d­­­ö­g­­­ö­­­s­ ­l­­á­­n­­y­­o­­k­ ­­­v­­á­­r­n­­­a­­­k­ ­­­r­­­á­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
paracelsus-2
2024. március 23. 07:45
Nem ért ennyit az ürge. Magának kereste a bajt. Maradt volna ott, ahol megsérült.
Szerintem
2024. március 23. 07:25
"Menő manó 2024. március 22. 22:27 Ezt egy magyar turistáért biztos nem tették volna meg, simán azt mondták volna neki jöjjön fel ahogy tud..." Aztán meg: "Menő manó >>> csicseriborso3 2024. március 22. 22:49 Nem, nem idióta vagyok, csak szinte naponta ezt tapasztalom. Emberek halnak meg mielőtt ellátást kaptak volna, több hónapos várólisták..." --------------------------------------- Jó nagy faszság a mindenszarizmussal propagandázni, mert az emberek a valóságban élnek és a tények egyből le is buktatnak. Csak hülyét csinálsz magadból és hitelteleníted, akiknek az érdekében teszed. Azt mondom, mindenki éljen is úgy, az szerint, amilyen propagandát terjeszt. Rendben, faszfej?
5m007h 0p3ra70r
2024. március 23. 04:38 Szerkesztve
>>>Menő manócsicseriborso3 2024. március 22. 22:49 Nem, nem idióta vagyok, csak szinte naponta ezt tapasztalom.<<< Hogy barlangban hagyják a magyar sérültet, a külföldit meg elviszik mellőle. Te egyébként hol élsz? Katasztrófafilmben? >>>Ezt csak a magyar realitás íratja le velem.<<< Amit az RTL-en nézel naphosszat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!