Vége a semlegességnek? Szakértők NATO-hoz való közeledést javasolnak Svájcnak

2024. augusztus 31. 17:06

Az Ukrajna elleni orosz invázió óta a semlegesség kérdése újból középpontba került.

2024. augusztus 31. 17:06

Nyitókép: Fabrice COFFRINI / AFP

Egy csütörtökön közzétett jelentésben egy szakértői csoport radikális javaslatokat fogalmazott meg Svájc védelmi politikájának átalakítására. A csoport, amely diplomatákból, magas rangú tisztviselőkből és katonai vezetőkből áll, arra ösztönzi a kormányt, hogy a hagyományos semlegességi politikát felülvizsgálva szorosabb együttműködést alakítson ki az Európai Unióval és a NATO-val – írta meg a VG. Ez a javaslat azért jelentős, mert Svájc 1515 óta következetesen fenntartotta semleges státuszát.

A jelentés rámutat, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió óta a semlegesség kérdése újból középpontba került. Svájcot mind belföldön, mind külföldön egyre nagyobb nyomás éri, hogy tisztázza álláspontját ebben a megváltozott biztonsági környezetben. A szakértők szerint az ország semlegessége egyre inkább akadályozza a védelmi képességek fejlesztését és a gazdasági növekedést is.

A svájci fegyverexport jelentősen csökkent az európai konfliktusok miatt, ami gazdasági kihívásokat is okoz. A jelentés hangsúlyozza, hogy a NATO-hoz vagy az EU-hoz való közeledés nemcsak a védelmi képességek erősítését, hanem a gazdaság fellendülését is elősegíthetné. Svájc geopolitikai helyzete, amely két nagy szövetség közé szorult, különösen időszerűvé teszi ezen együttműködések fontolóra vételét.

A jelentést Viola Amherd védelmi miniszter, egyben a 2024-es Svájci Államszövetség elnöke kapta meg. Az ajánlások alapul szolgálhatnak az ország 2025-ös biztonsági stratégiájához, amelynek célja, hogy Svájc alkalmazkodjon a megváltozott európai biztonsági környezethez, amelyet az orosz-ukrán konfliktus is jelentősen formál.

 

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2024. augusztus 31. 21:29
"Svájc geopolitikai helyzete, amely két nagy szövetség közé szorult" Eddig olvastam az agymosást. Ki az a másik nagy szövetség, ami beszorította Svájcot? Mindegyik szomszédja NATO tagállam, az egyetlen potenciális fenyegetést Liechtenstein Nagyhercegség jelenti. Na és az Osztrák-Magyar monarchia, ha eltekintünk attól, hogy több mint 100 éve megszűnt.
Nasi12
2024. augusztus 31. 20:48
Amerika DS végül visszaállitja a bipoláris világot. Vagy vele, vagy ellene. India nagyobb probléma e téren mint Svájc.
llnnhegyi
2024. augusztus 31. 20:46
Jelenlegi NATO politika romboló. Európát teljesen elzárja Ázsiától!! Marad a gyengülő USA! Katasztrófa.
Nasi12
2024. augusztus 31. 20:43
Ja. Mert a balatontól svájc már csak egy köpésre van az ukránoknak. Belépés nélkül meg nincs 5. cikkely.😄
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!