Varga: Újabb gazdaságvédelmi intézkedések várhatóak

2019. december 06. 21:09

Recesszióról nem beszélhetünk, de lassul a világgazdaság növekedési üteme – jelentette ki a pénzügyminiszter.

2019. december 06. 21:09

Recesszióról nem beszélhetünk, de lassul a világgazdaság növekedési üteme. Legfőbb partnerünknek, Németországnak az ipari teljesítménye visszaesett, ezért a kormány a jövő év elején újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket vezet be – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Gránit Bank karácsonyi ünnepségén. A pénzügyminiszter kiemelte: a jól működő gazdaság fejlődését mindig is segíti a bankrendszer. A hazai bankok teljesítménye igen kedvező, az idei első fél évben 322 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el a magyar bankszektor.

A Gránit Bank is eredményesen működik, már 6. éve nyereséges. Az idei év végére az adózás előtti nyereség várhatóan eléri a 1,5 milliárd forintot, miközben a vállalati hitel- és kötvényállomány meghaladja majd a 180 milliárd forintot. Ezzel párhuzamosan a jól teljesítő kölcsönök állományának aránya 99,8 százalékos. A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a magyar állam 2013 közepén és 2015-ben összességében 4,3 milliárd forintot fektetett a Gránit Bankba, majd 2017-ben nyilvános nemzetközi tenderen nyereséggel szállt ki a pénzintézetből.

Varga Mihály kiemelte: az újabb gazdaságvédelmi lépésekre azért van szükség, hogy megőrizzük a magyar gazdaság lendületes növekedését. A hazai gazdaság évek óta jól teljesít, a növekedés üteme számottevően meghaladja az európai uniós átlagos ütemet. Az idei év harmadik negyedévében 5 százalékot ért el a magyar GDP emelkedése, ezzel az uniós rangsor élén állunk. Hegedüs Éva, a Gránit Bank vezérigazgatója arról szólt, hogy a pénzintézet kilenc évvel ezelőtti alapítása óta végig nyereséges, az éves átlagos bővülés 55 százalékot ér el. Idén a mérlegfőösszege október végéig 373 milliárd forintot tett ki, 2018 végén 354 milliárd forintot ért el.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte: a pénzintézet élen jár a digitális és az elektronikus megoldások fejlesztése, bevezetése területén, idén a Mastercard éves versenyén elnyerte többek között a leginnovatívabb bank címet.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2019. december 07. 16:04
A fidiotizmus' bukása után a sok felesleges, fenntarthatatlan építmények rothadó elvadult romjai borítják be szerte az országot. Olyanok lesznek a települések, mint Akasztó a stadionjával. (megjegyzem, azt magánberuházásban építette egy hajdani juhász). 6 milliárdért lovas EB ! 3-5 milliós vezetői fizetések! Milliárdos gázszerelő! Meg nettó 170000-230000 átlag magyar fizetések vidéken ennyi se! A nyugati országokénál is drágább élelmiszerárak! 50-70 ezer Ft nyugdíjak amiből ha megveszed a gyógyszert nem marad kajára! Meddig lehet még ezt a lehúzást folytatni? Csak arra kellett a szilvásváradi stadion, hogy borsos számlát fizethessen ki az állam néhány haveri magáncégnek. A "lovasstadion" szóban a lovas valószínűleg a "meglovasít" rövidítése, az volt az egyedüli cél. Mint mindig. A jónép, meg a lovasszerszám' rossz végére került.
nemecsekerno_007
2019. december 07. 10:48
Lesz v. nem lesz recesszió, nem a “ballibek” fogják megoldani...
B_kanya
2019. december 07. 08:13
"Industrial Production in Germany decreased 5.30 percent in October of 2019 over the same month in the previous year. " Magyarország: " 2019 októberében az ipari termelés volumene 6,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,4%-kal emelkedett." Kell még valamit mondanom,ildikó?
Pelso j.
2019. december 07. 06:46
Vajon mit akarnak gazdaságvédelmi intézkedésként tálalni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik