Álljon meg a város egy percre június 4-én, Trianon 100 éves évfordulóján!

2020. május 24. 12:56
Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal
MTI-OS
Aztán az egy percnyi csend után úgy induljon tovább az élet, hogy egy kicsit közelebb vagyunk egymáshoz!

„Gondolkodhatunk különbözőképpen arról, a múltat úgy kell-e lezárnunk, hogy kilépünk Trianon árnyékából. Szerintem a múlt lezáráshoz éppen az kell, hogy belépjünk ebbe az árnyékba. Szembe kell nézni rossz döntésekkel a régmúltból és a közelmúltból is, nem a múltban szerzett sebek elfedése, hanem éppen a jövő lehetőségeinek megragadása miatt. Vitatkozhatunk arról, mi vezetett az 1920-as trianoni békediktátumhoz, a történelmi Magyarország felszámolásához. Én azt gondolom, hogy a nagyhatalmak önzése és felelőtlensége mellett ebben jelentős szerepe volt a dualizmus magyar politikai elitjének, korlátozó politikájának is.

Gondolkodhatunk különbözőképpen arról, hogy milyen a felelős nemzetpolitika száz évvel a békediktátum után. Én például azt gondolom, hogy minden eszközzel támogatnunk kell a határon túli magyar közösségeket, de ezt akadályozza minden olyan tett és kimondott szó, amit a környező országokban a határok megváltoztatására való törekvésként lehet értelmezni.

Abban azonban nem lehet közöttünk vita, hogy száz évvel ezelőtt ordítóan igazságtalan, a nemzetek önrendelkezését sárba tipró döntés született. És mi magyarok, száz évvel a döntés után sem érezhetünk ezzel kapcsolatban mást, mint mélységes fájdalmat. Fájdalmat azért, mert kilakoltattak bennünket országunkból, hiszen Magyarország elvesztette területének és nemzeti jövedelmének kétharmadát. És fájdalmat azért is, mert a nemzeti önrendelkezés jelszavát sárba tiporva, 3,5 milliónyi polgártársunk került pusztán hatalmi számításból, akarata ellenére idegen állam fennhatósága alá. Mintegy 400 ezren kénytelenek voltak elhagyni szülőföldjüket, sokuk vasúti vagonokban húzta meg magát hetekig-hónapokig, néha évekig.

Rájuk, Budapest első menekültjeire is emlékezünk, amikor Trianonról szólunk. Hogy fájdalmunkból ne gyűlölet, a múlttal való szembenézésből ne a jövő feladása legyen, ahhoz az kell, hogy egy percre legalább legyen közös az emlékezésünk. Ezért, a nemzet fővárosának főpolgármestereként arra kérem a budapestieket, járuljanak hozzá maguk is, hogy egy perce álljon le a város a trianoni döntés századik évfordulóján, június 4-én, 16 óra 30 perckor.

Egy percre meg fog állni a budapesti közösségi közlekedés, leállnak a metrók, a buszok, a villamosok, és arra kérek mindenkit, hogy egy rövidke percre álljunk meg mi is, mindannyian, a budapesti polgárok közössége. Álljon meg egy percre a közúti autós, biciklis és gyalogos közlekedés! A csendben halljuk meg egymás közelségét határon innen és túl, a múlt a jövő generációit, tegyük ezt a fővárosban, és vidéken is! Aztán az egy percnyi csend után úgy induljon tovább az élet, hogy egy kicsit közelebb vagyunk egymáshoz!”

Összesen 172 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kellenének a határontúli szavazatok, mi? Ahhoz nem ez a gejl duma
kell, hanem tettek. Nem felejtjük 2004. december 5-ét!

Nekem az árnyék sem tetszett......

Az Újhelyi fejében van.

Az összes szövetségese gyalázzák a határon tuliakat.
Hiteltelen, PR fogás az egész.

Akik az augusztus 20-i ünnepet át akarják nevezni, meg akarják akadályozni.

Figyelemelterelés. A Pesti úti otthon halottainak több családja pert fontolgat!!!!!

No lám! Kicsit kiléptél a szokásos szerepedből.

Csak ne Magyar György....

Én csak nézem Gergő vigyorgó képét. Még csak egy csepp aggódás sem látszik rajta.

Túl sok baj volt a Pesti úti intézetben. Ilyen hiányosságok az egész országban sehol nem voltak.
Én kikeszultem a kiszáradás és alultápláltság hírétől.

minden év június 4-én meg kellene állni 1 percre, csak hogy emlékeztessük a győztes hatalmakat az önrendelkezési jog megszegésére.

Gergő kényszerítette az intézetet takarékoskodás rá a penzelvonassal.
Mindenki azt mondta, novembertől romlott az ápolás színvonala. Kb feleannyi ápoló volt, mint kellett volna. A hírek szerint orvos most sincs. A vírus egy beteg dolgozó által került be az otthonba, ugyanis olyan kevesen voltak, hogy betegen is kellett menniük dolgozni.

A Tanácsköztársaságot előkészítők szétzüllesztették a hazatérő hadsereget, hadügyminiszterük, Linder Béla nem akart katonát látni. Ha az a hadsereg együtt marad, akkor hazai földön, lakossági támogatással meg tudta volna védeni az országot, ahogyan azt a törökök tették. Igaz, ez a hadsereg nem azért harcolt volna, hátha folyosót tud nyitni a szovjet orosz Vörös Hadsereg felé. Nem véletlenül repült Szamuely Oroszországba. Így nézd a kérdést, és tegyük hozzá, hogy a vörös uralom csak rontott a helyzetünkön a béketárgyalásokon.

Válaszok:
Gregorius | 2020. május 24. 19:34

Ez a leállás egy támogatható lépés.

Nagyrészt igaz. A sereg jelentős része azonban un. vegyes ezredekben szolgált, ezek viszont felbomlottak. Nem volt egyetlen nagytekintélyű, szárazföldi parancsnokunk ( tábornok) sem, aki hatni tudott volna a csapatokra, mint a törököknél Musztafa Kemal. ( Horthy tengerész volt a gyalogság etc. nem ismerte.) A Vörös Hadsereg a csehek ellen még becsülettel helytállt, a románokkal már nem bírt. ( Kevesen tudják, hogy a tisztjeit - Stromfeld kivételével- a Horthy hadsereg átvette és később egy rakás tábornok került ki közülük.)

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2020. május 24. 23:16

Nem biztos, mert most baráti önkormányzatot kellene perelni.

LESZ HARANGZÚGÁS!

"A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
közleménye
A társadalom részéről többen indítványozták, hogy június 4-én délután fél ötkor szólaljanak meg országszerte a harangok. Aki a harangszót hallja vagy megszólaltatja harangjait, tegye ezt az imádság lelkületével, könyörögjön hazánkért, népünkért határainkon innen és túl, és Közép-Európa összes népeiért, hogy békében, szeretetben és alkotó együttműködésben építhessük közös jövőnket."
https://katolikus.hu/

Nuttika, Nuttika,
hát te nem olvasol Wass Albertet? Wass több művében is éppen arról ír, hogy az erdélyi magyar földbirtokosok a magyarok helyett inkább az (akkor még) alázatos román parasztokat telepítették (a pópájukkal együtt) Erdélybe.

Igen, ez az a tipikus mi lett volna, ha fejtegetés. De egy sokkal nagyobb mértékben megőrzött hadsereggel talán másképpen léphettünk volna fel. Kratochvill székely hadosztályának vereségéhez is az kellett, hogy a Vörös Hadsereg elvágja az utánpótlásukat.

"Aztán az egy percnyi csend után úgy induljon tovább az élet, hogy egy kicsit közelebb vagyunk egymáshoz!"

Belföld - Karácsony: A kormány vagy töketlen, vagy ... -
Karácsony: A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket.
Karácsony: a kormány "elkezdett hazudni, mint az állat" |
Nyolc pontban ment neki a kormány lépéseinek Karácsony .
Karácsony: a kormány nem akarja viselni a korlátozásokról megszüntetésével járó politikai felelősséget.
Karácsony Gergely főpolgármester odáig merészkedett, hogy feltöltött videójában azt állítja: a kormány az ő tanácsait követte
Karácsony Gergely: Furkósbottal kergetnek, de a kormány miatt találhatta így el a koronavírus az idős otthonokat és kórházakat...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés