Ján Slota kitiltaná Szlovákiából Orbán Viktort

2009. június 3. 16:04

Ján Slota, a szélsőséges Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke feloszlatná a Magyar Koalíció Pártját és kitiltaná Szlovákiából Orbán Viktort.

A vaskos kijelentéseiről és alkoholizmusáról ismert Ján Slota kihasználta az Orbán Viktor kijelentései miatt megszervezett pozsonyi parlamenti vitanapot: a politikus a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) feloszlatását és Orbán Viktor Fidesz-elnök Szlovákiából való kitiltását követelte. A szerda délután megnyílt tanácskozás egyetlen napirendi pontját az a nyilatkozattervezet képezi, amely elítéli Orbánnak és más magyar politikusoknak az EP-kampány során elhangzott "nacionalista kijelentéseit", amelyek állítólag veszélyeztetik Szlovákiát.

Slota szerint Orbán "fanatikus" politikus, akinek célja Nagy-Magyarország felújítása, s ennek a célnak elérésében "semmi sem gátolhatja meg". A politikus úgy fogalmazott, hogy "a Dunán túl máig nagyon sok politikailag beteg ember él", akik nem fogadják el a két világháború utáni rendezést és a békeszerződéseket. Szerinte Orbán úgy viselkedik, "mint aki hidegháborút visel szomszédai ellen".

Robert Fico kormányfő, aki Slotát megelőzően szólalt fel, szintén "nagymagyar nacionalizmusról", magyar "irredentizmusról és revizionizmusról" beszélt, amely nemcsak Szlovákiát, de egész Közép-Európát veszélyezteti.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/39