„Magyarországon nem használjuk a »gender« szót” – mondta Orbán Viktor az EU csúcson

2020. október 26. 8:13
Andrej Babis cseh miniszterelnök Mateusz Morawieckit is képviselve támogatta a magyar kormányfőt a vitában – írta meg a 444.

„A vita azzal kezdődött, hogy Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök jelezte, hogy neki nem tetszik, hogy a »tanácsi következtetések« nevű, a csúcs eredményeit összefoglaló dokumentumban »férfiak és nők egyenjogúságáról« van szó, amikor rögzítik, hogy milyen értékek fejlesztésében akar az EU együttműködni Afrikával. Bettel azt mondta, hogy jobb lenne, ha »gender equality«, azaz »nemek közti egyenlőség« volna ott. (A vitában senki sem tért ki arra a körülményre, hogy Bettel melegházasságban él, vagyis egy olyan családjogi formában, amit a magyar alkotmány kifejezetten tilt, de talán ennek a körülménynek is lehet köze ahhoz, hogy éppen ő vette napirendre a témát.)” – írja a 444 egy általa megszerzett leiratban.  

A gendervitának az EU és az Afrikai Unió közti megállapodásban már volt előzménye a 444 szerint. A csúcsot előkészítő nagyköveti tárgyalásokon eredetileg a genderes változat szerepelt volna, de a lengyel és a magyar nagykövet ragaszkodott, hogy átírják a „nemeket” arra, hogy „férfiak és nők”, így ez került a tanács elé is – áll a 444 cikkében. Az írás kitér arra is, hogy a megbeszélés további részében vita alakult ki Orbán Viktor és a nyugati államok képviselői között abban is, hogy milyen módon jelenjen meg a dokumentumban a kitoloncolt afrikai migránsok visszafogadásának kérdése. Orbán Viktor javasolta, hogy a dokumentumban szerepeljen, miszerint az „afrikaiak jövője Afrikában van”.

(Forrás: 444) 

 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés