Gyors és fájdalommentes lehet a tüdőrák kiszűrése

2014. február 18. 12:11

Önmagában is sokkolóan hat bármelyikünkre, ha akárcsak felmerül a tüdőrák gyanúja. Ezt a helyzetet jelenlegi gyakran kellemetlen, sőt fájdalmas vizsgálatok csak tovább rontják, de eddig a biopszia volt az egyetlen módszer, amellyel bizonyosságot nyerhettek a veszélyes kór meglétéről vagy annak hiányáról.

2014. február 18. 12:11

Az egyesült államok beli University of Louisville kutatói  most olyan eljárást dolgoztak ki, amely az eddiginél jóval egyszerűbb, ráadásul tökéletesen fájdalommentes. A kilélegzett levegőt vizsgálják speciális szilikon mikroprocesszor és tömegspektrométer segítségével. Illékony szerves anyagokat, ún. karbonilokat (aldehideket és ketonokat) keresnek bennük, s vizsgálják ezek szintjét is.

„Azoknál a betegeknél, akiknél a rákkal összefüggő karbonilok aránya magasabb volt, 95 százalékban bebizonyosodott, hogy valóban rosszindulatú daganat van a tüdejükben. Akiknél viszont ezen karbonilok hiányoztak a kilélegzett levegőből, 80 százalékban jóindulatú elváltozás volt a tüdőben” - mondta dr. Bousamra.

Ez a módszer jelentősen meggyorsítja a diagnózist, ami az ilyen típusú betegségnél életmentő lehet.

„A nemrégiben kifejlesztett teszt segítségével sokkal jobban meg tudjuk határozni, kinek van szüksége azonnali műtétre” - tette hozzá dr. Bousamra.

Az új eljárást ismertető előadás a The Society of Thoracic Surgeons idei konferenciáján hangzott el.

A hazipatika.com nyomán      

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!