Gothár Péter a Katona József Színház szexuális zaklatója

2019. november 20. 16:24
A színház közösségi oldalán tette közzé beismerését.

Közleményben ismerte be Gothár Péter rendező, hogy ő az, aki szexuálisan zaklatott a Katona József Színházban több színésznőt. A rendező úgy fogalmaz, hogy „erkölcsileg elfogadhatatlan módon” közeledett egy munkatársnőjéhez. Közleményét a színház Facebook-oldala tette közzé.

A neves filmrendezőként jelentős filmek sorát forgató Gothár Péter – aki 1994-ben az SZDSZ színeiben indult képviselőjelöltként – 1993 óta a Katona József színház rendezője, mára pedig a színház egyik vezető rendezője lett. Gothár Péter ezen kívül a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanít rendezést, ahonnan 2007-ben tiszteletbeli doktori címet is kapott.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hogy Gothár Péter, az intézmény tanára szerdán megkereste az egyetem vezetőjét és etikai vizsgálatot kért önmaga ellen. „Az egyetem vezetősége haladéktalanul kezdeményezte eseti etikai bizottság felállítását. A vizsgálat lezárultával az eredményről tájékoztatjuk az egyetem polgárait és a közvéleményt” – közölte az SZFE.

A Katona József Színház igazgatósága is felállított egy vizsgálóbizottságot, külső szakértők bevonásával lefolytatta az eljárást, és azonnali hatállyal arról döntött, hogy az érintett szerződéses munkatárs keddtől nem léphet az intézmény területére. A színház a továbbiakban befejezi vele a közös munkát – tették hozzá a közleményben, amelyben azonban nem nevezték meg a kitiltott személyt.

Összesen 193 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha nem mond le összes címéről, tanári állásáról, addig fogja Gothárt meg a balliberálisokat űzni az igazság és a jóérzésű újságírók.

A Megáll az idő a valaha volt legjobb 10 magyar film között van.
Ami érthetetlen, Gothárnak miért nem lettek más filmjei?

Válaszok:
Csomorkany | 2019. november 20. 20:28

Az a helyzet, hogy ez a mítú egy öntökönlövés. Keresztény családapák nem mítúznak. Szinte
csak undorító férgeket lőnek ki, ami végülis tiszteletre méltó eredmény. Persze a cél az más
volt, de így sikerült.

Az vezette félre a tanár urat, hogy máskor simán ment egy kis unszolásra másoknál.

Valaki vagy hazudik vagy nagyon hülye. Ha igaz, amit Gothár mond - egy eset, egy évvel ezelőtt és bocsánatkéréssel zárult -, akkor minek csinálták a nyilvános felhajtást, ráadásul név nélkül? Ha nem igaz, ha ennél súlyosabb az eset, vagy több is történt, akkor minek hazudik? Ezek után úgyis kiderül.

Egy elismerésre méltó művészt szexuálisan frusztrált vénember korában miért kell sárba tiporni, ha csak ennyiről van szó? El kell küldeni nyugdíjba minden felhajtás nélkül. Ha viszont a szakmán belül közismert szexuális ragadozó az illető, akkor miért kell szemérmeskedni és idétlenkedni (nyilvánosságra is hozom, meg nem is)?

Egyébként az, hogy 94-ben indult SZDSZ-es képviselőjelöltként, mit számít most? Akkor még az SZDSZ antikommunistának hirdette magát. A Megáll az idő ... alkotóját miért kell bekenni az SZDSZ későbbi sz.rával? Vagy kompromittálta magát később is? A Katona József színház olyan, amilyen - egyébként kb. 2000-ig rendszeresen jártam oda, mert remek volt - más színházakban is politizálnak ízléstelenül.

Jé? Egyetértünk. Pontosabban a többi filmje most nem jut az eszembe, lehet, hogy azok között is van, ami tetszett. De a Megáll az idő egyértelműen zseniális.

Basszus, ő rendezte az Eldorádót is. Most mér kell elcsesznie az életét? Amikor az is egy rothadt nagy film! Persze ez sem ok arra, hogy mások életét elcsessze (a Katona saját közleménye többes számban fogalmazott).

Igazad van, de itt fölsorolják Gothár filmjei között:

https://www.google.com/search?..+p%C3%A9ter+filmjei&oq=Goth&aqs=chrome.2.69i59l3j69i57j0l2.3704j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Na, szóval a Gugli. Kíváncsi lettem, mit rendezett még.

Igazad van, de a gugli meg nem ezt mondja. Valami zavar van az erőben... Szóval beírtam, hogy "Gothár Péter filmek" - és fölsorolta az Eldorádót.

Köszi! Minden idők legnagyobb magyar filmje szerintem. Egy sofőr hülyeségei még nem árnyékolják be...

Valószínűleg nem a Katona az egyetlen ilyen hely. Régebben dolgoztam rendszeresen egy színháznak fordítóként, és néha beültem próbákra is. Az egyiken saját szememmel láttam, amint egy ismert idősebb színész, a színpadon megcsöcsözte az egyik 14 év körüli gyerekszereplőt. Sztár színész volt, senki nem mert szólni neki.

Ezek szerint a Megállnál a forgatókönyv volt a nyerő?

Én még emlékszem rá, bár 8-0 éves voltam, de később is: kellett a fahang, a zárt szájúság, sajnos, de ezért nem nekünk kell szégyellnünk magunkat.
Hanem a mai Karácsonyok elődjeinek, a Kohnoknak, a Kunfiknak, a Rosenfeldeknek, a Pétergáboroknak, Hefedüsöknek, mind-mind megannyi nem keresztény...

Ugyan már! Ahogy a vakoknak nem lehet felróni, hogy nem látnak (és tapogatózni kénytelenek), úgy a férfiembernek sem lehet felróni azt a fogyatékosságot, ha nem működik a szenzora, amelyik az egészséges férfiaknál jelzi, hogy ez a nő zsigerből irtózik tőlem, emez viszont veszettül várja, hogy csináljak már vele valamit. Ráadásul a díjak, kitüntetések és általában a siker különösen alkalmasak ennek a szenzornak az eltompításásra, ahogy az alkohol is rontja a reakcióidőt, ugye. - Meg képzeld el, hogy tanárbácsi vagy, az ivarérett diáklány, meg odamegy hozzád, hogy magyarázz el neki a tananyagból valamit. És hogy jobban értse, amit mondasz, közel áll hozzád. Nem nagyon, éppen csak annyira, hogy érezd, hogy a cickója hegyével neked támaszkodik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés