Mi folyik Karácsonyék városdiplomáciai akadémiáján?

2021. február 24. 07:00

Ősszel indult el Karácsony Gergelyék városdiplomáciai káderképzője, a Budapesti Városdiplomáciai Akadémia, amely meglehetősen eklektikus képzést nyújt hallgatóinak. A képzés részletei, tanárai és költségvetése iránt érdeklődtünk az illetékeseknél.

2021. február 24. 07:00
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Már vagy fél éve, hogy Karácsony Gergely bejelentette: Balázs Péter, a Bajnai-kormány volt külügyminisztere, a CEU oktatója vezetésével létrehozták a Budapesti Városdiplomáciai Akadémiát, ami „biztosítani fogja, hogy a jövő városdiplomatái a legkiválóbb diplomatáktól és professzoroktól tanulhassanak”, hiszen a fővárosnak „aktív városdiplomáciai stratégiára” van szüksége.

A Budapest.hu honlapon megjelent, nyári felhívás szerint „a nyolc hónapos intenzív program olyan fiatal szakembereknek szól, akik érdeklődnek a nemzetközi kapcsolatok elmélete és gyakorlata iránt a globalizált környezetben, különös tekintettel a nagyvárosok szerepére. A program elvégzése lehetőséget biztosít aktív szerep betöltésére a városdiplomácia területén.”

A honlapról letölthető tájékoztató anyag szerint az előadásokra havonta kétszer, szombatonként kerül sor, 14 alkalommal. A sikeres jelentkezőket 2020 szeptemberében értesítették, és

2021 májusáig mennek tanulni hétvégenként a főpolgármesteri hivatalba és más fővárosi intézményekbe, összesen húszan.

A résztvevők életkora 22-35 év közt lehet, rendelkezniük kell angol nyelvtudással és egy harmadik nyelv ismeretével, hallgatói jogviszonnyal vagy diplomával. 

A képzés meglehetősen sokrétű: van benne diplomáciatörténet, klímatéma, geopolitika, identitáspolitika, emberi jogok, civil jogvédő szervezetek, menekültügy, közlekedési kérdések, energiaellátás, egészségügy, V4-ek, posztszovjet térség, EU, NATO, USA, Törökország, arab tavasz, Kína, protokoll, öltözködés, készségfejlesztés, tárgyalástechnika, konfliktuskezelés, étkezések szervezése, rendezvényszervezés és sok minden más. Ez így inkább gyorstalpalónak tűnik.

Szerepel a honlapon elérhető tájékoztatóban az a járványhelyzet miatt aligha kivitelezhető ajánlat, hogy a „közbeeső heteken, illetve hétvégeken lehetőség nyílik interaktív találkozókon való részvételre külföldi előadókkal és Budapestre látogató vendégekkel, továbbá látogatásokra fővárosi, illetve országos intézményeknél és más városokban találkozásokra önkormányzati és országos politikusokkal”.

Telefonon és e-mailben is érdeklődtünk az illetékeseknél, még előző hét szerdáján, de

kérdéseinkre szerda reggelig nem kaptunk választ, csak ígéretet, hogy a héten reagálnak.

A kérdéseink a következők voltak:

- Mekkora összegből finanszírozzák az akadémia működését?
- Kik tanítanak az akadémián?
- A Budapestinfo honlapon található anyagon túl elérhető-e részletesebb tanterv?
- Akkreditálták-e a képzést?
- Hányan vesznek részt az első tanév képzésén?
- Hol fognak tudni elhelyezkedni a képzéssel a résztvevők?

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. február 24. 18:11
Beszart tekintetű Harácsony azt képzeli , hogy faszbúkos rinyálással lehet várost vezetni ...butapest szégyene ez a picsogó puhapöcs
gyaloggos
2021. február 24. 15:44
KÍVÁNCSIAN várom a válaszokat! AZ is érdekel, JÁVOR BENEDEK mennyibe kerül mindennel együtt Budapestnek ott Brüsszelben, meg A FÉLSZÁZ tanácsadó mennyi? Hm....?
nemmondom
2021. február 24. 15:27
Bárki meglássa - óraadó tanár lesz ott Karácsony.
Anonymtalan
2021. február 24. 15:17
Mi? Mi? Hát agymosás (oktatók által) és pénz lenyúlás az KariGeriék részéről mely egy részét az oktatóknak adják legálisan csak az egész intézmény a trükközés célja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik