Megbukott az LMBTQ-törvény az olasz parlamentben

2021. október 27. 16:41
A jobboldali pártok, a Liga és az Olasz Testvérek szenátorai éljenzéssel és tapsolással üdvözölték a szavazás eredményét.

A jobboldali pártok üdvrivalgással fogadták az olasz parlament felsőházában tartott szerdai szavazás eredményét, amely elvetette a baloldal által kezdeményezett törvénytervezetet az LMBTQ-közösség tagjai jogainak bővítéséről. A Liga és az Olasz Testvérek (FdI) szenátorai éljenzéssel és tapsolással üdvözölték a szavazás eredményét.    

A felsőház 154 igen és 131 nem szavazattal, valamint két tartózkodással leállította az LMBTQ-törvényként ismert jogszabály vitájának folytatását. A leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek jogait érintő voksolás titkos volt, így

valószínű, hogy a baloldali parlamenti többség soraiból szintén támogatták a törvénytervezet elvetését.      

A voksolást a jobboldal kezdeményezte: a szenátoroknak arról kellett dönteniük, hogy a törvénytervezet cikkenkénti elfogadása helyett a csomag egészéről, egyszeri szavazással döntsenek. Utóbbi esetében azonban a felsőház nem fogadta volna el a törvénycsomagot, amelynek részletkérdéseiről nem született többségi megállapodás.    

A Demokrata Párt kivizsgálja, ki szavazott a jobboldal javára

A törvényt kidolgozó Alessandro Zan a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa előre jelezte, hogy ha a jobboldal indítványa sikerrel jár, a „törvény halálra van ítélve”. A mostani voksolási eredménnyel a Zan-törvénytervezetként ismert csomag elveszítette érvényességét. Tavaly ősszel a képviselőház megszavazta ugyan, de azóta nem történt előrelépés. A törvénytervezet parlamenti vitáját elölről kell kezdeni, ami a felsőház ütemezésével azt jelenti, hogy a jogi csomag csak legkevesebb hat hónap múlva kerülhet ismét napirendre.    

A baloldal megdöbbenéssel fogadta a szenátusi eredményt. A PD-politikusai úgy nyilatkoztak, biztosak voltak, hogy megvan a többség a törvény elfogadásához. A párt bejelentette, kivizsgálja, ki szavazott a jobboldal javára a PD soraiból. Enrico Letta a PD főtitkára közösségi bejegyzésében azt írta: „megállították a jövőt, miközben az ország teljesen más irányba tart”.    

„Az olasz iskolákban több millió gyermek agyát mossák át az LMBTQ-aktivisták”

Matteo Salvini a Liga elnöke úgy nyilatkozott, hogy „a PD és az Öt Csillag Mozgalom önteltsége buktatta meg a törvénytervezetet”, miután „a baloldal minden kompromisszumos javaslatra nemet mondott, köztük a pápa, a családok és számos civil szervezet véleményére is”. Salvini hozzátette, hogy most a Liga javaslatai alapján kell újraindulni, vagyis

a diszkriminációk ellen úgy kell küzdeni, hogy kihagyjuk a gyermekeket, és biztosítjuk az oktatási és a véleményszabadságot

A demokrácia szabadságáról beszélt Toni Brandi, a Pro Vita&Famiglia nevű, élet- és családvédő szervezet elnöke is, aki szerint a szenátusban sikerült megállítani, hogy az olasz iskolákban több millió gyermek agyát mossák át az LMBTQ-aktivisták.    

A homoszexuális közösség Arcigay nevű szervezete közleményt adott ki, amelyben azt hangoztatta: a szenátusi voksolás eredménye ismételten bizonyította, hogy „a politikai többség homofób”. Az Alessandro Zan javasolta jogszabályok a nemhez, szexuális orientációhoz, társadalmi nemhez köthető diszkrimináció és erőszak elleni fellépést kívánták szigorítani a jelenleg hatályos 1993-as törvény módosításával.    

Egyházi és feminista fenntartások

A törvénytervezet miatt a Vatikán júniusban a római kormánynál jelezte fenntartásait, hangoztatva, hogy a törvényjavaslat több ponton korlátozza a katolikus hívek véleményalkotási szabadságát. Korábban az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) is aggodalmát fejezte ki a baloldal szorgalmazta törvény miatt. A főpásztorok szerint a jogszabály a diszkrimináció szankcionálása helyett a hagyományos családmodell támogatóit és a szabad véleményalkotást sújtotta volna. Úgy vélték, hogy a tervezetre nincs szükség, mivel a hatályos jogszabályok megfelelő védelmet biztosítanak mindenfajta erőszak és üldözés megelőzésére és megfékezésére.    

A katolikus egyház mellett a feminista szervezetek is fenntartásaikat fejezték ki a törvénytervezettel kapcsolatban. A jobboldali pártok többek között a törvényben szereplő genderidentitás-oktatás, valamint a család jogi meghatározásának módosítása miatt mondtak nemet rá.

(MTI)

Fotó: MTI/ANSA/EPA/Riccardo Antimiani

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Majd a mobilok által gyűjtótt információk alapján.

Oké, örülnek. Én viszont nagyon szomorú vagyok. Mégpedig amiatt,
hogy egy ilyen ocsmány javaslat egyáltalán eljut a törvényjavaslat
szintjéig.

Rendkívül lehangoló, hogy ezekre a kérdésekre időt kell fordítani, és a
trivialitásokat törvénybe kell foglalni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés