Nem vallotta bűnösnek magát az új-zélandi tömeggyilkos

2019. június 14. 11:31
Az ausztrál férfi márciusban 51 muszlim hívőt gyilkolt meg a pénteki ima alatt.

A 28 éves Brenton Tarrant egy rendőrségi eljárás során videofelvételen nyilatkozott az aucklandi börtönből. Vallomásában semmi megbánást nem mutatott. A felvételen a férfi mosolygott, miközben az ügyvédje felolvasta, hogy a védence nem vallja magát bűnösnek – írja a The New York Times.

A merénylő március 15-én hajtott végre terrortámadást két mecsetnél, a lövöldözésben 51 ember halt meg. A mészárlás után nem sokkal elfogott tettes a merénylet előtt pár perccel 74 oldalas kiáltványt tett közzé. Ebben egyebek között azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta. 

Két pszichológiai felmérés után épelméjűnek nyilvánították, így a maximális büntetésre számíthat, ami az új-zélandi törvények szerint az életfogytiglani börtönbüntetés. Tarrant következő bírósági meghallgatása augusztusban lesz. A tárgyalás pedig csak jövő májusban kezdődik.

A bizonyítás egyszerűnek számít, hiszen a férfi egy fejére szerelt kamera segítségével a Facebookon közvetítette a mészárlást. A bírósági teremben – ahol a vallomást levetítették – helyet foglaltak tűlélők és családtagjaik. A túlélőket felháborította a gyilkos viselkedése. Egyikük, Abdul Aziz, aki a támadás alatt sikeresen kiüldözte a férfit a mecsetből, így nyilatkozott: „Csak rakjanak engem 15 percre egy cellába vele, aztán meglátjuk, meddig fog nevetni.”

Az áldozatok rokonai nem értik, miért halasztotta jövő májusra a bíró a tárgyalást: „Hat hónap alatt le kellett volna zárni és kész. Nem örülünk a döntésnek” – nyilatkozta az egyik rokon.

Tarrant ellen ötven rendbeli gyilkosság és harminckilenc gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat. Korábban a férfi bejelentette, hogy saját maga akarja ellátni a képviseletét. Emiatt felmerült az az aggodalom, hogy az eljárást saját – a fehér felsőbbrendűséget hirdető – meggyőződésének népszerűsítésére akarja felhasználni, ahogy azt az általa példának tartott norvég szélsőjobboldali terrorista, Anders Breivik tette. Breivik 2011-ben az Oslo közeli Utoya szigetén 77 fiatalt ölt meg, tettét pedig a „muszlim invázió elleni harccal” indokolta.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés