Medgyessy bakija

2014. augusztus 28. 10:55

Dull rákérdezett a hajdani miniszterelnök legismertebb elszólására is, amellyel kapcsolatban az „útleágazódás” szót használta. Holott 2004. február 16-án nem ebbe botlott bele a kormányfő nyelve.

2014. augusztus 28. 10:55
Zöldi László
Médianapló

A beszédíró kiemelt, majd mellékmondattá bővített egy-egy szót, és a két elemet vonatkozó névmással kapcsolta össze. Márpedig a kimondhatóság szabálya, hogy ha a főmondat magánhangzóval végződik, akkor a vonatkozó névmás mássalhangzóval kezdődik. (Példa: macska, mely…) Ha viszont a főmondat mássalhangzóval végződik, a vonatkozó névmás magánhangzóval kezdődik. (Állam, amely…) Így akadályozható meg a magán- vagy mássalhangzó-torlódás. Csakhogy a beszédíró elfeledkezett erről, és a gyanútlan miniszterelnök igyekezett megbirkózni azokkal a fránya hangzótorlódásokkal. A negyvenedik perc táján így jutott el az utolsó bekezdéshez, amely ezzel kezdődött: »Útelágazáshoz érkeztünk.« Valószínűleg megkönnyebbült, hogy túl van már a nehezén, ekkor hagyott ki a figyelme, és megakadt a végzetesnek bizonyuló szónál. Négyszer rugaszkodott neki, egyre kínosabb mosollyal.

Vajon ki írta Medgyessy Péter évértékelő beszédét? Logikailag két eset lehetséges. Vagy olyan ember, aki nem volt tisztában a retorikai szabályokkal – és akkor mit keresett a kommunikációs stábban. Vagy kommunikációs szakember, aki érzékelte, hogy a miniszterelnök tekintélye megingott a szociálliberális koalícióban, és úgy vélte, hogy egy kis rásegítéssel meggyorsíthatja távozását a bársonyszékből. Ami fél év múlva be is következett, ennek tizedik évfordulója alkalmából jelent meg a máskülönben kitűnő interjú.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2014. augusztus 28. 14:32
"Négyszer rugaszkodott neki, egyre kínosabb mosollyal. Vajon ki írta Medgyessy Péter évértékelő beszédét? " Nem teljesen mindegy? Aki ilyen mértékű olvasási zavarral küzd, megterhelve beszédzavarral is, az a kisegítő 4. osztályában is el tudná olvasni az ominózus szöveget. Nem az a kérdés, hogy ki írta, hanem hogy ki olvasta.
OberEnnsinnen
2014. augusztus 28. 14:09
Ott szúrta el Megyó, amikor belement, hogy Gyurcsány körülötte legyen. Az ő tapasztalatával éreznie kellett volna, hogy ez nem hoz jót számára. Ahogyan Karsai József mondta 2007 táján, MSZP-képviselőként: "Ez az ember (Gyurcsány) mindent tönkretesz. A pártot, az országot. Mindent."
puszika
2014. augusztus 28. 13:29
A Zöldi Lacika megint telibe találta szarva közt a tőgyit! Miután annyira kínos Medgyesy beszéde a balliberátor oldalnak,hogy köpni-nyelni sem tudnak,a szerző kínjában nyelvészkedni kezd!
A helység galagonya
2014. augusztus 28. 13:27
Engem Orbán "illiberális" elszólása bosszant nagyon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!