Combunk húsa

2023. szeptember 30. 12:42

Mert aki dudás akar lenni / pokolra kell annak menni.

2023. szeptember 30. 12:42
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

„Sokkal később kapcsoltam össze fejben, vagy inkább lélekben a magyar meséből megismert combunk húsát, és Shylock egy font húsát, mit Antonio combjából vágna ki, ha az nem tudna fizetni neki. Jobb a griffmadárnak adni combunk húsából. Szebb világ a magyar mese világa.

Gyermek vagyok. Ágyban fekszem. Betegen. Anyám odaül mellém, mesét olvas. A legősibb világból, szkíta, hun sztyeppékről száll felém a griffmadár. Minderről még semmit sem tudok. Csak azt tudom, hogy nem félek a griffmadártól. Csak borzongok, de odaülnék a hátára, hogy feljussak az égbe.

Csodálom a griffet. Hogy is ne csodálnám, hiszen az ég urából, a sasból, s a föld urából, az oroszlánból van összegyúrva. Mégsem sárkány. Nem a Kelet sárkánya – a Kelet griffe.

Szigorú, erős és jóságos. Segít. Megsegíti a bátrakat. Felviszi őket az égbe. Szkítákat, hunokat, magyarokat. Száll a griffmadár, ott ülök a hátán, a tizenkét darabba vágott ökörrel, hogy etessem őt, míg szállunk az alsó világból a felső világba. Ez az ember útja.
Ez a magyar mese. Pokolból földre, földről a mennybe. Legkisebb fiúként, nyílt, becsületes szívvel, nyílt sisakkal, furfanggal, félelmet legyőzve – s majdnem mindig hazatérve.

Fekszem az ágyban. Anyám hangja odaültet a griff hátára. Már majdnem a célnál vagyunk, már majdnem elérjük az eget, az égig érő fa tetejét, amikor elfogy az ökör húsa.

De a griffnek enni kell. Nincs más hátra, előveszem a dikicsem, s combom húsából kanyarítok egy jókora darabot, s odaadom neki.

Mert ez az én mesém, ez a mi mesénk. Mert aki dudás akar lenni / pokolra kell annak menni, / ott kell annak megtanulni, /hogyan kell a dudát fújni...”

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2023. október 01. 19:01
... höhöhö ... a hamis műkörmös gazdát körömszakadtáig védő bayerzsóti megtalálta a népi gyökereit! Talán ez kissé lehűtené a lelkesedését: "A magyar mezőgazdaság, a fentiekből következtetve is, a biztosíthatóság lehetőségének határai alatti állapotban van. Az ágazat jelen nemzeti állapotában nem képez rendszert, mert politikai okokból a gyarmatokra jellemző maximális holtmunka-minimális élőmunka igényű GOFR ágazatcsoportra szakosodott. (70 %) Ezért népességeltartó képessége a lehető legkisebb, környezeti fenntarthatósága a legalacsonyabb. Támogatás nélkül fenntarthatatlan, hiteligénye a fentebb vázolt kockázati helyzetben elviselhetetlen. A tájegységi komparativitás kihasználási szintje nullához közeli." - (Nagy Bálint – Vidékstratégia végrehajtásáról) https://docs.google.com/document/d/1_b68Pr_dBctqVWpUUsgShMOF8zGxSX0OZiB3keT_ekc/edit Merthogy mondjuk ez az állapot a NEMZETHALÁL képe ....
EX_Terminator
2023. október 01. 10:54
Amiből most már elég volt...
connorj
2023. szeptember 30. 23:02
☘️🌿🍀💚🍀🌿☘️ https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Griff
connorj
2023. szeptember 30. 23:01
🌿💚🌿 https://mimicsoda.hu/print.php?id=1463
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!