Lengyel román két jó barát – ez is jelzi, hogy komoly bajban vagyunk

2023. május 22. 6:17

Fodor Gábor
Index
Orbán Viktor miniszterelnök történelmileg pontosan sorolta Adolf Hitler törekvéseit azon elképzelésekhez, amelyek Európát egy hatalom irányítása alatt látták volna szívesen.

„Május 9-én, az Európa-napon emlékeztünk meg az Európai Unió megalapításáról. 1950-ben ezen a napon javasolta Robert Schuman francia külügyminiszter, hogy a háborúk elkerülése és a gazdasági fejlődés érdekében az évszázados riválisok, Franciaország és Németország részvételével hozzák létre az Európai Szén- és Acélközösséget. Mára 27 ország szoros együttműködésévé nőtte ki magát a 73 évvel ezelőtti kezdeményezés. Az alapítók szándékával megegyezően béke, gazdasági fejlődés és jólét köszöntött be az együttműködő országok között.

Mi, magyarok ebből az időszakból 45 évet a vasfüggöny által Európától elzártan, szovjet megszállási övezetben töltöttünk. Nem dönthettünk szabadon a sorsunkról, szabadságjogainkat nem gyakorolhattuk, forradalmunkat leverték és megtorolták. Iskoláinkban a megszállók nyelvét oktatták és minden fontos gazdasági és politikai kérdésben a végső szót Moszkvában mondták ki. Abban a Moszkvában, ahol ugyanezen a napon – hagyományosan katonai parádéval – a győzelem napját ünnepelték. Azt a győzelmet, amelyet a hitleri Németország felett arattak az amerikaiakkal és az angolokkal együtt. Azt a győzelmet, amely a II. világháború lezárása, az öldöklés és pusztítás befejezése mellett nekünk, közép- és kelet-európai népeknek rabságot és elnyomást hozott.

Ketten is értelmezték ezt az időszakot itthon az elmúlt napokban. Böröndi Gábor új vezérkari főnökként tévedett a történelmi tényeket illetően, amikor annak adott hangot, hogy Németország támadása Lengyelország ellen lokális konfliktusnak számított, és béketárgyalásokkal elkerülhető lett volna a világháborúvá eszkalálódás. Orbán Viktor miniszterelnök történelmileg pontosan sorolta Adolf Hitler törekvéseit azon elképzelésekhez, amelyek Európát egy hatalom irányítása alatt látták volna szívesen. A kormányfő esetében tehát legfeljebb arról lehetett vitatkozni tényszerűen, hogy kellett-e ezt a párhuzamot elmondania, vagy sem. Érdemes viszont megjegyezni, hogy 1939. szeptember 1-én a hitleri Németország seregei lépték át Lengyelország határát, de néhány nap múlva a sztálini Szovjetunió is megtámadta keleti szomszédját. E két gyilkos diktátor kéz a kézben tüntette el a térképről a lengyeleket titkos megállapodásuk szellemében. Ráadásul az oroszok (szovjetek) nagyobb részét foglalták el a gyalázatos módon áldozatul esett északi barátaink hazájának. Az akkori Magyarország rendkívül tisztességesen azonnal segítséget nyújtott a lengyel menekülteknek.”

***

Nyitókép: Képernyőfotó

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 136 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Saját magának mond ellent:
Megőrizve a szuverenitást és vállalva a konfliktust= nem jön a nekünk járó jogos pénz.
Freund megmondta, a migráció elutasítása az oka!!!!! Más bizottsági tag azt mondta, a gyermekvédelmi törvény az oka!!!!!!

Szerintem nem kell OV-nak Kijevbe mennie. Rajta van a halállistán, az ukránok vezetéket robbantgatnának.....
Kifejezetten ellenséges környezet.
Az ukránok szüntessék meg a halállistát.....nem is értem, Brüsszel miért nem követeli ezt meg tőlük????????
Fodor bátran merne kicsi lenni .

Persze, mert adjunktusi címet hazudott magának, ki is írta az ajtajára.

Képzeljük el, csak gondolati szinten, mi lenne itt, ha az ellenzék kezében lenne a kormányrúd.....iszonyat!

Gelgely is csak a magasságára lehet büszke.
Egyre inkább úgy látszik, hogy a magasság és az észbeli képességek fordítottam arányosak.
Milyen magas vagy?

Gelgely mindent drágábban újít fel kevesebb tartalommal. A sárga csíkon kívül csak Tarlós terveit használta.

Te támogatod a migrációt és a gendert?
Nem tudod, miért nem beszél erről az ellenzék?
Talán azért, amit Gelgely mondott: a migráció támogatását nem tehetjük plakátra, mert azzal nem lehet választást nyerni.

Neked nem furcsa ez a lista európában?
Ukrajna két év múlva az unió tagja akar lenni.
Ugyan nem lesz, de ma még elhiszi ezt.

Annyira nem utáljuk még a lengyeleket, hogy a románokkal való szövetséghez gratuláljunk nekik.

Ez nem válasz a kérdésre. Az illető nagybetűs Apa!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés