Játék

2020. április 30. 07:49

A vezénylő tábornok most elemében érzi magát.

2020. április 30. 07:49
Sebes György
Sebes György
168 Óra

„Milyen édes a gyerek, amikor játszik! Várat épít, hogy elfoglalja. Ólomkatonákkal harcol. Van nehéztüzérsége is, nemcsak kézifegyverek sorakoznak, hanem ágyúk és rakétavetők is. A földön minden, ami a háborúhoz kell. A fejben taktika, stratégia, gondolatok és elképzelések. Játszik a gyerek. Egyedül, vagy a barátaival. Otthon, vagy a játszótéren. Megszokott kép. Az is, ahogyan a szülő(k) büszkén nézi(k) csemetéjük játékát. De meddig tart, tarthat a büszkeség? Meddig játszhat katonásdit a gyerek? És mikor kell – érdemes – közbeavatkozni? Mikor kell azt mondani, hogy eddig, és ne tovább? Hogy a gyereknek valamikor már fel kell nőnie.

»Egy nagy, katonai jellegű akció kellős közepén vagyunk« – közli a miniszterelnök. Rá figyel az ország. Nem is tehet mást, hiszen kézbe vette az irányítást. Ő szólal meg, ha mondani kell valamit. Ő jelenti be a szükséges lépéseket. Nem hagyná másra. És hadat visel. Látszólag a vírus ellen. Komoly a helyzet. A járvány terjed. Bárki megfertőződhet. Itt és most határozottnak kell lenni. A szigorúság életeket menthet. Az emberek hajlamosak a pánikra, meg a túlzott magabiztosságra is. Aranyat érhet a megfelelő középút. Az intézkedések között, meg a kommunikációban is.

Sok kórház élén már parancsnok áll. Honvédelmi irányító törzsek jelentek meg a nagyvállalatoknál is. Az utcákon járőrök. Egyelőre értünk jönnek, nem ellenünk. Ezért – ha nem is könnyen, de – elfogadják az emberek. Meg hozzá a magyarázatot, hogy láthatatlan ellenséggel kell megküzdeni, és nem lehet támaszkodni sem a rutinra, sem a tapasztalatokra.

A vezénylő tábornok most elemében érzi magát. Megért mindenkit. Például azokat, akik két-három gyermekkel vannak most otthon. »Az maga a dzsihád« – mondja, de e fura sajnálkozáson túl megoldást nem tud kínálni. Leginkább azonban a katonai szótár kifejezéseit tekinti a legalkalmasabbnak arra, hogy kellőképpen ecsetelje a veszélyeket, amiket »úgy kaptunk a nyakunkba másoktól«. Háborús helyzetről beszél. A muníció rendelkezésre áll – teszi hozzá. Csatákat és békekötést említ, az önkormányzatok vezetőivel – köztük a sokat támadott főpolgármesterrel – pedig »bajtársias együttműködésre« törekszik. Legalábbis szavakban. De tőle tudjuk régebbről, hogy főleg a tetteire érdemes figyelni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2020. április 30. 17:59
Hát igen, Sebes! Ez a vezénylő tábornok nemcsak "úgy csinál, mintha kormányozna", hanem kormányoz. Ahogy kell!
atila68
2020. április 30. 14:27
Olyat nem lehetne, hogy Sebes György azért kap pénzt, hogy nem ír semmit?
Box Hill
2020. április 30. 13:48
A vezénylő tábornok, Sebes Imre megyei párttitkár volt, aki szemet vetett az auschwitzi túlélő Bárdy Magda és első férje, Somogyi Istvánnak székesfehérvári villájára. Ezért elvitette a családot az ÁVO-val. Somogyi azóta sem került elő. (Daráló?) Magda asszony viszont eltöltött néhány évet, például Szálasiné társaságában, a kommunisták börtöneiben is, hogy ne vezethesse tovább villájában a Mesevár Óvodát a város gyerekeinek érdekében. A saját fiáról letartóztatásukkor azt mondták az anyának a kommunista pribékek: elvitték egy otthonba, ahol jó kommunistát nevelnek belőle, nem olyan fasisztát, mint az apja és az anyja volt.
u.cserkész
2020. április 30. 13:27
"A vezénylő tábornok most elemében érzi magát." Tudod Sebes, ha dolgoztál (volna) olyan munkahelyen, ahol a produkció nem szófosás, hanem kézzel is fogható eredmény, akkor tudhatnád, hogy vannak vezetésre, döntésre, irányításra alkalmas emberek. Orbán Viktor ilyen ember. Ez a tulajdonság adottság, megtanulni is lehet, talán, de nem jellemző. A seggeteket naponta verhetitek a földbe, nem találtok a baloldalon, vagy az ellenzék széles tömegeiben:-) ilyen munkabírású, a gazdaság összefüggéseit jól átlátó vezetőt. Ne vitatkozz, mondj egyet, hogy röhögjek.:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!