The Spectator: Európában befellegzett Vlagyimir Putyin „hasznos idiótáinak”

2022. március 18. 9:46
De lehet, hogy ez hibás következtetés és felvetették, hogy a háború épp a „jó nacionalizmus” előnyeire világít rá.

Jól jöhet az ukrajnai háború a populista jobboldalnak címmel közölt véleménycikket a The Spectator. Kifejtették, hogy elterjedt az a vélekedés, hogy az orosz támadás óta Európában befellegzett a korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök „hasznos idiótáiként” beállított jobboldali populista vezetőknek. Kiemelték a vezetők közül Orbán Viktort.

Hozzátették, hogy lehetséges, hogy hibás a következtetés, és

a háború éppen, hogy a „jó nacionalizmus” előnyeire világít rá,

növelve ezzel támogatottságukat. A cikkíró szerint az ukrajnai menekültek befogadása Lengyelországban és Magyarországon egyben arra is rávilágított, hogy hamis ezeket a politikai erőket bevándorló- vagy menekültellenesnek beállítani.

Hozzátették, hogy a menekülteket Lengyelországhoz hasonlóan szintén üdvözlő Magyarországon Orbán Viktor ki is mondta, hogy részben azért tartják nyitva az ukrán–magyar határt, mert megbízik abban, hogy „különbséget tudunk tenni migránsok és menekültek között”, és bár az Európai Parlament múlt héten ezzel együtt is a két ország elleni gazdasági szankciókat szorgalmazott az alapvető európai értékek megsértésére, illetve túlzott nacionalizmusukra hivatkozva,

egyre nehezebb „bezárkózó idegengyűlölőként” beállítani a két ország vezetését, miközben éppen rendkívüli nagylelkűséget tanúsítanak

– írta a The Spectator publicistája.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azon már elgondolkodtál, hogy az annyira vágyott Egyesült Európai Államokban például egy portugált mennyire fog érdekelni a finnek problémája, és fordítva, egyáltalán, mennyire értenék meg egymás gondolkodását? Vagy egy görög mennyire fogja mintának tekinteni a holland liberalizmust?

Nem, lesz közös sereg, nem lesznek közös célok. Szoros gazdasági együttműködés lehetne, az alapítók ezt tűzték ki célul, de a világmegváltó ideológusok ezt alárendelték a természetidegen törekvéseiknek.

Az lenne az evolúció, hogy a nemi elferdülésekkel, mentális problémákkal terheltek világpolitikai tényezővé, mások megítélésének próbakövévé válnak?

A már liberálissá vedlett baloldal egykor még a valóban nagy tömeget jelentő munkásosztályra hivatkozva politizált. Szánalmas változás ez a hivatkozási alap a kórós, állandó felszabadítási kényszerben szenvedőknek-

Annak a bejegyzésednek, amire reagáltam, volt egy utolsó mondata: "Üdv az Egyesült Európai Államokban. Közös sereg, közös gazdaság, közös célok. Végre.”

Erre reagálva tettem fel a kérdést, hogy ismerve a különböző nemzeti sajátosságokat, hogyan teremtődnének meg azok a közös célok? Mert ahhoz közös mentalitás is kéne. Ebből te mellébeszélve, terelve, mert nem tudtál a konkrét felvetésre érdemben válaszolni, kiemeltél egy megállapítást, mondván, hogy ezt nevezik evolúciónak.

Később arra sem tudtál válaszolni, hogy a ma látható természetellenes ideológiai törekvéseket miért kéne evolúciónak tartani? Példának felhoztam az állandóan áldozatot kereső, felszabadítási kényszerben élő körök egykori és mostani célcsoportja közötti különbséget. Te pedig terelve a témát – immár másodszor – megint csak másról beszélve próbálsz fölényeskedni. További sikeres próbálkozást, én már csak röhögök rajtad.

Blabla. Az alkalomhoz illesztve bármit beleképzelnek, ami éppen kéznél van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés