Fekete-Győr nem zárja ki, hogy egy nagyarányú ellenzéki győzelem esetén „Orbán elutazik örökre keletre”

2020. október 29. 7:07
„A köztársasági elnököt is nyilvánvalóan cserélni kell” – mondta a Momentum elnöke, aki az ellenzéki program minimumpontjaihoz sorolta, hogy nem lehet hozzányúlni a határon túli magyarok szavazati jogához.

A Szabad Európa podcast-stúdiójának vendége volt a Momentum elnöke, akit az ellenzéki összefogásról, a választás utáni mozgástérről és pártja önkormányzati képviselőiről is kérdeztek, az elkészült műsorból pedig az oldal honlapján tettek közzé néhány részletet.

Ebből kiderül: Fekete-Győr András szerint a Momentum a bizonytalan szavazók között a legnépszerűbb ellenzéki párt, amit nem tart pusztán praktikus kérdésekre technokrata válaszokat adó formációnak. A pártelnök azt sem zárta ki, hogy a Fidesz bedől egy nagyarányú választási vereség nyomán, és „Orbán Viktor elutazik örökre keletre”.

Úgy véli, az ellenzéknek „meglesznek azok az eszközei, melyekkel »f​ideszteleníteni«​ tudja a magyar gazdaságot és a magyar államot”. Erről részleteket csak jövőre, az előválasztások idején akar elárulni, de hangsúlyozta, hogy ha egyszerű többséggel sikerül megszereznie a hatalmat az ellenzéknek, akkor „nem fog majd malmozni”.

„Nem egyszerű kormányváltásról van szó, rendszert, korszakot fogunk váltani” – mondta, és „látható a történelemből”, hogy ilyen helyzetekben „ritka, hogy a funkcionáriusok hosszú távon kitartanak a bukott oldal mellett”. Átállnak, „de ez nem jelenti azt, hogy mondjuk Polt Péter maradhat, hanem valamilyen alku keretében ő el tud távozni szabadon, de cserében feladott embereket a jogállam számára, akiket különben nem tudtunk volna megszorongatni”.

 „A köztársasági elnököt is nyilvánvalóan cserélni kell” – tette hozzá.

Fekete-Győr beszélt az ellenzéki együttműködésről is. Kiderült: várhatóan miniszterelnök-jelöltek közti előválasztások is lesznek, a jelöltek különböző programokkal fognak majd egymással küzdeni. Ezért „lesz egy ellenzéki minimumprogram, ami a keretét adja a 2022-es kormányzásnak, és a miniszterelnök-jelöltek ezen keretek között tudnak majd súlyozni, hangsúlyozni és mozogni”.

Ez még a jövő év zenéje – így tért ki a kérdés elől a momentumos politikus, amikor arról kérdezték, hogy melyek azok a sarokpontok a közös minimumprogram-írás során, melyekből a Momentum nem enged. Végül három pontot említett: nem szabad tovább húzni az eurozónához való csatlakozást; nem lehet hozzányúlni a határon túli magyarok szavazati jogához, „ahogy ezt esetleg más ellenzéki pártok szeretnék” és mindenképp bele kell vágni egy nagy digitális oktatási reformba.

A Momentum közös programíró csapatában politikai szinten Orosz Anna alelnök vesz részt, valamint Tóth Endre elnökségi tag és a háttérben szakemberek dolgoznak – derült ki az adás előzeteséből.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Összesen 269 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fegyőr ebben az egy interjúban leépítette a jogállamot!

Csak engem zavar ez a buta kommunista?

Igen, mert biztosan nem regélte el az összes tervüket.
Néha olyan deportálás-szerű a megfogalmazás.

A jogállamiságnak és demokráciának megfelelő tervük nincs!
Ez még nem a teljes interjú. Remélem, közreadják az egészet.
Egy jó van ebben: megismerjük a terveiket. Fegyőr azt hiszi, ezekkel a tervekkel szavazókat tud megszólítani? Szerintem ez taszító és nem vonzó egy bizonytalan szavazó számára.

Az ovisokat oktatni akarják a szivárvány minden árnyalatára!
Gyűlölik a vidékieket, a tanárokat és az orvosokat.

Fegyőr soha nem fogja lenyomni Gyurcsányit.

Egyetértünk. De a ballib szavazó már ballib szavazó. A bizonytalanoknak tetszene a polgárháború közeli helyzet?

A 24.hu leközölte ezt a cikket. Érdekelne, ott mit szólnak ehhez az olvasók, de én nem fb-ozom.
Valaki megnézné?

Kar, hogy ezek a Lenin-fiuk es lanyok, nem veszik eszre, mennyire nem passzolnak a magyar neplelekkel. Ahogy ok itt mar ket evvel azelott fenyegetoznek, atallasra buzditanak, trukkok szazaival boditanak, hat a legutolso kommunistak is megnyaljak a szajuk szelet, ez igen, ezek igazi bolsevikok, akikben forr a gyulolet, a bosszuvagy..
Aztan ott van a Ceausescu-hazaspar, pardon, itt Gyurcsanynak hivjak oket, szemelyukben a legromlottabb embereket emelnek vissza a hatalomba.
Bizok a nepben, ilyen elvetemult figurak csak a Rakosi-korszakban ulhettek a nep nyakan, es akkor sem onkent megvalasztva!

Sajnos nem. Ezek a destruktiv fiatalokat akatják befogni. Ráadásul annyira hevítették az álhíreikkel a szavazóbázisukat, hogy nem adhatják lejjebb, muszáj nekik akasztgatni és fenyegetőzni. Képtelenek arra, hogy a józan társadalmat megszólítsák.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés