Lengyel kormányszóvivő: Varsó és Budapest a német soros EU-elnökség új javaslataira vár

2020. december 1. 7:34
Egy jogszerű mechanizmust kellene bevezetni, pontosítva a költségvetéshez fűződő kérdésköröket – fejtette ki Piotr Müller Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki miniszterelnök varsói egyeztetése után.

Lengyelország és Magyarország az Európai Unió német soros elnökségének új javaslataira vár az uniós költségvetési csomag kapcsán – jelentette ki Piotr Müller lengyel kormányszóvivő hétfőn, Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki miniszterelnök varsói egyeztetése után. A másfél órán át tartó egyeztetést követően Müller a két kormányfő múlt heti budapesti közös nyilatkozatára utalva közölte: „a lengyel és a magyar álláspont világos”. A szóvivő szerint az uniós költségvetés kapcsán lehetséges az új megállapodás, ennek viszont összhangban kell lennie az uniós alapszerződéssel, a júliusi EU-csúcs záró következtetéseivel.

A budapesti nyilatkozatban Orbán Viktor és Matesusz Morawiecki kilátásba helyezte, hogy szükség esetén kész megvétózni a költségvetési csomagot. Újságírói kérdésre válaszolva Müller azon meggyőződésének adott hangot, hogy az uniós partnerek érdekeltek a költségvetési csomag gyors elfogadásában, ezért készek lesznek majd lemondani minden, a költségvetési eljárással össze nem függő elemről, amilyen – mint a szóvivő mondta – a jelenleg javasolt feltételrendszer. Egy jogszerű mechanizmust kellene bevezetni, pontosítva a költségvetéshez fűződő kérdésköröket, például a pénzügyi eszközök törvényes kiadásának ellenőrzése, az esetleges korrupció tekintetében – fejtette ki Müller.

„Az így felfogott javaslatokat Lengyelország támogatná” – erősítette meg a szóvivő. Mateusz Morawiecki kormányfő korábban  hasonló értelemben nyilatkozott. Azon kérdésre válaszolva, a lengyel-magyar vétó kapcsán alakul-e valamiféle szélesebb tagállami koalíció, Müller aláhúzta: az alapszerződésből eredő vétójog alkalmazásához nincs szükség arra, hogy több ország is vétózzon.    Hozzáfűzte: Varsó próbálja meggyőzni uniós partnereit arról, hogy „a jogállamiság önkényes értékelése” minden tagállamra veszélyes, és a jövőben „lényegében az EU dezintegrációjához vezethet”. „Az erős, de az alapszerződésekben rögzített hatáskörre korlátozódó EU-nak vagyunk hívei” – húzta alá a szóvivő.

Bejelentette: a költségvetési csomagról  Morawiecki kedden videokonferencia formájában az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel, valamint egyes  uniós tagállamok miniszterelnökeivel egyeztet.

(MTI)

(Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (j) megbeszélést folytat Varsóban 2020. november 30-án. Egy héten belül immár másodszor egyeztet egymással személyesen a két kormányfő, a mai kétoldalú megbeszélés célja további intézkedések megvitatása az EU-s költségvetési tárgyalások és a soron következő uniós csúcstalálkozó kapcsán. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Merkelnek van hatása az EP-re?
A harc tovább fog folytatódni a minelnökök és az ép között.
Hiába lenne most megállapodás.....

Világos, jogilag megalapozott álláspont, amely egyértelműen a magyar
érdkeket szolgálja. Paradox módon az összes többi EUs tagország
érdekeit IS!

Te arra a csomagra is szavazni fogsz, ami az ellenzékhez tartozik: a migráció és a gender. Gondolom, ezekre is vágysz.

Szóval érveid nincsenek, csak hörögsz itt tehetetlenül. Szórakoztató vagy.

Hát nem jött be. Megértem dühödet. Nincs könnyebb út: a homokos propaganda kiteljesítéséhez, meg a migrik behozatalára meg kell nyernetek a választást.

Demokratikus jogállami norma az, amit az anarchista, neomarxista, szélsőséges liberális, nihilista EP képviselők annak tartanak. Ennek definíciója, tartalma pedig napról napra változik, attól függően, hogy épp melyik országról, kormányról kell szavazniuk.
Javaslom, hogy a nagyonhaladó EU gyakorlatot implementáljuk a hazai eljárási rendbe: népszavazás döntsön arról, hogy a migránsokat behozni akaró pártok vezetősége mit kapjon.

"Sem buzik, sem migránsok nem férnek bele a jövő Európa képébe..."
Hát ezt az EP, meg a Bizottság nem így látja. Sőt, a tagországok lakosságának döntő többsége sem.
Amúgy te melyik pártra szavaznál? Csak érdekel, ha szerinted O1G, akkor az O1G formáción belül melyikről hiszed, hogy nem migránspárti. Mert el kell, hogy keserítselek: nincs ilyen.

Pedig az ellenzékhez tartozik. A momentum megmondta, hogy akarja az ovisok gender erzekenyitesről.
Az ellenzék mindig a kerítés ellen volt és a migrációt támogatta
Nem is beszélve arról, ha idegen segítséggel nyernének, meg kell fizetni érte.

Jó, de mégis kiabálsz.

Legalábbis vissza kéne terelni az eredeti jogaihoz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés