Magyarországon egyedi jelölést és elkülönítést kapnak a rovarfehérjéket tartalmazó termékek

2023. február 1. 17:03
Az agrárminiszter szerint a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni, de az EB döntése miatt veszélybe kerülhetnek a hagyományos táplálkozási szokások.

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium (AM), hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain – jelentette be szerdai közleményében Nagy István tárcavezető.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy

veszélybe kerülhetnek a hagyományos táplálkozási szokások,

Brüsszel ugyanis egyre több rovarfaj esetében ad engedélyt az étkezési céllal történő árusításra. Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban. Nagy István arra emlékeztetett, hogy hazánk egyedüli tagállamként nem támogatta az EU-s döntést, ugyanis sem élelmiszer sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani az unióban.

Lisztkukac, vándorsáska, házi tücsökpor - jól kifőzte Brüsszel, mit kéne ennünk

 

Külön jelölés, külön polcok

A tárcavezető kitért arra is, hogy a fogyasztók hiteles és pontos tájékoztatása érdekében az Agrárminisztérium módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét. Így a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain. A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni. Ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben.

Nagy István hangsúlyozta, a közvélemény-kutatások is azt bizonyítják, hogy

a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint a fogyasztók kevesebb, mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől. Nagy István szerint a magyar gazdák szorgalmának és kitartásának köszönhetően rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal, friss, egészséges és jó minőségű élelmiszerrel rendelkezik hazánk, ezért nem szorulunk rá a kukacevésre. „Fontos, hogy gasztronómiai hagyományainkat megőrizzük, és ne hagyjuk, hogy megváltoztassák étkezési szokásainkat” – tette hozzá a miniszter.

(MTI)

Nyitókép: Nagy István Facebook-oldala

Összesen 221 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Támogatom a döntést, én sem akarok rovarokat enni, de attól tartok, ennél rosszabb és károsabb dolgok is előfordulnak az élelmiszereinkben.

A tehéntrágya fogyasztását mikor vezetik be? Tele van táplálékkal.

Majd kapnak egy szép nagy svábbogár matricát.
Olyan 10 centiset.
Analfabéták, idegenek is lássák.

A tehénlepény hasznosításával megmentik őket.

És ki van váltva Putyin földgáza. Tehénlepény vezesse Európát a végső győzelemre!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés