Orbán: IMF-megállapodás nélkül is megállunk a lábunkon

2011. december 30. 09:50

Január elején megkezdődnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal, amelyek fontosak, de nem húsbavágóak – fogalmazott a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. „A saját céljainkat kitűzzük, a saját céljainkat elérjük, és ha valaki jó tanácsokkal segít bennünket, azt megköszönjük, ha az utunktól el akar téríteni, akkor pedig udvariasan elhárítjuk” - összegzett a miniszterelnök.

2011. december 30. 09:50
Orbán Viktor szerint amennyiben a magyar parlament nemzetközi szerződésekbe ütköző törvényt alkot, akkor az, akinek ez sérelmet okoz, felléphet a jogszabállyal szemben annak megszületése után – mondta Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Körülbelül 750 eljárás van folyamatban, amelyet az Európai Bizottság indított a tagállamokkal szemben, „ránk 14 esik ebből. Mi a legjobb diákok vagyunk” – fogalmazott a kormányfő. „A saját céljainkat kitűzzük, a saját céljainkat elérjük, és ha valaki jó tanácsokkal segít bennünket, azt megköszönjük, ha az utunktól el akar téríteni, akkor pedig udvariasan elhárítjuk” – összegezte véleményét.
 
A tervek szerint január elején megkezdődnek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a tárgyalások, amelyek fontosak, de nem húsbavágóak. „Ha nem jön létre ilyen megállapodás, akkor is megállunk a saját lábunkon”, mivel a miniszterelnök szerint a 2012-es magyar költségvetés egy figyelemre méltó alkotás. Orbán úgy véli, az új jegybanktörvény rendkívül érzékeny jogszabály, ugyanis az európai közfelfogás szerint szinte szakrális függetlenségnek kell öveznie a jegybankot. „Minden olyan rezdülésnél, amikor úgy gondolják, hogy kormányzati ráhatásról van szó, azonnal megrándulnak az idegvégződések – egészen Brüsszelig” – mondta a kormányfő, majd megjegyezte, az új magyar jegybanktörvény javaslatához érkezett 15 brüsszeli észrevételből 13-at befogadtak. Kettő esetében maradt fenn véleménykülönbség, s ezt a különbséget ha kell, „egy jogi eljárás keretében megvívjuk” – tette hozzá.
 
A végtörlesztés kapcsán elmondta, december 23-ig 87 ezer család már végtörlesztett, 178 ezer család jelentette be az igényét. A bankokkal való megállapodás kapcsán közölte, „majd ha mindenki elhagyta a hajótöröttek tutaját, akkor mondhatjuk azt, hogy happy end”. A közszféra végtörleszteni akaró dolgozói január elején újabb levélben kapnak tájékoztatást arról, mit kell tenniük az állami segítséggel kapcsolatban.
 
A rezidensek ügyéről Orbán Viktor azt mondta, nem hajlandó a zsarolás nyelvén beszélni. Az első feladat, hogy ne maradjon ellátatlan beteg, ennek érdekében hozták létre az egészségvédelmi akciócsoportokat. A miniszterelnök közölte, „amíg fejük búbjáig eladósodott kórházakról beszélünk, nem tudok jó lelkiismerettel foglalkozni az orvosok bérével”. A kórházak adósságának rendezésével a népegészségügyi termékadót az orvosok bérére fordítják, ám „nem olyan év lesz 2012, különösen annak első fele, amikor általános béremelésekről lehetne beszélni az állami szektorban; erre még várnunk kell” – fogalmazott Orbán Viktor. 

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Holesov
2011. december 31. 01:38
Kedves Fidesz drónok, most szépen körbeállni az Édes Vezért, és korúsban mondogatni: nem süllyedünk, nem süllyedünk, nem süllydünk...
Winston Smith
2011. december 30. 23:30
Orbánnal kapcsolatban pedig csak annyit, amennyit ő az orvosokkal foglalkozott: "Én a zsarolás nyelvét nem beszélem. Ha sztrájk vagy ellenállás lesz, akkor is megoldjuk a beteg ellátását.(...)" Tehát: sztrájk=zsarolás. Egy _polgári_ társadalomban a sztrájk alapjog. A rendszer lényeges eleme. a "civil szféra" egyik elsődleges megnyilvánulási fóruma. A Fidesz és Orbán ellenzékben azt hazudozták, hogy ők "Polgári Magyarországot" akarnak. 2010-re kiderült ennek értelme is. Az elmebeteg bolseviktor a kétharmados bolsinsztvóra való hivatkozással mindent fölforgat, igazi bolsevik forradalmi szellemben. A "civil társadalom" meg fogja be a pofáját, ne zsarolgasson meg fenyegetőzzőn, nyomja tovább éhbérért. Közben elmegy 25 milliárd a fociakadémiára meg a Fradi megvásárlására. A fontos dolgokra mindig jut pénz, kéremszépen. Az orvosok meg csak nyugodtan dolgozzák halálra magukat. Lényeg, hogy a magyar focit nézze az agyhalott massza. Kíváncsi vagyok, hogy ezek meg az áfaemelés meg a beznzin-dízel emelkedése -így újévre- hány hívőt fog eltántorítani a Kedves Vezetőtől.
=nessuno=
2011. december 30. 23:21
Jövő hét: megtakarításokkal irány Ausztria...
1istvan
2011. december 30. 23:12
helyes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!