Dobrev Klára: Ha a baloldal lenne kormányon, nem indult volna meg a jogállamisági eljárás

2022. október 29. 15:53
Írta: Oblat Rudolf
„Nem kellett volna jogállamisági eljárást indítani Magyarországgal szemben, és már januárban megérkeztek volna az EU-s támogatások” – vélekedett Dobrev Klára a DK kongresszusán.

A Demokratikus Koalíció a mai napon tartotta XII. kongresszusát, ahol Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter mellett Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök is felszólalt, és megosztotta gondolatait a jelenlegi kormányzással kapcsolatban, illetve elmondta, mi vezérli őt és az árnyékkormányt. 

A nyitóbeszédet Molnár Csaba tartotta meg, aki szerint a nehéz gazdasági helyzet, az inflációs nyomás, a magas energiaárak és a forint gyengülése az elmúlt 12 év politikájának és nem az elhibázott brüsszeli szankcióknak a következménye. Az árnyékminiszter szerint „az ország egyharmadát még mindig olyan alternatív valóságban tartják, melyben az egész világ a magyarok ellen esküdött föl”. Molnár Csaba továbbra is úgy véli, „egy törvénytelen kormány uralkodik ma Magyarországon”. Ezt követően Oroszország ukrajnai megszállásához hasonlította a jobboldal kormányzását, mint fogalmazott,

Láthatóan nem kell Oroszország szomszédjának lennünk ahhoz, hogy megszálljanak minket, Orbán Viktor és a Fidesz megtették ezt házon vagy még inkább hazán belül”

– szögezte le az árnyékminiszter.

A DK-s EP-képviselő félórás monológja, valamint egy kampányvideó bemutatása után megérkezett a színpadra Gyurcsány Ferenc felesége is. Dobrev Klára a beszédét azzal kezdte, hogy leszögezte: „sokkal jobb lenne egy olyan világban éni, ahol törvények és szabályok uralkodnak, és nem hatalmasok döntenek arról, hogy mit történjen”. Kifejtette:

Nem az illiberalizmusban, nem az agresszióban, nem a hatalomban, nem Trump és Bolsonaro fantazmagóriáiban, hanem a liberális parlamenti demokráciában és a békében hiszünk”.

Ezt követően Dobrev elmondta, a szemében milyen az ideális állam. Úgy véli, hogy az államnak vigyáznia és törődnie kell az emberekkel, elmondta azt is, hogy az államnak kellően erősnek kell lennie ahhoz, hogy megvédje polgárait. Az árnyék-miniszterelnök úgy látja, hazánk ma nem ilyen ország, szerinte „bajban van” Magyarország. Gyurcsány felesége szerint azért vagyunk bajban, mert Magyarország gyenge, az ország pedig azért gyenge, mert Orbán „szisztematikusan legyengítette” azt. Hozzátette: „Ma Magyarországnak nemtörődöm kormánya van, mi pedig egy olyan kormányt szeretnénk, ami törődik az emberekkel”.

Kongresszusi felszólalásban Dobrev Klára azzal a gondolatkísérlettel is eljátszott, hogy mi történt volna, ha Orbán Viktor és a Fidesz helyett baloldali kormány vezeti Magyarországot. Ebben az esetben szerinte 2014-2015 környékén be tudtunk volna lépni az eurózónába és nem értéktelenedett volna el a magyarok fizetése és vagyona. Dobrev szerint ha ők kormányoznának, ma Magyarország hivatalos fizetőeszköze az euró lenne, hozzátette: jóval kisebb lenne Magyarország energiafüggősége is. Elmondta, hogy a függetlenség helyett „orosz rabigát vettünk a vállunkra”.

Az árnyék-miniszterelnök úgy vélekedett, ha „egy baloldali kormánya van Magyarországnak, ami hisz a demokráciában és a párbeszédben”, akkor nagy valószínűséggel nem „a gyűlölet uralkodna” a mai magyar politikai közéletben.

Szerinte, ha baloldali kormánya lenne Magyarországnak,

akkor nem kellett volna jogállamisági eljárást indítani Magyarországgal szemben, és már januárban megérkeztek volna az európai uniós támogatások”.

Hozzátette: „akkor a mostani válságnak a tizedét sem éreznénk meg. Na ez lett volna, ha baloldali kormánya van ennek az országnak”. 

Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Összesen 323 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindent, vizet, gázt, áramot, távközlést újból eladnának a nyugati üzlettársaiknak, persze, hogy nem indítanának ellenünk mindenféle kamu eljárásokat.
Nyugodtan emésztenének meg mindent, amit tőlünk összeharácsoltak.
A kísérőszöveg megint ugyanez lenne: Orbánék tönkretették az országot, privatizàlni kell megint, amit lehet, el kell adni. Az ő uralkodásuk ára ez - a szuverenitásunk elvesztése.
Már a könyökünkön jönnek ki, úgy ismerjük már őket, trükköstül, árnyékostul, mindenestül.

Ezt nem tudom, de gáz az nem lenne

A drogliberalizációt kihagytad. Ezekkel a kiefejezetten szubverzív intézkedéseknek a bevezetésével egy harmadik világbeli ország szintjére süllyedtünk volna már régen.

Gyurcsányné! De nem kellettetek! Ezután sem fogtok kelleni!
Január óta mi lenne abból a pénzből? Jövő januárban odadobnátok az országot az IMF karmai közé. Aztán lehetnének csicskák.

Mert az EU balos pártpolitikát csinál a jogszerűen Magyarországnak járó pénz kapcsán.

Az egészben csak az az elszomorító, hogy Klári lenézi az embereket, az országot az önálló gondolkodásra képtelen DK-s bábuknak tekinti. Nem zavarja a választók tapasztalata, hogy a többség a DK-t, s a balliberális pártokat a globális nagytőke kiszolgálóinak tartja napi politikai tevékenységük okán. Klári végképp elszakadt a kisemberektől, a hétköznapok világától, képtelen értelmezni, hogy a többség miért Orbánt támogatja. Pedig egyszerű lenne eljutni a megfejtésig, az emberek tapasztalati úton jutnak el ismétlődően a regnáló miniszterelnök igenléséig.
Az ellenzék hiteles, valódi kormányzati alternatívát felmutatni képes vezetés és program hiányában szenved, ciklusról ciklusra. Amortizálódott arcok, felkészületlen hatalomvágyók........
A Momentumnak le kell szakadnia az ellenzéki politizálást szakadékba sodró DK-ról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés