A hivatalos részeredmények szerint is vezet a jobboldali kormányzó párt Horvátországban

2020. július 5. 21:59
Politikai szakértők szerint, ha az eredmények nem változnak, a HDZ-nek nem lesz nehéz kormányt alakítania.

Vezet az eddig koalícióban kormányzó, jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon a leadott szavazatok 40 százalékos feldolgozottságánál – közölte a horvát választási bizottság. A részeredmények tükrében a HDZ 70, az SDP irányította Restart Koalíció pedig 42 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban. A harmadik helyen a januári elnökválasztáson harmadik Miroslav Skoro eszéki horvát üzletember, népszerű énekes által létrehozott Haza Mozgalom nevű párt áll 15 mandátummal.

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt 6-6 mandátummal az időközben jobboldalra tolódott Híd Függetlenek Listája (Most) és a Mozemo! (Képesek vagyunk rá!) nevű újbalos pártok és a zöldek szövetsége, amely tömörülés a választások meglepetése. Két parlamenti helyre számíthat Radimir Cacic Reformista pártja, valamint 1-1 mandátumra Párt névvel és vezetéknévvel (Stranka imenom i prezimenom) balközép pártok szövetsége és a kisebbik kormányzó párt, a liberális Horvát Néppárt(HNS). A horvát parlament 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tart fenn.

A választásokat megelőző felmérések szoros küzdelmet jeleztek elő, a legtöbb közvélemény-kutatás a Restart Koalíciót hozta ki győztesnek.

Politikai szakértők szerint, ha az eredmények nem változnak, a HDZ-nek nem lesz nehéz kormányt alakítania.

Önálló kormányalakításhoz 76 képviselő támogatására van szükség. A mérleg nyelve a Haza Mozgalom lehet. A HDZ koalícióra léphet a Haza Mozgalommal, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy utóbbi tömörülés a választások után érdekellentétek miatt felbomlik, és a HDZ így maga mellé állíthat képviselőket. Miroslav Skoronak, a mozgalom vezetőjének ugyanis egyik feltétele azt volt a HDZ-vel való koalícióra lépéshez, hogy Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke nem lehet kormányfő. A HDZ-t támogathatják még a kisebbségi képviselők és már hagyományosan a diaszpóra három képviselője.

Az SDP-ben óriási kudarcról beszélnek, Davor Bernardic elnök bejelentheti lemondását.

Bár a kormány mandátuma eredetileg október 14-én járt volna le, és az alkotmány szerint a választásokat december végéig kellett volna megtartani, a horvát parlament a konzervatív-liberális koalíciós kabinet javaslatára május 18-án feloszlatta magát. A kormány szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet most kedvez a választások megtartásának, őszre pedig sokkal nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie az országnak, ami miatt szerették volna megerősíteni a belpolitikai stabilitást egy új – bizalmon alapuló – parlamenti többséggel a választások után.

(MTI)

Cikkünk frissül.


 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor az lesz, mint Jansáéknál Szlovéniában. Egy ingatag koalició.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés