Küszöb alatt

2023. augusztus 10. 08:05

A politikai erőviszonyok a tavaly tavasszal tartott parlamenti választás óta nem változtak.

2023. augusztus 10. 08:05
KAR¡CSONY Gergely; DOBREV Kl·ra; M¡RKI-ZAY PÈter; FEKETE-GY’R Andr·s; JAKAB PÈter
Czene Gábor
Czene Gábor
Népszava

„Az enyhe visszaesés ellenére a pártok versenyét továbbra is magabiztosan vezeti a Fidesz-KDNP – ez a legfontosabb megállapítása a Republikon Intézet legújabb felmérésének.

Eresztékeiben recseg-ropog az ország, a Fidesz által előidézett súlyos gazdasági bajok miatt a kormány sorban hozza a megszorító intézkedéseket. Az egészségügy lélegeztetőgépre került, a közoktatás is a túlélésért küzd, a vasút az összeomlás szélére sodródott. A fideszes propagandán kívül semmi se működik. Mégis: a pártválasztók körében 44 százalékon mért Fidesz kiemelkedik a mezőnyből. A politikai erőviszonyok a tavaly tavasszal tartott parlamenti választás óta – a lényeget tekintve – nem változtak.

A legnépszerűbb ellenzéki formációnak számító Demokratikus Koalíció némileg növelte ugyan támogatottságát, de a maga 18 százalékával megközelíteni se tudja a kormánypártot. Az utána következő Momentum ettől is jócskán lemaradva, 9 százalékon áll. Az ellenzékinek csupán erős fenntartásokkal nevezhető szélsőjobboldali Mi Hazánk valamelyest javított (8 százalék), és a pillanatnyi forma alapján a 6 százalékos kutyapárt is bejutna az Országgyűlésbe, az MSZP azonban korántsem lehet nyugodt, éppen csak súrolja az 5 százalékos határt. Az LMP-ről, a Jobbik-Konzervatívokról és a Párbeszéd-Zöldekről ugyanez már nem mondható el: akár a pártválasztókat, akár a teljes népességet nézzük, jelenleg mindhárom párt a parlamenti küszöb alatt vergődik. Igaz, a Párbeszéd soha nem is járt fölötte.

Az ellenzéknek tavaly tavasz óta nem sikerült elegendő választóval elhitetnie, hogy az inkompetens kormánnyal szemben vonzó alternatívát jelent.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulakman
2023. augusztus 11. 05:04
Az ellenzéknek ennél kényelmesebb helyzete soha nem volt, , mi lenne ha kormányozni kellene nekik, az ami Budapesten ! Azt nem akarhatja senki , még az ellenzék sem!
Kormánypárti2
2023. augusztus 10. 17:34
Tessékmondani! A mindenszarizmuskiafaszomnakkel? A mindenkinekbenyalunkmerjünkkicsiklennikiafaszomnakkell?
vip era
2023. augusztus 10. 15:50
A moslék támogatottsága a küszöbb alatt? Akkor nagyjából minden rendben van Magyarországon.
salátás
2023. augusztus 10. 11:07
Brühühű
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!