A lengyel és a litván elnök a demokratikus elvek betartására szólította fel a minszki hatóságokat

2020. augusztus 10. 9:40
A lengyel külügyi tárca „mély nyugtalanságot” fejezett ki a választásokat követő tüntetések „brutális feloszlatása” miatt.

Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök a demokratikus elvek betartására szólította fel a minszki hatóságokat abban a közös nyilatkozatban, amelyet vasárnap éjjel a fehéroroszországi urnazárást követő tüntetések feloszlatása kapcsán adtak ki. A Fehéroroszországgal határos két állam elnökei az erőszaktól való tartózkodásra, az emberi, az állampolgári és a kisebbségi jogok, valamint a szólásszabadság tiszteletben tartására hívták fel a minszki hatóságokat. Hangsúlyozták egyúttal: tiszteletben tartják Fehérorország szuverenitását és függetlenségét. Reményüknek adtak hangot, hogy meglesznek a feltételei a mélyebb együttműködésnek „a fehéroroszországi társadalommal és az állami intézményekkel is”.

Duda és Nauseda meggyőződése szerint Fehéroroszország érdeke, hogy szorosabban együttműködjön az Európai Unióval. Az államfők készségüket fejezték ki Fehéroroszország integrációjának támogatására. A lengyel külügyi tárca hétfő reggel kiadott nyilatkozatában ugyanakkor „mély nyugtalanságot” fejezett ki a választásokat követő tüntetések „brutális feloszlatása” miatt. Elfogadhatatlannak nevezték a tüntetők „önkényes letartóztatását, a békés tüntetőkkel szembeni erőszak alkalmazását”. Pawel Jablonski lengyel külügyminszter-helyettes hétfő reggeli tévéinterjúban jelezte: Varsó szorgalmazni fogja, hogy az Európai Unió „nagyon határozott lépéseket” tegyen Fehéroroszország ügyében. Egyúttal úgy látta: olyan lépésekre van szükség, amelyek „nem taszítják ki Fehéroroszországot (...) az őt alárendelni akaró Oroszország ellenőrzése alá”.

A minszki választási bizottság hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint a vasárnapi elnökválasztáson a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött a szavazatok 80,23 százalékával. Az fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja pedig 9,9 százalékot szerzett. Az ellenzék kétségbe vonja a választás tisztaságát. Az állami exit poll eredmények közzététele után az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között, ezekben a Vjaszna-96 (Tavasz-96) jogvédő szervezet szerint egy tüntető meghalt, több pedig megsérült, 120 embert őrizetbe vettek. A lengyel közszolgálati televízió által működtetett, Lengyelországból fehérorosz nyelven sugárzó Belsat (Bielsat) televízió vasárnap este közölte: a több Minszkben őrizetbe vett külföldi újságíró között van a Belsat két munkatársa is. Az értesülést megerősítete a BBC News orosz szerkesztősége is. Fehéroroszország varsói nagykövetsége előtt vasárnap este több százan tüntettek, mindenekelőtt azok a fehérororsz állampolgárok, akik egész napos sorban állás után nem tudtak szavazatukat leadni. Sajtóértesülések szerint Varsóban mintegy 250 szavazásra jogosult járulhatott urnához a mintegy 600 várakozó közül.

(MTI)

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a demokratikus elvek betartasa ott kezdodne hogy a vesztes gratulal a gyoztesnek, nem pedig felforgatja a varost.
ha valakit itt fel kell szolitani az pont az ellenzek, hogy lesz szives tudomasul venni az eredmenyt.

az ellenzek meg enyhen szolva hiteltelen ha reszt vesz egy valasztason, majd utolag siparog mikor nem o nyert...

talan ha elkuldtek volna a megfigyeloket ahelyett hogy direkt nem mennek majd hirdetik hogy nem voltak...
ha az ellenzek szerint eleve eselyuk se volt, minek indultak?

amugy nincs itt semmi ujdonsag, kulpolitikaban (!) a litvan es lengyel vezetes mar husz eve az usa leghangosabban csaholo verebei.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés