Wall Street Journal: Orbán az a vezető, akit a populista-nacionalisták Trumpban szerettek volna látni

2022. augusztus 19. 21:02
Tartalmas véleménycikk jelent meg a magyar miniszterelnökről és a dallasi CPAC-konferenciáról.

Matthew Continetti részletesen írt róla, hogy Trump nem Orbán, azonban az amerikai jobboldal egyre inkább „magyar akcentussal kezd beszélni”. A szerző szerint Orbán magabiztosan, elégedetten állt az augusztus elején megtartott dallasi konferencia színpadára, elvégre ő a leghosszabb ideje hatalmon lévő európai kormány vezetője. 

A konferencia megerősítette a helyét a jobboldal elit mezőnyében”

– szögezték le.

Continetti szerint Orbán megragadta azokat a kérdéseket a beszédében, melyek leginkább lelkesítik a konzervatív tábort. Állítása szerint az amerikai jobboldal már nem az angolszász országoktól, hanem a kontinentális Európától vár útmutatást. Így fordulhat elő, hogy Orbán egyre nagyobb hatalommal rendelkezik a jobboldali körökben világszerte.

A szerző említi, hogy az Orbán Viktor módszereivel és retorikájával kapcsolatos kritikák – beleértve a múlt hónapban tett vitatott kijelentését, miszerint „nem akarunk kevertfajú néppé válni” – nem csorbították vonzerejét. Épp ellenkezőleg.

Sokakat vonz Orbán ideológiája és stílusa, ami miatt rendszeresen bírálják a magyarországi progresszív civil szervezetek, valamint a mostani demokrata vezetés és az amerikai lapok, holott ez a sikerének bizonyítéka”

– közölte Continetti.

Kiemeli, ritkán fordul elő, hogy egy külföldi ország vezetője, méghozzá egy Kentucky méretű országé, ilyen intenzív amerikai vizsgálat tárgyává váljon. Orbán Viktor nem csak azért tűnik fel a demokráciáról, a tekintélyelvűségről és a liberalizmusról szóló vitákban, mert Magyarország a NATO és az Európai Unió többi tagjához képest politikai szempontból kilóg a sorból.

Azért is, mert Orbán Viktor pályafutása megmutatja, hogy a konzervativizmus milyen mértékben alakult át a 21. század első évtizedeiben”

– jelenti ki.

A szerző szerint Orbán Viktor jól példázza annak a jobboldalnak a harcias szellemét és megvető hozzáállását, amely kulturálisan lekicsinyítettnek, elszigeteltnek, megfosztottnak és a nyugati civilizációt belülről aláásó erők ostroma alatt állónak látja magát.

Orbán nem egy Trump-hasonmás. A populista-nacionalista tábor vezetője, akit korábban Trumpban szerettek volna látni

– mondta.

Forrás: WSJ

Nyitókép: Kyle Mazza / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

Összesen 156 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fletó közben meg készül, készül és készül és készül és készül!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés