Barbárok a kapuk előtt

2013. július 29. 10:07

A jelenleg érvényes tartalmi szabályozási rendszer minden ponton akadályozza, hogy az iskola betöltse szép küldetését.

2013. július 29. 10:07
Knausz Imre
Galamus

A nemzet széthullása. Bármit értsünk is ma nemzeten, amikor a 18. század végén ez a fogalom kialakult, az az igény fejeződött ki benne, hogy az állam polgárai ne csak formális szervezetet alkossanak, hanem kulturális közösséget is. Ez a közösség a feltétele annak, hogy a mindenkit érintő döntések olyan diskurzusok eredményeként szülessenek meg, amelyekben mindenki részt vehet. És valóban a 19–20. században a nemzetállam – rendkívül bonyolult és ellentmondásos módon ugyan, de – elsődleges kulturális közösség és viszonyítási pont volt a legtöbb ember számára. Mára a nemzet mint diskurzusközösség jelentősen szegmentálódott, egymással alig érintkező érdek- és értékközösségekre hullott szét, amelyek gyakran az országhatárokon átnyúlva szerveződnek. Ez önmagában természetesen nem baj, a problémák abból fakadnak, hogy a politikai szerveződés meghatározó kerete továbbra is a nemzetállam, és ha az állampolgárok összessége nem rendelkezik olyan közös műveltséggel, amely a demokratikus párbeszédet lehetővé teszi, akkor meredeken csökkenni fog a közügyek iránti érdeklődés, és a polgárok visszavonulnak a magánélet és a kis közösségek biztonságot ígérő világába, ahol még számíthatnak arra, hogy mások megértik őket, és ők is megértik a többieket. Ennek vagyunk a tanúi napjainkban világszerte, és nem nehéz belátni, hogy a politikai akaratnyilvánítás képességének hiánya hogyan teszi befolyásolhatóvá és kormányozhatóvá a tömegeket.

A gondolkodás egyirányúsítása. Régóta tudjuk, hogy a reklámok nemcsak egy meghatározott termék fogyasztására akarnak rávenni bennünket, hanem sajátos elbeszélésmódjuk révén értékeket, életmódmodelleket is közvetítenek: jó fogyasztókat nevelnek belőlünk. Ez azonban nemcsak a reklámokra igaz: a teleregényektől a videoklipeken és a hírműsorokon át a videojátékokig és a színes magazinokig bezárólag történetek bombáznak bennünket, amelyek rendkívül szuggesztíven vésik bele a tudatunkba, hogy csak egyféleképpen lehet élni és gondolkodni: aki más megoldásokkal próbálkozik, az nem trendi, az lúzer vagy legalábbis gáz. A tömegkultúra ilyen uralma egyfelől lényegében fogyaszthatatlanná teszi az irodalom és a történelem narratíváit, amelyek »a jelennek kontrasztot vetve« (Assmann) más értékrendeket és cselekvési mintákat jelenítenek meg, és ez rendkívül nehéz helyzetbe hozza – ismét hozzáteszem: világszerte – az iskolát. Másfelől viszont a hagyományos kultúra felforgató erejétől megfosztva a tömegek minden eddiginél manipulálhatóbbakká válnak, lényegében megnyílik az út egy zombi társadalom kialakítása előtt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miloka
2013. július 29. 12:24
Ez egy alamuszi-galamuszi írás a Magyar Bálint féle, liberálisnak mondott oktatáspolitika mellett.
pic
2013. július 29. 12:18
Láttuk látjuk mit tett a fiatalsággal az oktatáson (még ha oktattak volna) keresztül a liberális "értelmiség".Mit tettek, tehettek -tisztelet a kivételnek - azok a pedagógusok, akik semmi szakmai elvárástól nem tartva, a pályára alkalmatlanként a folyton változó és egyre követhetetlenebb feltételek szerint foglalkoztak gyermekeinkkel.Én három gyerek ismerkedését az írás-olvasással éltem meg.Mindég más módszerek, mindég más elvárások.Szörnyű. Niért félnek ennyire a szakmai elvárásoktól, a számonkérhetőségtől? Igenis legyen egyenlő esélye a gyereknek.Ne legyen kitéve annak, hogy ha nem egy ragyogó tanár foglalkozik vele, esélye sincs megszerezni azta a tudást, amit szerencsésebb társai.Igen is legyenek olyan alapvető, minden pedadógusra érvényes minimum elvárások, amik biztosítják a tudás megszerzésében az egyenlő feltételeket!!! Ne a gyerekeinek kisérletezzenek. Ez egy szakma, szakmai előírásokkal.A sebész is bizonyos protokoll szerint műt, hiába kreatív egyébként.
justiceforhungary
2013. július 29. 11:36
Idegen, Utálod a magyart, mi ???
gereb6
2013. július 29. 11:14
(Már majdnem elfelejtettem...) "...Mert éj lett, és a barbárok nem jöttek el. S futárok érkeztek a limesek felől, jelentve, hogy barbárok többé nincsenek. „S most - vajon barbárok nélkül mi lesz velünk? Ők mégiscsak megoldás voltak valahogy…” (K.-tól (S.Gy fordítása))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!