Az Országgyűlés elfogadta a kulturális törvénycsomagot

2019. december 11. 11:56
Párbeszédes, MSZP-s és DK-s képviselők a szavazás alatt tiltakozásul felálltak, és fekete maszkot tartottak az arcuk elé.

A parlament 115 igen, 53 nem és 3 tartózkodó szavazattal jóvá hagyta a kormány kulturális törvénycsomagját, amely állami, önkormányzati és közös fenntartású színházak létrejöttét teszi lehetővé. A hétfőn benyújtott, kivételes eljárásban tárgyalt jogszabály – a Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról – meghatározza az egyes kulturális ágazatokban a kultúrstratégiai intézmények körét, és rögzíti, hogy a működésükhöz szükséges forrásokat a központi költségvetés biztosítja.

Létrejön a Nemzeti Kulturális Tanács, amely szakmai alapot ad a kulturális ágazat stratégiai irányításához. A törvény kimondja, hogy a kulturális intézmény működtetéséért a fenntartó a felelős. Az állam által fenntartott színházak működtetéséhez szükséges forrásokat a központi költségvetés biztosítja, az önkormányzati fenntartásúak kiadásait az önkormányzat a saját költségvetéséből állja. Az önkormányzat a kormányhoz közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő. A kormány pozitív döntése esetén –a határozat közzétételétől számított 30 napon belül – a miniszter és az önkormányzat megállapodást köt a színház közös működtetéséről.

A megállapodásnak garantálnia kell az érintett színház művészeti szabadságát. A dokumentumban a miniszter és az önkormányzat meghatározza – ideértve a vezetői kinevezés módját is – az intézmény közös működtetésének és működésének részletes szabályait, valamint rögzíti a központi költségvetésből juttatandó támogatás és az önkormányzati támogatás mértékét. Az előterjesztő célja a fenntartói felelősség elvének érvényre juttatása az előadó-művészeti szférában – hangzott el az indítvány parlamenti vitájában. Párbeszédes, MSZP-s és DK-s képviselők a szavazás alatt tiltakozásul felálltak, és fekete maszkot tartottak az arcuk elé.

Módosult a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény 

Az Országgyűlés 114 igen, 42 nem és 14 tartózkodás mellett elfogadta a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény kormány által kezdeményezett módosítását, amely pontosítja a kutatás-fejlesztési és az innovációs szakpolitikát alakító állami szereplők feladat- és hatásköreit, illetve együttműködésük kereteit. Törvényi szinten jelenik meg a tudománypolitika koordinációjáért felelős miniszter, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökének kutatási, fejlesztési és innovációs ügyekben való felelőssége, feladat- és hatásköre. A hivatal jogállását törvény helyett kormányrendeletben határozzák meg. Lehetőséget kap a kormány, hogy a felügyelete alá tartozó szervek körében új, a hatályoshoz képest eltérő ellenőrzési rendszert alakítson ki.

Pontosították az alapkutatás, az alkalmazott kutatás, az innováció, a kísérleti fejlesztés a kutatás-fejlesztési és innovációs program fogalmát, valamint újként vezették be a kutatási infrastruktúrát és a kutató-tudásközvetítő szervezetet, valamint a technológia- és a tudástranszfert. Módosulnak a pályázatokkal és az azok értékelésével kapcsolatos szabályok is.

(MTI)

Összesen 202 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"MSZP-s és DK-s képviselők a szavazás alatt tiltakozásul felálltak, és fekete maszkot tartottak az arcuk elé", kifejezve ezzel, hogy kultúra témában sötétek.

Válaszok:
pollip | 2019. december 11. 16:47

Fürdőgatyában pénzt osztó tahók szavaztak Tahófalván a magyar kultúráról. Nem kell ide külső ellenség...
Vidnyánszki már elfelejette a kárpátaljai elnyomást. Rablóból lesz a legjobb kandúr :)

Hoppá! Mi történt az összellenzéki egységgel? :))))

Akárhányszor is mondod, hülyeség marad. Nézője a jó színháznak van, pénze pedig a Nemzetinek (a mi pénzünk!).
Ha piaci jegyárat kérnének a jó színházak, nem tudnánk megfizetni, hála vezéred politikájának.
Kádár mondta, amit te is, jobban kell dolgozni. Ők meg közben szétbaxták az országot.
Leülhetsz fiam.

Válaszok:
Karvaly | 2019. december 11. 12:55

Hivatkozhatnál arra is, hogy Kóka mit mondott, miközben csődbe vitték az országot.
Csak ugye azért már nem kapnál fizetést, sőt.
Ennyit érsz, fiacskám.

Válaszok:
Ján Fortunák | 2019. december 11. 13:01

Te tényleg úgy gondolod, hogy aki nem neres, az a véleményéért fizetést kap? Meg kókista?
Szegény...

Válaszok:
Karvaly | 2019. december 11. 14:49

"Az érdeklődést pedig sem bel- sem külföldön nem Szakács Árpád irányítja. Urambocsá’: még csak nem is Orbán Viktor. Kiadót lehet venni, lapot lehet venni, színházat is át lehet venni – olvasói, nézői érdeklődést viszont nem lehet szerezni sem pénzzel, sem hatalmi szóval.
A hűségesküre nem hajlóktól persze el lehet venni az adóforintokat, úgy téve, mintha az a kormány pénze lenne. Néhány játszóhelyet így el is lehetetleníthetnek – Krétakör, Átrium… A többit meg lehet drágítani, a tisztességes verseny nagyobb dicsőségére. Bele lehet kényszeríteni polgárokat a másodrendű szerepbe, amelyben hiába fizetnek adót, mégis maguknak kell megszervezniük és zsebből finanszírozniuk a minőségi kultúrát, sajtót, oktatást és egészségügyet. "

Nem bírod a demokráciát?

Taníts Mester! Hallgatlak. Mi kivetni valót találtál a szövegemben?

Mennyi Ft lehetne belőle:-)

Most megy a beszélgetés 23:05-től:-))))
Jó műsor, hallgasd:-)))

Ha már szatírát csinálnak a Parlamentből, viselhetnének a szatírokra jellemző falloszt, stílszerűbb lenne, és az ókori hagyományokhoz is jobban illene.
http://www.englishare.net/lite..

Értem, szóval, ha valaki ugyanazt szajkózza az összes hozzászólásában, mint amit a DK/Mszp mond, akkor annak a bizonyítéka, hogy az egy önálló gondolkodó, aki nem feküdt le a nernek, ugye? Attól, hogy te hülye vagy, még nem kellene mindenkit annak nézni :)
Egyébként már önmagában a nerezés is lebuktatja az ellenzéki propagandistát.
És most komolyan, egy olyan bagázs mellett kampányolni, amelyik csődbe vitte az országot, hát a legalja, ahhoz képest még prostinak állni is feljebb van.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese a magyar kultúra fekete napjáról beszélt. Az elfogadott jogszabály csak a Fidesz-KDNP számára törvény, számunkra, a többiek számára egy diktátum, márpedig diktátumoknak nem engedelmeskedünk – jelentette ki.

Tordai szarházi az Országgyűlés jegyzője...................Mint macskát szarni........

Sötét lovagok koalíciója az országgyűlésben.
Vadainak a fejtetője forradalmi lángokban.

Meg szoktam én mondani a véleményemet álarc nélkül is, ha valamiről van véleményem - jobb azt megmondani. Aztán ha véleményestül is szeretnek, jó, ha nem szeretnek, hát azt is el kell viselni.

Szabó Magda

- Mi a különbség a cirkusz és a Parlament között?
- ???
- A cirkuszban okos emberek hülyéskednek, a Parlamentben meg hülye ellenzékiek okoskodnak.

Megmutatták a lelküket.

Hogyan fogalmaztak a második világháborús híradók? Rugalmas elszakadás....mint győzelmi jelentés . A Fidesz ma....fület, farkat behúzva elszakadnak a szavazótáboruktól, tág teret nyitnak az ellenségnek.

A tizedes Sinkovits forog a sírjában....A még élők forronganak, lásd a Palávert ma, amikor már egy Kőrösinek is kiveri a biztosítékot a lekvár Fidesz és a kormány, az már talán lakmuszpapírként jelzi, hogy mekkora a szakadék Orbán és egykori szavazói között. na, cseng a telefonom

Folytatom...csöngettek, kimentem, de nem a GESTAPO, s nem az ÁVO , s nem a fideszes rendőrség.

Holnap le kell menni Kenderesre, a fővárosi 200 ezer túlélő nevében elhelyezni egy koszorút Horthy sírjánál, , a sváb ismerősöm arra kapacitál, hogy egy koszorút megérdemel Kisköre is, ahol a a szovjet fogságból szabadult, de családjukhoz haza nem engedett fasiszta svábok építhették az erőművet. Hány helyre kellene még menni ebben az országban koszorúzni....

A mai nap.....Fidesz, ez számotokra a Solferino... talán tudjátok mit jelent, Csorba Laci magyarázd el nekik.....

Mennyi Fatia Negra, álarcos bandita van ebben a moslékkoalicióban!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés