Lady Mása és a tuskó a Fehér Házból

2019. november 20. 8:29
Heltai András
168 Óra
Donald Trump kezdettől szembekerült a State Department hivatásos elitjével.

„Ismert, hogy az Egyesült Államok nagykövetei kétfélék. Vannak, nem is kevesen, akik a mindenkori elnök barátjaként, vagy/és kampányának pénzeléséért kapják a megtisztelő megbízatást. (Budapestre a rendszerváltás óta általában ilyenek kerülnek). A másik, összehasonlíthatatlanul fontosabb csoportban a hivatásosak vannak. A kereken 13 000 fős amerikai külszolgálatba évente százak jelentkeznek, szigorú vizsgák és szűrés után a rengeteg, kiemelkedően képzett, rátermett fiatalból is csak keveset, a legjobbakat veszik fel. Majd évtizedekbe telik, amíg a diplomata eljut addig, hogy vezessen egy külképviseletet. Ha egyáltalán.

Yovanovitch e szűk körbe tartozott, szakmai teljesítményét, amelyet republikánus és demokratapárti elnökök megbízását teljesítve mutatott fel, kitüntetésekkel ismerték el. A State Department hivatásos állománya a sokat emlegetett amerikai szellemi elit fontos alkotó eleme. Politikai nézetük nem téma: a mindenkori elnököt és kormányát, országukat kell legjobb képességeik és lelkiismeretük szerint szolgálniuk. Donald Trump kezdettől szembekerült ezzel az elittel. Nem meglepően, hiszen ordító műveletlensége, gátlástalan populista fellépése, önkényes, káros nemzetközi politikai döntései láttán már a kezdeteknél otthagyta nem egy vezető kül – és biztonságpolitikai embere. Akárcsak Rex Tillerson, a volt ExxonMobil-vezér külügyminiszter, aki lehülyézte, majd egy évi munka után Trump tweetjéből tudta meg, hogy kirúgták.

Utóda, Mike Pompeo, bár a minisztérium vezetése sürgette, álljon ki a feddhetetlen Yovanovitch védelmében, lapított. A történtek után várhatóan felgyorsul a folyamat, amelyben Trump hivatalba lépése óta egyre több kiváló diplomata fordít hátat a külszolgálatnak. Van hová menekülniük, magasan kvalifikált szakemberek előtt nyitva a magángazdaság csakúgy, mint a legjobb egyetemek.

Láttuk a világ »Mását«, a született lady modorával viselkedő asszonyt, aki most egyetemi tanár lesz a híres washingtoni Georgetown jezsuita egyetemen. S látjuk ellenlábasát, a csalárd, prostikkal mulató, milliomos építési vállalkozóból elképesztő módon amerikai elnökké vált tuskó figurát, akit még magyar politikus is nagyra tart. Mit tartsunk Amerikáról? Mit tartsunk Trump dicsőítőiről? Lady Mása ügyéből lehet még hollywoodi film. A riasztó, hogy mindez megtörtént és a tuskó változatlanul a legerősebb katonai és politika hatalom élén állhat. Akár még évekig.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...cipőben feltette a lábát az asztalra." - amerikai szokás, egyetemisták meglepődnek, ha egy európai tanár arra kéri őket, hogy ne tegyék.

Az amerikai "elit" hazai pandantjai - Klubrádió, 168 Óra, ATV , 444, 24.hu. hvg.hu - torkán sem megy le, hogy Amerikát egy nem ebből az "elitből" származó politikus irányítja, akit egyébként demokratikusan választottak meg.

Az ehhez az amerikai elithez tartozók megengedhetik maguknak, hogy a CIA-tól szivárogtatnak ki, hogy minden fórumon lejáratják saját legitim elnöküket. Hová tűnt a demokrácia a demokrácia hazájából? Vagy csak egy szűk elit demokráciája a demokrácia?

Az "elit" hiányolja a háborúkat, bocsánat, demokrácia exportot, az abból származó extraprofitot.

Az amerikai demokratikus "elit" magyarországi megfelelői: DK, MSZP, PM, MOmentum, LMP, Gyurcsány, Bajnai, fegyőr és a többiek. A nem demokratikusak: a vidéki Orbán, az Őt megválasztó büdös lábú parasztok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés