Macron és Trump szerint sem kapott megbízást a francia elnök, hogy Iránnal tárgyaljon

2019. augusztus 25. 16:13
Két nagyon egyértelmű dologban mindannyian egyetértünk: nem szeretnénk, ha Iránnak nukleáris fegyvere lenne, és ragaszkodunk a térség stabilitásához – fogalmazott Emmanuel Macron.

Donald Trump amerikai elnök cáfolta vasárnap, hogy bármilyen Iránnak szóló, „közös üzenetet” megvitattak volna a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-országcsoport csúcstalálkozóján Biarritzban, a francia államfő pedig kijelentette, hogy nem kapott „hivatalos megbízást” a közvetítésre, mindegyik ország folytatja a saját kezdeményezéseit Teherán irányába.

Korábban egy francia diplomáciai beszélt arról, hogy a G7-országok vezetői megbízták Macront, hogy tárgyalást kezdjen Iránnal, és üzeneteket adjon át az iszlám köztársaságnak, elejét véve ezáltal a feszültség további fokozódásának a térségben    

"Trump elnöknek igaza van. A G7 informális klub, nem adunk hivatalos mandátumot egyikünknek vagy másikunknak, ilyen nem létezik. Abban állapodtunk meg tegnap, hogy folytatjuk a cselekvést, mindenki a maga részéről – mondta sajtótájékoztatóján a francia elnök, aki korábban az LCI hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy „közös üzenetet” fogalmaztak meg a résztvevők az iráni nukleáris kérdésről. 

 „Nem szeretnénk, ha Iránnak nukleáris fegyvere lenne”

„Megegyeztünk arról, hogy mit fogunk mondani Iránról, közösen, a G7-eknek van üzenetük a céljainkról, és az a tény, hogy ezeket osztjuk, fontos részlet, segít elkerülni a megosztottságot, amely valójában mindenkit gyengít” – fogalmazott a hírtelevízióban vasárnap délelőtt Emmanuel Macron. 

„Két nagyon egyértelmű dologban mindannyian egyetértünk: nem szeretnénk, ha Iránnak nukleáris fegyvere lenne, és ragaszkodunk a térség stabilitásához. Közös üzenetben állapodtunk meg, ami az én szememben értékes, valamint egy akciótervről, amely lehetővé teszi valamelyest az álláspontok kibékítését” – tette hozzá.   

Donald Trump amerikai elnök ezt követően bejelentette, hogy jóllehet támogatja Emmanuel Macron fellépését Irán irányába, az Egyesült Államok saját kezdeményezésekkel lép fel a kérdésben.  

G8-csoport?

Macron hónapok óta vezető szerepet tölt be abban, hogy megpróbálják megmenteni a 2015-ben Iránnal aláírt atomalkut, amelyből az Egyesült Államok tavaly májusban kilépett. A francia elnök éppen a biarritzi csúcstalálkozó előtt, pénteken Párizsban fogadta Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert.

Diplomáciai források szerint a biarritzi csúcstalálkozót megnyitó vacsorán megállapodtak abban is, hogy meg kell erősíteni a párbeszédet és az együttműködést Oroszországgal, de azt túl korainak ítélték meg, hogy Moszkvát ismét felvegyék soraikba és G8-csoportként folytassák működésüket.

(MTI)

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Irán Terror Állam vérengzéseinek köszönhetően (4 arab országban), a szunniták újra elkezdik majd támogatni az ISIST.40 éve szítják a feszültséget a mullahok. Beteg rendszer.

Gerxit? Németország elindult a brexit nyomában?

Úgy szidják az eurózónát és az Európai Központi Bankot Németországban, ahogy az EU-t ütötték-verték 30 éven át Nagy-Britanniában. A két ország között sok a hasonlóság és a sorsuk is hasonlóan alakulhat, ha az unió hívei nem tanulnak a brexit kapcsán elkövetett hibáiból.
https://www.napi.hu/nemzetkozi..

A hvg firkásza epét hány "Magyar népmese, amelyben a kis Angela mélyen meghajol Viktor király előtt" címmel.
https://hvg.hu/itthon/20190825..

"Macron és Trump szerint sem kapott megbízást a francia elnök, hogy Iránnal tárgyaljon"
Rendben.
Balfour ezek szerint anno, - kapott megbízást, hogy tárgyaljon, sőt döntsön, méghozzá olyan államok, területek sorsáról, amelyhez Angliának az égvilágon SEMMI KÖZE, FENNHATÓSÁGA SOHA NEM VOLT...
Rendben.
De mégis, kitől?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés