Csalóka győzelem

2019. július 9. 12:07

Beck Tamás
Népszava
Az igazi győztes Emmanuel Macron, s vele a „több Európát” akaró francia-német tengely.

„Érdekazonosságot jó adag rosszindulattal sem feltételezhetünk közöttük. Emmanuel Macron markánsan föderalista törekvésekkel bír, álma az Európai Egyesült Államok megvalósítása. Az orbáni retorikában ez az egyelőre utópisztikus elképzelés viszont általában negatív felhanggal szerepel. Az Élysée-palota jelenlegi lakója azzal sem vívhatta ki magának a magyar kormányfő rokonszenvét, hogy az Európai Néppárttal való együttműködés feltételéül a Fidesznek a konzervatív pártcsaládból való kizárását szabta nemrégiben.

Ami Orbán Viktor motivációit illeti, azok könnyen felderíthetőek. Manfred Weber az EPP elnökeként sokáig csupán a várható mandátumok számolgatásával volt elfoglalva, a magyarországi demokrácia leépítéséről éppen ezért tudomást sem vett. Weber hosszú évekig tartó passzivitása lehetőséget adott Orbánnak arra, hogy a magyar közjogi rendszert alkotmánymódosítások sorával zavartalanul autokratikussá tegye, illetve hogy az ország erőforrásaira klientúrája révén rátegye a kezét.

Ám éppen a budapesti kabinetvezetőtől tudjuk, hogy »a hála nem politikai kategória«. Az EP-választások közeledtével a néppárti Spitzenkandidat számára is kellemetlenné vált Orbán destruktív tevékenysége, s nagyon megkésve bár, de végül sor került a Juncker ellen propaganda-hadjáratot folytató magyar kormánypárt tagságának felfüggesztésére. A magyar miniszterelnök kudarctűrő képességéről pedig lehet fogalmunk, ha az általa felszított 2002-es és 2006-os utcai zavargásokra gondolunk. A megalázott Orbán Viktor jelen esetben is bosszút esküdött a köreit megzavaró Manfred Weber ellen. Szigorúan érzelmi alapon véve beszélhetünk csupán a magyar kormányfő győzelméről, ha a csúcsjelölti rendszer kijátszására gondolunk.

Az igazi győztes ugyanis egyértelműen Emmanuel Macron, s vele a »több Európát« akaró francia-német tengely. Weber megkésett fellépése is túl sok volt a győzelmekhez szokott Orbánnak, a francia államfő számára viszont az EPP elnöke éppen a jogállamiság védelmében tanúsított erélytelensége folytán vált szalonképtelenné."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Balbalbla... Döntsétek már el, ki a nyertese ennek az egésznek, idióta bolsik.

Nyilván az, hogy sem Timmermans, sem Weber nem nyert, egyértelműen a Fidesz veresége, hiszen ők mindkettőt ellenezték.

És nyilvánvalóan a "demokraták" győzelme, hiszen ők mindkettőt/bármelyiket támogatták.

Ez az "európai" logika...

Azért annyira mégsem, mint neked. Az élet nálad egy szóban sűrűsödik: ORBÁN.

Ez már nevetséges, de muszáj valami vigaszt találni, ha csak virtuálisat is.

Vergődnek szennylapéknál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés