Öt új tagja van az ENSZ Biztonsági Tanácsának

2019. január 03. 12:01

Németország, Belgium, Indonézia, Dél-Afrika és a Dominikai Köztársaság.

2019. január 03. 12:01

Öt új tagja van az ENSZ Biztonsági Tanácsának. A kétéves időszakra választott nem állandó tagok: Németország, Belgium, Indonézia, Dél-Afrika, illetve a Dominikai Köztársaság, amely a BT elnöki tisztét is betölti – írja az Euronews. 

Felvonták az új tagok zászlaját az ENSZ New York-i székházában.

A Biztonsági Tanács az ENSZ legnagyobb jogkörrel bíró szerve. Öt állandó, vétójoggal rendelkező tagja van: Kína, Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország és az Egyesült Királyság. Ezen kívül tíz, kétéves ciklusra megválasztott nem állandó tagja van. 

Ezeket a regionális csoportokból az ENSZ Közgyűlése választja meg. Nekik nincs állandó vétójoguk, az elnöki tisztet pedig havonta váltják.

Kép: AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2019. január 05. 17:51
A Biztonsági Tanács vétó joggal rendelkező állandó tagjai a három legnagyobb gyarmatosító hatalom: Nagy Britannia, Franciaország, Oroszország, a két megagyilkos kommunista dögvész: Népi Kína (76,7 millió erőszakkal, idő elptt elpusztított áldozattal), Szovjetunió (61,9 millió erőszakkal, idő előtt elpusztított áldozattal), és az észak-amerikai őslakosokat népírtással megsemmisítő Egyesült Államok, amelynek rabszolgahajcsári mmúltja csupán hab a tortán.
Edvind Johnsson3.0
2019. január 03. 15:43
Dél-Afrika, ahol hajtóvadászatot folytatnak a maradék fehérek ellen. Fasza.
yanoo
2019. január 03. 14:15
Németország, Belgium.....a Lakatlan-szigetekkel jobban járnának.
zakar zoltán béla
2019. január 03. 12:10
Remek mind a 4!....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!