Fürjes Balázs: Álhír, hogy a kormány megvonná az uniós forrásokat a fővárostól

2020. január 13. 18:52
Az államtitkár rámutatott arra, hogy még nem született döntés a 2021-2027 közötti EU-s költségvetésről, annak szerkezetéről és a pénzügyi felhasználás szabályairól sem.

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár fake newsnak tartja, hogy a kormány megvonná az uniós forrásokat a fővárostól a 2021-2027-es finanszírozási időszakban; Fürjes Balázs a Népszava hétfői számában megjelent írásra reagálva az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: ilyen kormányzati előterjesztés nincs, ilyen döntés nem született.

A hír teljesen alaptalan  mondta Fürjes Balázs, rámutatva arra, hogy még nem született döntés a 2021-2027 közötti európai uniós (EU-s) költségvetésről, annak szerkezetéről és a pénzügyi felhasználás szabályairól sem. Az unióban még egyetlen kormány sem hozhatott döntést a saját nemzeti forráselosztásáról – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, 2010 és 2020 között az Orbán-kormány döntésének köszönhetően nagyon komoly uniós források áramoltak Budapestre, elsősorban a fővárosi közlekedés javítására. Példaként említette, hogy az 1-es és a 3-as villamos felújítására és meghosszabbítására 55 milliárd forint, a budai fonódó villamoshálózat kiépítésére 16 milliárd, a Széll Kálmán tér felújítására, a 4-es metró megépítésére, valamint a 3-as metró felújítására és járműcseréjére összességében több százmilliárd forint állt rendelkezésre.

Kiemelte: eddig is elkötelezettek voltak és elkötelezettek is maradnak Budapest fejlesztése iránt. Ezt az elmúlt években tettekkel bizonyították, és az új városvezetés mandátuma átvételekor a kormány leszögezte: együttműködésre, korrekt partneri viszonyra készül. „Budapest nem lehet csatatér, ez a budapestiek érdeke” – fogalmazott az államtitkár.

A Népszava cikkében megjelent állításokkal szemben ugyanakkor születtek olyan kormányzati döntések, amelyek előzetesen leszögezték, hogy bizonyos budapesti projekteknek részesülniük kell majd a 2021-2027-es uniós ciklus forrásaiból – közölte Fürjes Balázs. Az államtitkár az uniós forrásokból megvalósítandó projektek között említette a teljes HÉV-hálózat több százmilliárd forintból megvalósuló felújítását, a HÉV-járműpark cseréjét és a soroksári Duna-ág rekultivációját legalább 80 milliárdból.

(MTI)

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hergelés, botránykeltés és lázítás - ez ma a fake news célja.

A cikket amúgy Hargitai Miklós hazudozta, kamuzta össze.

Válaszok:
pollip | 2020. január 13. 19:59

A hvg-s cikk alatt a hozzászólások frocsognek a gyűlölettől. Sikerült a terhelés.

A Népszava firkásza hazudott, ahogy a cikkre hivatkozók és Dobrev Klára is. Persze ez nem új, már megszokhattuk.

A portfolio.hu "Tényleg a kormány vérezteti ki Budapestet?" c. írásában részletesen elemzi a történetet. Ha elolvassuk mindenre választ kapunk.
https://www.portfolio.hu/unios..

Az előző hozzászólásomban hivatkozott elemző írás szerint:
"a Pest megye és Budapest közigazgatási szétválasztásával önálló, fejlett régióvá váló Budapest eleve nem számíthat érdemi uniós felzárkóztatási támogatásokra 2021-2027-ben.

Még akkor sem számíthat erre, ha a Bizottság (és például a németek) minden régió számára szorgalmazzák a felzárkóztatási támogatásokat a fejlettségi szintjétől függetlenül. Ez még azzal együtt sem igazi lehetőség Budapestnek, hogy a Bizottság arra is javaslatot tett: a felzárkózó régiók támogatási határa 75-90% közöttről 75-100%-ra táguljon az egy főre jutó GDP arányában. Budapest ugyanis a 2017-es adat szerint az EU-átlag 139%-át állt, Pest megyével együtt számolva 104%-on, csupán Pest megye pedig 53%-on. Így tehát miután önálló régióvá válik Budapest a következő uniós ciklusban, a relatív túlfejlettsége miatt eleve nem számíthat érdemi felzárkóztatási forrásokra az EU-büdzséből. Pest megye viszont hatalmas lehetőségek előtt áll és éppen ezért, ennek kihasználása érdekében történik meg a közigazgatási szétválasztása Budapesttől."

Hónapok óta írom, hogy Budapest évtizedek óta elvonja a forrásokat a vidéktől. Ha megyei régiók szerint nézzük, akkor még lényeges forrásokat von el, ugyanez igaz Budapest és Pest megye vonatkozásában is. L. "Budapest ugyanis a 2017-es adat szerint az EU-átlag 139%-át állt, Pest megyével együtt számolva 104%-on, csupán Pest megye pedig 53%-on."
Így nem véletlen, hogy olyan magas a főváros éves GDP értéke. Mindebből logikusan következik - az igazságosság is ezt követeli - a Fővárosnak vissza kellene adni a vidéknek, amit a kormányok évtizedek alatt elvontak a vidéktől, elsősorban a keleti megyéktől.

Mindezt figyelembe véve, ezért visszatetsző, hogy az ellenzéki pártok által megszerzett önkormányzatoknál első volt a slepp zsebének a tömése, holott erre a pénzre a működéshez és a fejlesztésekhez lenne szükség.
Erre is mondhatnánk, hogy a jövőt lopják meg az összefogás pártjai és az általuk támogatott önkormányzatok.

Továbbá.

Az ellenzék, különösen az újonnan megalakult fővárosi vezetés azt sulykolja, hogy az ország GDP-jének a 40 %-át a főváros adja. Azt persze nem veszik figyelembe, hogy ennek egy része vidéken keletkezik.
Ha egy főre vetítjük a GDP értéket és a felhasznált forrás felhasználást, akkor kétszer nagyobb az egy főre eső forrásfelhasználás, mint a vidéki. Ez pedig azt jelenti, hogy rosszabb a hatékonyság a fővárosban elköltött forintok tekintetében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés