Ez a költségvetés súlyosan sérti a főváros érdekeit

2020. július 2. 15:12

Karácsony Gergely
Facebook
Nyílt levelet írtam a budapesti országgyűlési képviselőknek.

„Ma nyílt levelet írtam a pénteki költségvetési végszavazás előtt a budapesti választókörzetekben megválasztott országgyűlési képviselőknek:

Karácsony Gergely főpolgármester nyílt levele a budapesti választókörzetekben megválasztott országgyűlési képviselőknek

Tisztelt Képviselő Asszony/Úr!

Pénteken szavaz az Országgyűlés a jövő évi költségvetésről, amelynek kormány által támogatott formája súlyos megszorításokkal sújtja a teljes magyar önkormányzati rendszert, de különösen nagy sarcot ró a Fővárosi Önkormányzatra és a budapesti kerületekre. Az elmúlt hetekben többen több fórumon tiltakoztunk ez ellen, igyekeztünk elmondani érveinket, bemutatni a főváros valós anyagi helyzetét, különös tekintettel a járvány okozta, és a nyomában érkező gazdasági-szociális válság jelentette kihívásokra. A kormányzati kommunikáció ugyanakkor nem egyszer félrevezető, máskor súlyosan leegyszerűsített, gyakran hamis, sőt hazug állításokat fogalmazott meg Budapest pénzügyi helyzetéről, jövőbeni kilátásairól. Meggyőződésünk, hogy Önnek képviselőként a felelős döntéshez nem politikai lózungokra, hanem tényekre és adatokra van szüksége – a valóságra. Ezt foglalom most össze:

1. A rendszerváltozás óta először történik, hogy a központi költségvetés által a fővárosnak nyújtott támogatások és a fővárost érintő elvonások egyenlege negatív. Ez azt jelenti, hogy a jövő évtől nem az állam támogatja Budapestet, hanem Budapest finanszírozza az államot. Ezt az elvonást nevezzük Budapest-adónak, ami minden egyes budapesti polgárnak évente mintegy 20 ezer forintjába kerül.
2. Európa szinte minden kormánya, de a világban az Egyesült Államoktól Ausztráliáig mindenhol állami támogatást kaptak a települések a járványügyi védekezéshez és a gazdasági válság kezeléséhez. A magyar kormány alighanem az egyetlen, amely az önkormányzatokat támogatás helyett megsarcolja.
3. A Fővárosi Önkormányzat és intézményei a járvány elleni védekezésre közvetlenül 4,5 milliárd forintot fordítottak. Olyan beszerzésekre, amelyeket a hatályos jogszabályok a kormányhivatalok feladatául szabnak. Ezt a pénzt tehát a kormány helyett költötte el a főváros, mindenfajta kompenzáció nélkül.
4. A főváros cégeit is hatalmas veszteség érte a járvány alatt. A közösségi közlekedés vesztesége a 30 milliárd forintot elérheti, szintén több milliárdos például a fürdők vesztesége, nagy kiesést jelentett a pandémia a köztisztasági vállalatunknak is.
5. Budapest saját bevételeinek 70 százalékét kitevő, igen válságérzékeny iparűzési adó visszaesése 2020 és 2023 között akár 100 milliárdos nagyságrendű is lehet.
6. A város jelenleg 150 milliárd forintot tart államkötvényben. Vagyis ezt a pénzt az állam használja, például a költségvetés hiányának finanszírozására. Ezzel az összeggel szemben 114 milliárd forintos adósságállomány áll, amelyet az új városvezetés az elődjétől örökölt. Szintén az örökség része több mint 240 milliárd forintnyi lekötött fejlesztés. Mondhatjuk tehát, hogy minden megtakarított forintra mintegy 2 forint kötelezettség jut. A kötelezettségeink sorába tartozik még három millió négyzetméternyi, folyamatos karbantartásra és felújításra szoruló útfelület, több száz kilométer hosszú, rossz állapotú vízvezeték, és például a köztisztasági feladatok ellátása úgy, hogy a fővárosi köztisztasági vállalat az elmúlt hónapokban nem kapta vissza hiánytalanul a pénzt a budapestiek által befizetett szemétdíjat kezelő állami Kukaholdingtól – a példák még hosszan sorolhatók. Azok a kormányzati kijelentések tehát, amelyek a városvezetést az államkötvényben tartott pénz felhasználására ösztönöznék, rövidlátók, szakmaiatlanok, vagyis súlyosan felelőtlenek, a város következő évekre vonatkozó működőképességét veszélyeztetnék. Ezeket a kijelentéseket soroljuk a politikai lózung kategóriájába, amellyel szemben a városvezetés felelős, Budapest jövőjét szem előtt tartó gazdálkodása áll.
7. Minden Budapesten megtermelt 100 forintból ma több mint 97 forintot elvon az állam. Ez a legnagyobb arányú elvonás a régióban, de Európa nagyvárosai között is. Budapest tehát hosszú évek óta a legszolidárisabb nagyváros Európában. Ám mivel a járvány és a gazdasági válság hatásai mindenhol a világon a nagyvárosokban jelentkeznek pusztító erővel, itt az idő, hogy Budapesttel és a budapestiekkel is szolidáris legyen a kormány.
8. A kormány úgy akarja elvonni az önkormányzatoktól, köztük a fővárosi kerületektől a gépjármű adóból származó teljes bevételt, hogy közben az abból finanszírozott feladatot, az utak, parkolók fejlesztésének, karbantartásának költségeit az önkormányzatoknál hagyja.
9. A költségvetési javaslattal párhuzamosan a kormány több döntésével szűkítette az önkormányzatok gazdasági mozgásterét. Ilyen döntés volt például a különleges gazdasági övezetekről szóló törvény. Ide tartozik az ingyenes parkolás egyeztetés és megfontolás nélküli elrendelése, amely nem csak a városi légszennyezettséget növelte, de túlterhelte a Belvárost, nem is szólva arról, hogy újabb bevételektől fosztotta meg a kerületeket.
10. Mindezek miatt a Fővárosi Önkormányzatnál 65 milliárd forint átmeneti zárolásról voltunk kénytelenek döntést hozni a város működőképességének és likviditásának fenntartása érdekében, ezzel kapcsolatos felelősségünket szem előtt tartva.
+1 A fővárost érintő elvonások szimbóluma nemzeti kincsünk, a Lánchíd lett. Szemben a kormány különböző rendű és rangú megszólalói által hangoztatott állításokkal, a Lánchíd hosszú évek óta húzódó, az előző városvezetés által 9 év alatt megvalósítani nem tudott felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás elindításának jelenleg egy akadálya van: a kormány ígéretének betartása. Tudomásul vettük ugyanis, hogy a kormány számára ötször annyit ér például a Pénzügyminisztérium Várba költöztetése, tízszer annyit egy motorpálya felépítése, mint a Lánchíd felújításának támogatása. Ezért már februárban kezdeményeztük, hogy a Lánchíd felújítási költségeinek csak töredékét kitevő állami támogatást a főváros költhesse a Lánchíd hídszerkezetének felújítására. Ehhez egy korábbi kormánydöntés átdolgozására van szükség, amire februárban ígéretet kaptunk, ám a teljesítése azóta várat magára. Ha ez a kormánydöntés végre megszületik, hosszú évek tétlensége után elkezdődhet a Lánchíd felújításának folyamata. Hozzátartozik a teljes képhez, hogy a Lánchíd felújításának várható költségeiből az állam ahhoz mérhető nagyságrendű ÁFA-bevételre is szert tehet, mint amennyi támogatást a kormány erre a célra szán.

Tisztelt Képviselő Asszony/Úr,

Meggyőződésem, hogy a Magyarországot és különösen a nagyvárosokat sújtó, emberek százezreinek megélhetését fenyegető gazdasági válság kezeléséhez pontosan az kell, amit a kormány is és az önkormányzatok is kértek és elvártak a polgároktól járvány idején: együttműködés. A kormány semmiféle partnerséget nem kínált az önkormányzatoknak a járvány elleni védekezésben, a partnerség hiánya azonban a gazdasági válság kezelését súlyosan veszélyeztetné. Az önkormányzatok ugyanis ott tudnak segíteni a bajba jutott embereken és a nehéz helyzetbe került vállalkozásokon, ahol az állam nem. A költségvetéssel kapcsolatos tiltakozásnak, az erről szóló vitának ez a tétje: hagyja-e a kormány, hogy az önkormányzatok segítséget nyújtsanak a településeiken élő embereknek és a helyi vállalkozásoknak?

A válságkezelés megközelítésében van vita a kormány és a fővárosi városvezetés, illetve más települési polgármesterek között. A kormány ugyanis elsősorban a gazdagabbakat, a multikat támogatja a válságkezelésben, mi azonban Budapesten az egyes emberből indulunk ki, mert azt valljuk, hogy ebben a válságban az egyes embert kell támogatni, a kis- és közepes helyi vállalkozásokat kell megsegíteni. Ezen vita ellenére hisszük, hogy a válságkezelés sikere közös ügyünk. Ha így van, akkor a kormányzati megszorításoknak, a Budapest-adó bevezetésének racionális, gazdasági oka, indoka nincs, csakis hatalmi megfontolások állhatnak mögötte: az ellenzéki vezetésű önkormányzatok büntetése és gúzsba kötése, ezzel a választói akarat megcsúfolása. A költségvetési megszorításokról szóló döntés tehát nem pusztán egyes önkormányzatokról, hanem magáról az önkormányzatiságról is szól.
Meggyőződésem, hogy Önnek budapesti képviselőként, párthovatartozástól függetlenül, a főváros és a budapestiek érdekeit is szolgálnia kell. Ez a költségvetés azonban súlyosan sérti a főváros érdekeit, jelentős károkat okoz a budapestieknek. Ezért szólítom fel Önt, hogy a Budapest-adót bevezető költségvetési törvényjavaslatot a pénteki végszavazáson utasítsa el.

Üdvözlettel,
Karácsony Gergely
főpolgármester”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 152 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Karigeri! Kösd föl a gatyádat, mert nemsokára rád szakad az újabb pandémia.
Na fogadjunk, hogy eddig a feleséged osztotta be a pénzt, te meg eltapsoltad az egészet.
Talán útilaput köthetnél a számtalan alpolgármestered és azoknak a tanácsadói lábára.
Gál J.-t megtarthatod, kell a facebookozáshoz, mert még ahhoz sem értesz.

Dógozzá már, b+!

Karigeri: "A Lánchidat föl kell újítani, nagyon gyorsan el kell kezdeni ezt a beruházást, mert tragikus mértékben romlik a híd állapota." ATV, Egyenes beszéd, 2020.01.20.

Karigeri mégis mit csinált ebben a fél évben? Az egész járványügyi eleve nekirugaszkodás márciusban indult. Addig szó sem volt arról, hogy a fővárosnak, és nem mellesleg a központi költségvetésnek miféle problémákat fog okozni ez az egész, közvetlen kiadások, elmaradt adó-, és egyéb bevételek, satöbbi szempontjából.

A pályázatot ki lehetett volna írni bármikor, új ajánlatok érkezhettek volna, az új ajánlatok fényében pedig ki leheten számolni, kell-e plusz pénz. Most ott tartunk, hogy a legnagyobbképességű Kerpel-Fronius szerint a kiírás Augusztusban végre megtörténhet! Mi a faszra vártak eddig? Hogy elfogyjon a pénz?

Engem László Imre sértett súlyosan, Gergő mégis védte, szerinte elegendő volt a bocsánatkérés.
Ugyanakkor Gergő egy képen szerepel valami náci ifjúval.
Ugyanakkor nem nyilatkozik a hirtv-nek, mert szerinte a kettős gyilkosság kapcsán kialakult megemlékezés náci volt és ezt a hirtv bemutatta.
Ez a Gergő káoszosan tudathasadásos.

Az önértékelési hibákról jutott eszembe Gounod zeneszerző példája.

" húszéves koromban azt mondtam, : Gounod! Harmincéves koromban Gounod és Mozart! Negyvenéves koromban: Mozart és Gounod!
Most, ötvenéves koromban pedig azt mondom: Mozart!"

S mit mond Gergő? Harminc-negyven-ötven-hatvan-hetven-nyolcvanévesen is, Gergő!

Bocsánat Gounod, hogy egy Gergőt mertem melléd állítani.......egy tehetségtelen senkit.

"Ezzel az összeggel szemben 114 milliárd forintos adósságállomány áll, amelyet az új városvezetés az elődjétől örökölt."

Karácsony elhallgatja, hogy ezt az adósságot húsz év alatt kel törleszteni, nem idén, egy összegben. Hogy csak egy dolgot emeljek ki.

Az, hogy egy cég Budapesten van bejelentve, itt van a székhelye, nem jelenti azt, hogy a termelés, az értékteremtés itt folyik. Ezzel inkább Budapest veszi el az adót más városok, falvak elől.

Te ezt a sok hülyeséget valamiféle érvnek szántad, vagy csak magadat szórakoztatod vele? A Facebookos kommunikáció, kopogtatás a billentyűzeten, nem igényel különösebb teljesítményt. Erre egyébként te vagy az egyik példa azzal, amit itt leírtál. Karácsony is csak eddig jutott, városvezetőként a kibúvók keresésén kívül mást még nem produkált. Szóval, bármit is mondtak neked, a politikai teljesítményt nem az online térben való fecsegésen mérik le.

Ja, bár nem tudja szegény, hogy a célcsoport egy tl dr kíséretében ellapoz, és inkább csinál egy szelfit az instára.

Azt mondja, jelenleg. Holnap már kevesebb lesz.
Máris elköltöttek egy hidfelujitasnyi pénzt.

Ebben a remek cikkben van érvelés és vannak számok is:


https://pestisracok.hu/karacso..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés