Az orosz kormány szerint a Nyugat már készül a háborúra Oroszországgal

2022. augusztus 19. 22:12
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint a Nyugatnak egyáltalán nem lenne szabad fegyvert szállítania Ukrajnának.

„Moszkva nem szeretné, ha Washington az ukrajnai konfliktus részesévé válna, de az Egyesült Államok eddig nem vett tudomást semmilyen figyelmeztetésről” – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva  írja az Index.

Nem akarunk eszkalációt. El akarjuk kerülni, hogy az Egyesült Államok a konfliktus részesévé váljon”

„ ..de eddig nem vettük észre, hogy az amerikai fél hajlandó lett volna igazán mélyen és komolyan venni az erre vonatkozó figyelmeztetéseket” – mondta Rjabkov.

„Nemcsak egyszerűen figyelmeztettünk, de számos alkalommal, különböző csatornákon, magas szinten hivatalos jelzéseket küldtünk Washingtonba, egyebek között jegyzék, célzott beszélgetések formájában. Van egy olyan műfaj, hogy diplomáciai demars.”

Egy ilyenben arra hívtuk fel az Egyesült Államok figyelmét, hogy egyre nyilvánvalóbb és mélyebb részvétele az ukrajnai eseményekben, lényegében annak részesévé teszi” 

– idézte az Index Rjabkovot.

A hírportál arról is beszámolt, hogy Rjabkov hangot adott azon álláspontjának, miszerint a Nyugatnak egyáltalán nem lenne szabad fegyvert szállítania Ukrajnának, és kétségbe vonta azt az érvelést, hogy ez Kijev „önvédelemhez való jogának” támogatása. A helyettes tárcavezető úgy vélekedett, hogy

az Egyesült Államok és más NATO-államok hozzájárulnak a konfliktus eszkalálódásához azáltal, hogy Ukrajnát szinte ösztönzik »orosz területen lévő« célpontok megtámadására.”

Rjabkov szerint az ukrán vezetés „elvesztette realitásérzékét”, és kész lenne a saját geopolitikai céljai érdekében egy „második Csernobilt” előidézni a zaporizzsjai atomerőműben. „A létesítményt őrző orosz hadsereg jelenléte a garancia arra, hogy ez nem történik meg” – szögezte le.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön azt állította, hogy Ukrajna, az ENSZ-főtitkár látogatására időzítve augusztus 19-re nagy horderejű provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműnél, amiért a felelősséget Moszkvára igyekszik majd hárítani – olvasható az Index cikkében.

Rjabkov szerint csak tovább növelné a kockázatot az a Nyugat által támogatott elképzelés, hogy az erőmű körül hozzanak létre egy demilitarizált övezetet. Mint mondta, Moszkva arra számít, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségének látogatása, amelyről még június elején született megállapodás, meg fog valósulni. Orosz diplomáciai források szerint a NAÜ szakemberei szeptember elején kereshetik fel a zaporizzsjai létesítményt – zárta cikkét a hírportál.

Nyitókép: Fabrice COFFRINI / AFP

Összesen 177 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az USA nincs jó állapotban, belpolitikai gondjai vannak, a világ nagy, ütőképes országai már ellene vannak, vagy nincs rájuk hatása. Úgy tűnik, mintha úgy érezné, nincs több ideje várni, kenyértörésre kell vinni az ellentétet legalább az oroszokkal. Az EU pedig még mindig nem ismeri fel a saját érdekét, hogy ki kéne szállnia ebből a háborúból. A német szoci kancellár érez valamit, halogatja a fegyverszállítást, Macron hangját nem igen halljuk, de azért beszél Putyinnal. A britek, mint mindig, az USA-t követik, és kérdés, az új olasz kormány hogyan fog a háborúhoz viszonyulni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés