Sorosnak most is van terve, ezt csak a baloldal tagadja

2020. augusztus 13. 14:41

Trombitás Kristóf
Vasárnap.hu
Miért kell fóliasisakot emlegetni, ha rámutatunk a nyilvánvalóra?

„Soros György friss, népszavás interjújában világosan elmondja, mennyire sajnálja, hogy az európai örökkötvények elfogadásához – úgy tűnik – nem áll elég idő rendelkezésre. De terv, az persze nincs. Aztán Európa külső ellenségeinek nevezi azokat az államokat, amelyek nemtetszésüket fejezik ki a nyílt társadalom eszmeiségével kapcsolatban, de terv, az ettől még nincs. Belső ellenségként (!) határozza meg Jaroslaw Kaczynskit és Orbán Viktort, illetve Olaszország miatt is aggódik – vajon miért, csak nem Salvini erősödése miatt? –, de terv, az nincs… 220 millió dollárt adományoz a faji egyenlőtlenségek megszüntetésére, pont akkor, amikor a Black Lives Matter-mozgalom és az antifák lerombolják az USA történelmét – de terv, az nincs.

Alex Soros a saját Facebook-oldalán pózol a demokraták frissen megnevezett alelnök-jelöltjével, a szélsőbaloldali Kamala Harris-szel, akit jövőbeli alelnöküknek nevez, de terv, az (természetesen) nincs. Én tényleg értetlenül állok a Soros-féle szervezetek – legyenek azok ngo-k, vagy politikai pártok – képmutatása előtt. Sőt, nevezzük ezt direkt hazugságnak! Nem lehet kiállni a nyilvánosság elé, és egyszerűen kimondani, hogy igen, Gyuri bácsinak ezek és ezek a céljai, jó napot kívánok? Miért nem lehet? A szavazóiknak magától értetődően szimpatikusak ezek a törekvések, hát pontosan ezért támogatják őket, és maga Soros sem rejti véka alá, hogy mit akar. Olyannyira nem, hogy meglehetős gyakorisággal ki is áll az elképzelései mellett – vagy saját fórumain, vagy nagyobb nemzetközi és magyar lapoknak adott interjúiban (esetleg a baráti sajtó számára eljuttatott dolgozatokban).

Ez a kétségbeesett tagadás nem teszi hihetőbbé a sztorit, sőt. Például nekünk is van tervünk, el is mondom, hogy mi az. Szeretnénk az országot megőrizni annak, ami hosszú évszázadokon át volt: keresztény kultúrájú, bevándorlóktól mentes közösségnek, amelyben saját törvényeink, szokásaink és elhatározásaink érvényesülnek, és nem alakulnak ki olyan átláthatatlan zónák, ahol a vendégjoggal visszaélve – esetleg már sokadik generációs – migránsok szeretnék megmondani nekünk, hogy a saját hazánkban és házunkban miként éljünk. Ezeken felül az is célunk, hogy sokasodjunk, gyarapodjunk, gazdagodjunk; támogassuk azt, aki magáért és családjáért tenni akar, aki pedig ezzel – akár felforgatóként, akár haszonlesőként – szembemegy, azt határozottan rávezetjük, hogy a magyar társadalom erre nem vevő.

Ez nem csupán terv, de erős elhatározás is. Erejét pontosan az mutatja, hogy megvalósítására a magyar választók háromszor is kétharmados felhatalmazást adtak a Fidesz-KDNP-nek. Ezzel szemben a sorosisták még mindig ott tartanak, hogy szenvedélyesen tagadják saját elképzeléseik összehangoltságának magas fokát, illetve azt is, hogy egymással szövetségi rendszert alkotnak. Mi ilyen téren is őszinték vagyunk; büszkén felvállaljuk szövetségeseinket, akik a saját országukban hozzánk hasonlóan képzelik el az életet, különös tekintettel Lengyelországra, sok vonatkozásban a V4-ekre és remélhetőleg hamarosan Olaszországra is. Miért kell fóliasisakot emlegetni, ha rámutatunk a nyilvánvalóra? Például Orbán és Kaczynski szövetségesek, sőt, Orbán és Salvini is, hovatovább Orbán és Babis is. És eléggé magától értetődő, hogy Donáth Anna meg Cseh Katalin mondjuk Mark Rutte szövetségese, aki meg Sorosé. Sőt, Guy Verhofstadt is ilyen szövetséges, meg még egy sor EP-képviselő. Kamala Harris is Soros bizalmát, támogatását és kiemelt figyelmét élvezi. Őszintén, miből állna ezt frankón elmondani? Mit várjon az ember olyan politikai erőktől, amelyek még az sem merik vagy akarják bevallani, hogy ők tulajdonképpen kicsodák?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tényleg. Miért tagadják a nyilvánvalót?

Ha téged zavar a terv kifejezés, beszélhetünk pontokról is, vagy akár elképzelésekről is. A tényen nem változtat, hogy mindenképpen bele akar szólni európa sorsának alakításába.
A két fő, nagy visszhangot kaott elképzeését javaslom, hogy olvasd el.

I.
,Az Európai Unió tagállamai önző módon saját érdekeikre összpontosítanak és gyakran a többi tagállam érdekeivel ellentétes lépéseket tesznek – hangsúlyozza Soros György a Project Syndicate-en megjelent írásában.

A válság rendezéséhez az EU-nak átfogó tervre van szüksége, amelynek ki kell terjednie az unió határain kívülre is – írja a magyar származású üzletember, aki szerint kevésbé káros és egyúttal olcsóbb is, ha a potenciális menedékkérőket a jelenlegi lakóhelyükön vagy annak közelében sikerül tartani.

A Soros által javasolt terv hat pontból áll.

Az EU-nak a közeljövőben legalább évi 1 millió menedékkérő befogadására kell berendezkednie, a terheket igazságosan elosztva a tagállamok között. A menedékkérőket az első két évben fejenként 15 ezer euróval kell támogatnia. Ehhez az unió – AAA státusát felhasználva – hosszú lejáratú kötvényeket bocsáthatna ki, az így elköltött összeg az európai gazdaságnak is lendületet adna. A lehetőségek határain belül mind a menedékkérők, mind a tagállamok preferenciáit figyelembe kell venni
Az EU élére kell, hogy álljon annak a globális kezdeményezésnek, amelynek célja, hogy Libanonnak, Jordániának és Törökországnak megfelelő segítséget nyújtsanak a három országban tartózkodó összesen négymillió menekült ellátásához. Az oktatással, képzéssel együtt ez évente legalább 5000 euró/fő, azaz összesen 20 milliárd eurót jelent, aminek csupán töredéke áll rendelkezésre. Az uniónak ezzel párhuzamosan kötelezettséget kell vállalnia, hogy évi 8–10 milliárd euróval támogatja a többi „frontline” országot.
Az EU-nak haladéktalanul létre kell hoznia egy közös Menekültügyi és Migrációs Ügynökséget, mivel a 28 függetlenül működő tagállami rendszer nem hangolható össze.
A menedékkérőknek biztonságos útvonalakat kell biztosítani, először Görögországból és Olaszországból azokba a tagállamokba, amelyekbe tartanak. A következő lépés ezeknek az útvonalaknak a „frontline” régiókig való meghosszabbítása lehet.
Ki kell dolgozni a menedékkérőkre és a migránsokra vonatkozó globális standardokat.
Az évente több mint egymillió migráns letelepítése érdekében az EU-nak mozgósítania kell az NGO-kat, az egyházakat és a vállalkozásokat is, hogy támogassák az ügyet. Ehhez nem csupán megfelelő finanszírozásra lesz szükség, de a szponzorok és a migránsok összekötéséhez a humán- és it-kapacitásokat is bővíteni kell.,

II.
Soros: Kell az örök kötvény, mert a civilizációnk van veszélyben

A koronavírus és az éghajlatváltozás nemcsak emberéleteket, hanem az egész civilizációnkat veszélyezteti a milliárdos befektető Spiegelben megjelent cikke szerint. Rendkívüli és azonnali lépéseket sürget.

Össze kell fognia az Európai Uniónak, különben szétesik – ezzel a címmel jelent meg Soros György vendégcikke a Spiegelben. A magyar származású amerikai üzletember írásában az általa korábban felvetett örökjáradék-kötvények mellett folytatja érvelését. Mint írta, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy számol, hogy a koronavírus-járvány nyomán fellépő válság kezeléséhez ezermilliárd euró szükséges, azaz attól függően, hogy épp hogy áll az árfolyam, 350-360 ezer milliárd forint kellene. Soros ehhez hozzáteszi:

Von der Leyen nem említette, de mégegyszer 1000 milliárd euró kell a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez is.

Ekkora összeg előteremtésére Soros szerint csak az örökjáradék-kötvény alkalmas. Az üzletember felidézte: nem új ötletről van szó, az Egyesült Királyságban például már 1751-ben alkalmazta, később a napóleoni háborúk, majd az első világháború kiadásainak finanszírozására használtak ilyen, örök lejáratú kötvényeket. Soros úgy számol: ha az EU-nak 1000 milliárd euróra volna szüksége, azt 0,5 százalékos kamatozású kötvényekkel már megszerezhetné, ami 5 milliárd euró kiadást jelentené évente. Ez egyrészt csekély összeg a billióhoz mérve, másrészt

a kamatok összege előre meghatározott, így az inflációt is figyelembe véve, hosszú távon a nullához tart az értékük.

Az április 23-i uniós csúcson, ahol von der Leyen ismertette a válságkezelés árát, Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök ugyan felvetette az örök kötvények kibocsátását, de érdemi vita nem volt róla. A csúcs után pedig az EB-elnök billió euró helyett csak milliárdokról beszélt – ez Soros szerint annak a jele, hogy valami fájdalmasan félresikerült. Ennek okát az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó, 1957-es római szerződésben keresi. Hozzátette azonban:

Rendkívüli időkben rendkívüli intézkedésekre van szükség, különben meglehet, hogy az EU nem éli túl a jelenlegi kihívást. Ez nem elmélet, hanem a tragikus valóság."

A koronavírus és az éghajlatváltozás nemcsak emberéleteket, hanem az egész civilizációnkat veszélyezteti. Az Európai Unió különösen sérülékeny, mert a jogállamiságon alapul, és amint köztudott, az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek. A koronavírus viszont gyors és kiszámízthatatlan. Ezért van szüksége gyors válaszokra és örök kötvényekre az EU-nak.

Soros azt is hangsúlyozta, hogy ezek nem azonosak a koronavírus-kötvényekkel, amelyek szerinte csak tovább mélyítenék az unió északi és déli, illetve nyugati és keleti, vagyis az új és régi tagállamai közötti szakadékot. Az örök kötvények, minthogy minden tagállamnak egyformán biztosítanának forrást, egységesítő hatást fejtenének ki. Akárhogyan is, az üzletember szerint még nyáron dönteni kell a megoldásról, mert például Olaszország már őszre csődbe mehet.,

Engem nem zavar, hogy szereti, de azért a tényeket vegye figyelembe.

Senki nem mondta, hogy ő találta fel. Ha még Juncker lenne az elnök, már fel is vette volna az eu.

Egyetértek. Világosan látszik az út, ahogy eljutottunk ide és már a jövő is felsejlik.
A különbség annyi, hogy ki kellett lépniük a napra. Jól látszanak, hogy kik ők és mit akarnak.

Politikai, gazdasági válság esetén nő az infláció, esnek a bérek, csökkennek az ingatlan árak, a becsődölt cégeket olcsón fel lehet vásárolni. A felvásárolt gyárakat be lehet szántani, a piac megnyílik.
A tőzsdén ami az egyiknek bukta, másnak nyereség. A spekulatív műveletekhez gyenge pénzügyi felügyelet, kaotikus, manipulálható politika szükséges.

Ez egy remek cikk volt Kristóf! Csak remélni lehet, hogy sokakat felébresztett Csipkerózsika álmukból.

Trombitás nem propagandista. Soros nem csinál titkot abból és sosem csinált, hogy mire készül.
Nálunk, csak a baloldal próbálja porhintéssel eltakarni, Soros nyílt társadalmi törekvéseit.
Te még alszol, Trombitás nem bulizik pici gyereke van.

Te a szabadkőműveseknek drukkolsz? Csak kérdezem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés