Rzeczpospolita: Németország már nem menti meg Lengyelországot és Magyarországot az EU-ban

2021. november 26. 11:24

A lengyel lap szerint a leendő német kancellár, a szociáldemokrata Olaf Scholz jóval messzebb van a kemény jobboldaltól, például a PiS-től és a Fidesztől, mint Angela Merkel.

2021. november 26. 11:24
null

Németországban a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok koalíciós megállapodása, ha nem is forradalmat, de komoly változást jelent, főként, ami az ország uniós politikáját illeti – írja a Rzeczpospolita véleménycikke. Az új német kormány egy föderális Európát képzel el, egységes külpolitikával, és az új német külügyminiszter, Annalena Baerbock kínosan ügyelni fog a jogállamiság betartására. Látható, hogy a leendő kancellár, a szociáldemokrata Olaf Scholz jóval messzebb van a kemény jobboldaltól, például a PiS-től és a Fidesztől, mint Angela Merkel, aki évekig védte Orbán Viktort Brüsszelben.

Mindez azt jelenti, hogy még veszélyesebbé válik az a játék, amelyet a lengyelek már hat éve játszanak Brüsszellel. Eddig a német kormány egyfajta védőhálóként szolgált, de Berlin most már nem fogja meggyőzni a többi uniós tagállamot, hogy fogják vissza magukat Varsóval szemben – olvasható a lapban.

Nyitókép_ Tobias Schwarz / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2021. november 28. 13:19
Amikor a németek legutóbb a föderális Európáért kezdtek dolgozni, akkor pár tízmilliónál nem haltak meg többen. Akkor a globális hálózat ellenében kívánták megtenni, most viszont a hálózat támogatja őket. Minden esetre várjuk a német külögyminiszter asszonyt és jogász csapatát, hogy pontosan jelöljék meg azokat a jogszabályi paragrafusokat, amelyeket azonnal meg kell változtatni és lehetőség szerint közöljék, hogy mire. Addig is tegyük kötelezővé az homoszexualitást az abortuszt és tiltsuk be a kereszténységet. Kíváncsi lennék, hogy akkor kinek a védelmében állnának ki.
rókabácsi
2021. november 28. 10:35
így éegalább szabad marad közép európa!
aldasban es hitben elve
2021. november 27. 21:42
Itt írta valaki megnyugtataskent szanva, hogy Scholz kancellársaga se fog örökké tartani... Ezzel ne nyugtassa magát senki, mert amíg viszont tart, ez a figura csúnyán ki fogja tombolni magát, ráadásul onallotlanul, a megbízatásaikra egyenként is alkalmatlan, de a hatalomvagytol iszonyúan hajtott női kormany-peldanyoktol marionettként rangatottan. Nagyon részletesen, alaposan követve és figyelve évek óta a németországi politikai élet szereplőit, biztosan merem állítani, hogy a mi számunkra amúgy sem kívánatos Scholz mellett közvetlenül ott a még veszélyesebb ember, egy nagyon nem jóindulatú nő személyében. Azt ugyan kejjel várom, hogy ezzel a "mi patkányozo"-nk nivoju képződménnyel a mi Szijjártó Péterunk hivatalos találkozót bonyolítson, mert egyetlen mondatvaltas után szemfényvesztő módon vakítóva valik, mit ér ez a túlfűtött hatalomvagytol mindenre képes nő. Az eddigiek alapján az biztos, hogy nem csak hogy jóra nem, hanem célzottan, tudatosan előkeszitett rosszra és esküdt német ellenségre kell felkészülnünk. Sok éve próbáltam megérteni a német lakosság furcsa félelmen alapuló, szembeötlő módon természetellenes magatartását. Kezdtem sajnálni ezt a népet. Mostanra csak az elgondolkodas jut; mi állhat a háttérben és mit érdemel egy 80 milliós nemzet, akinek a jövője, a gondolkodása annyira beszűkült, önértékelése annyira lehanyatlott, hogy nem akar eljutni a jogos és alapvető célig: a saját nemzetebol legyen miniszterelnöke... Már itt megáll az ész. Persze kozbarmok minden nemzetben bomlasztanak; otthon is vannak, akik a számunkra oly nemes piros-feher-zold lobogó helyett egy bolgár zászlót is elviselnenek, de azért lássuk már be, hogy ha egy nemzet olyan igénytelenne képes silanyulni a saját társadalmával szemben, hogy idegen vezetőt választ, ott már megszűnt a becsület és a haza szeretete. 2007-ben még nem értettem, miért mondta az azóta elhunyt német párom: "...meg lennék lepve, ha 18-20 év múlva a Reichstagon a német lobogó még látható lenne..." A cikk címe pontatlan: nem hogy a németek nem fogják megmenteni az említett országokat, hanem szándékosan még ártani fognak, amit a mára szivacsossa vált gerincallagromlasok révén az EU-gonoszsagorientalt intézményeinek még hathatósabb befolyásolásával könnyedén fognak elérni.
Akitlosz
2021. november 27. 18:09
Nem biztos, hogy helyesen látja. Németország egy nagy halom pénzt keres a tőle keletre lévő Közép-Európai országokon. S ezt valószínűleg sem a vörösök sem a sötétzöldek nem akarják veszélyeztetni. Az ideológiákból nem lehet megélni, a német cégek profitjából igen. Németországnak fontos, hogy a cégei a világ minden részéből hazatalicskázzák a profitjukat. Ennek mondjuk nem feltétele, hogy a kihasznált országok EU tagok legyenek. Úgyhogy pénzre annyira nem menő EU jogügyekben lehet keménykedni, de az nem valószínű, hogy a német cégek hasznát veszélyeztető lépéseket tennének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik