Mária országa

2022. augusztus 15. 19:47

Vajon számon tartja-e még az elistentelenedett világ, hogy a katolikus egyház augusztus 15-én Szűz Mária halálára és mennybevitelére emlékezik?

2022. augusztus 15. 19:47
null
Pilhál György
Magyar Nemzet

„Vajon számon tartja-e még az elistentelenedett világ, kivált Európa, hogy a katolikus egyház ma, augusztus 15-én Szűz Mária halálára és mennybevitelére emlékezik? Nem vagyok biztos benne. Nekünk, hívő magyaroknak viszont kettős okunk is van emlékezni e napon, hiszen első uralkodónk halála (1038) is erre a napra esett, s ő, István király ekkor ajánlotta fel országát Szűz Mária oltalmába. E naptól lettünk Regnum Marianum, Mária országa. Égi pártfogónk lassan évezrede óvja e reá bízott, csöppnyi hazát ebben a hitét, keresztjét, önazonosságát veszített, kacifántos világban.

A később szentté avatott király egész életében fontosnak tekintette a Mária-kultuszt. Már trónra lépésekor kiemelt ünneppé emelte, és országlása során mindvégig kivételes fényben tartotta a nyárvégi Nagyboldogasszony-áhítatokat. Évente erre a napra hívta össze Székesfehérváron a királyi tanácsot, és ekkor tartotta a törvénykezést is. A körmenetekkel színesített ünnepek a következő századokban sem veszítettek erejükből. Szűz Mária napja – a diktatúra évtizedeit leszámítva – mindenkor a magyarság legnagyobb egyházi eseményének számított.

Mindent elmond a kommunizmusról, hogy a vérgőzös Rákosi Mátyás egyházüldözésének csúcsán,

1951-ben még a Városligetben álló Regnum Marianum-templomot is porig romboltatta.

(Utódjai nem szorgalmazták Szűz Mária ünnepét, még a túlbérmálkozott Gyurcsány Ferenc sem.)

Eleinknek tartozunk azzal, hogy ebben a megzavarodott világban Nagyboldogasszony napja mielőbb visszakapja az őt megillető – a mostaninál is méltóbb – helyét a kereszténységhez hűséggel ragaszkodó Magyarországon. A lelkünknek is kell a kárpótlás.”

Nyitóképen Szűz Mária szobra a csíksomlyói kegytemplom főoltárán. Fotó: MTI/Veres Nándor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2022. augusztus 16. 09:29
Vajon számon tartja-e? https://www.vaticannews.va/hu/papa/news/2022-08/papa-urangyala-nagyboldogasszony-menny-jovendoles-szegenyek-orom.html Pfú, nehéz ezt kibogarászni a hírfolyamból. Akárhogy is... Meg kell őriznünk a hagyományainkat, mert egy nap majd jönnek a nyugatiak, menekülnek a kecskebaszók elől, és akkor ők is szeretnének Mariskázni, ahogy doktorminiszterelnökúr is felvázolta az ördögöt a tusványosi égre. Mondjuk, jó, hogy jönnek. Nem olyan nagy baj, ha lecserélődik a magyar nép. Párszor már előfordult a történelemben. A fő, hogy ne legyen antiszemitizmus. Most majd hegyinémetre, erdei németre, németalöldire, niggernémetre, ukránra, cigányra cserélődik. Nem baj az, ha tót írja a Nemzeti dalt, a székely himnuszt meg zsidók. Ez a dolgok rendje. Fő, hogy ne legyen antiszemitizmus! Zéró tolérance. Tölhéransz. Érted, kiskomám? Így megy ez. Au Pays De Marie.
hirám
2022. augusztus 16. 07:20
Országunk nem lehet Máriáé, hisz a Bibliában világosan azt mondja Isten: "Az Úré a föld és annak teljessége" (1.Kor.10,26..) István király sem ajánlotta föl soha Máriának. Ő ennél jobban ismerte a Szentírást. Később adták a szájába ezt a kijelentést. Semmiféle korabeli írásos emlékünk nincs erről. Sőt! azzal sem találkozunk, hogy István király különösebben Máriával foglalkozott volna.. Higgyük el sokkal jobban járunk ha Istené, Krisztusé "a föld és annak teljessége."
kampman
2022. augusztus 16. 03:05
Minden augusztus 15.-én kikiabálja a pusztába néhány jobbos, hogy ez milyen fontos ünnep, de Magyarországon ennek már rég nincs hagyománya. Nagyrészt azért, mert ez egy hangsúlyosan katolikus ünnep, ehhez képest pedig a sokkal szekulárisabb augusztus 20.-ával szinte minden magyar tud azonosulni, reformátusok, ateisták, zsidók is. Úgy általában a 19. század közepe óta megfigyelhető, hogy a magyar politikai elit legkiemelkedőbb tagjait jellemzően protestánsok vagy ateisták adták.
budapesti
2022. augusztus 16. 00:11
Viszonylag "olcsó" lenne szabadnappá tennie a kormánynak augusztus 15-ét, mert ekkor az emberek jelentős része már úgy is szabadságon van. Szóval ez egy érv emellett, amire szerintem a szerző célzott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik