Az ukrajnai háború abszolutizálása

2024. július 10. 18:55

Nincsenek elvek, a nyugati hatalmi elit pillanatnyi érdekei határozzák meg a szabályokat.

2024. július 10. 18:55
Varga György
Moszkva Tér

Nyitókép: ANATOLII STEPANOV / AFP

„Ukrajna EU-csatlakozásának megkezdésével fontosabb volt egy rossz geopolitikai döntést, a Nyugat ukrajnai proxy háborújának vesztésre álló végkifejletét menteni egy újabb rossz lépéssel, mint az EU stabilitásának és prosperitásának fenntartása.

Az eset is mutatja, nincsenek elvek, a nyugati hatalmi elit pillanatnyi érdekei határozzák meg a szabályokat. Akinek nem tetszik, hogy Magyarországgal a csatlakozás megkezdéséhez alapszerződéseket írattak alá, de kifogásolja, hogy Ukrajnának, mint leendő EU-tagnak a végleges határait vagy lakosságának számát sem ismerjük, az Oroszország érdekeit képviseli. Az abszolutizálás nagyon hatékony eszköz, hogy a külpolitikai történéseket, az elmúlt két évtized konkrét folyamatait nem ismerő uniós állampolgárok százmillióival hitessük el, szent ügyért hoznak áldozatot, amikor finanszírozzák az ukrajnai háborút, nem akadékoskodnak, vállalják a szankciók negatív következményeit. Miért is? Mi a végső cél?

Ugyanezt a jelenséget láthatjuk az Európai Unió döntéshozatali rendszerének válságában is. A globális Nyugat – az ukrajnai háború morális dimenzióba helyezésével – elfogadhatatlannak tartja az Unió jelenleg érvényes szabályainak (Lisszaboni Szerződés) követését, mivel az jogi keretekkel akadályozza azokat a globális elithez köthető túlmozgásokat, melyek veszélyeztetik a szuverén tagállamok külpolitikai és biztonságpolitikai érdekeit. Abszolutizálva egy, az EU-n és NATO-n kívüli háborút, a Nyugat hatalmi elitje átgázol a jogi normákon és nyíltan felvállalva hoz a közösségi jogot sértő döntéseket, elvéve a nemzetközi jogi értelemben létező egyet nem értési jogot, hogy lehetőséget biztosítson magának az ukrajnai háború folytatásához a legitim tagállami és az objektív uniós érdekek ellenére is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. július 10. 21:32
A Nato rendkívül kínos helyzetbe sodorta magát. Azt hitték, hogy az oroszok simán zsebre vágják. Beigérték a világnak hogy Ukrajna a Nato segítségével gyözni fog. Most az a helyzet van, hogy 1. vagy veszít a Nató és ezzel nevetségessé teszi magát a világ elött, 2. vagy világháború lesz. A Nato ugyan azon erölködik, hogy ezen két eset közül egyik se következzen be, de ez nemigen elképzelhetö, mert egyik fél sem fog hátralépni. Oroszország a Krimböl és Ukrajna semlegességéböl nem fog engedni, a Nato meg a "becsületét" ... bruhahah... csak vicc volt.., nem hagyhatja veszni. Valószínüleg Európa összeroppanásáig támogatni fogják Ukrajnát. Orbán bölcssségét dícséri, hogy kibrusztolta, hogy ebben országunk nem vesz részt.
Majdmegmondom
2024. július 10. 19:43
Mondjuk ki őszintén: Nem kell több halál, mindegy mi az ára! Aki ezzel szembe megy, az az alapvetőemberi jogokkal megy szembe. Még ha pénzért is...
a-gyar-2
2024. július 10. 19:20
Tök mindegy. A Zelenszkij rezsim vesztett. Kész. Kaput.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!