A kormány célja, hogy több kutatás legyen, több támogatásból

2019. június 12. 16:38
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Minden kutatásra fordított állami támogatásnak kézzelfoghatóan meg kell térülnie a magyar gazdaság, a magyar társadalom számára.

„A kormány célja, hogy több kutatás legyen, több támogatásból

Az Országgyűlés előtt lévő, a hazai kutatás-fejlesztés és innováció intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges törvénymódosítási javaslat elsődleges célja, hogy több kutatás legyen, amely hatékonyan segíti a magyar gazdaságot. Minden kutatásra fordított állami támogatásnak kézzelfoghatóan meg kell térülnie a magyar gazdaság, a magyar társadalom számára. Több magyar szabadalomra, találmányra van szükség, ami a magyar gazdaságot erősítheti. A jelenlegi rendszer nem hatékony, Magyarország lemaradásban van, ezért mind az intézményrendszert, mind a pénzügyi finanszírozást meg kell erősíteni. A 2020-as költségvetésben 32 milliárd forinttal tovább növeljük a kutatás-fejlesztés és innováció támogatását, megteremtjük az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeit.

Az eddigi széttagoltság megszüntetésével megvalósul a kutatás-fejlesztés és innováció egységes szerkezetű, teljesítményalapú finanszírozása. A változásokkal a kutatóintézeti hálózat autonómiája nő, hiszen közvetlenül a Parlament, és nem egy választott tagokból álló köztestület alá kerülnek. A kutatóhálózatot egy kétharmad részben a tudomány művelőiből álló, a minőségért személyükben felelősséget vállaló testület irányítja. Javulhat a kutatók és kutatóintézetek által benyújtott és nyertes hazai és uniós pályázatok aránya is.

A kormány az átalakítás részeként egy éven át tárgyalt a kompromisszumos megoldás kialakítása érdekében az Akadémia vezetésével, eredménytelenül, holott meggyőződésünk, hogy a magyar gazdaság fenntartható növekedése céljából biztosított többletforrás és annak hatékonyabb, teljesítményalapú felhasználása a hazai kutatók érdekeit és eredményeik jobb hasznosulását szolgálja.

Budapest, 2019. június 12.”

(Forrás: közlemény)

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pont annyiszor, mint az oktatás-egészségügy és a nincs_demokrácia lemezt.

Azt tenné, csak az MTA akarja megmondani, hogy mit hajlandó kutatni? A kormány még azt mondja, olyat mutasd, aminek hasznát is van a társadalom számára.
Palkovicsnak egymagaban több szabadalma van, mint az egész MTA- nak.

Válaszok:
emhem | 2019. június 12. 19:04

Több lesz a pénz kutatásra.
Egyetértek a hozzaszolasod első részével:-) így kéne, hogy legyen, de nem így van. Eddig az államnak nem volt beleszólása, hogy mire megy el a pénz?

2006-ban a világ összes szabadalmának 18,5%-a német volt, ezzel európában az első . A világon az USA az első, Japán a harmadik.
Tehát a németeket megelőztük azóta:-))))) ez világszenzáció:-))))
Rátaláltam a cikkre, amire hivatkozik, az MTA adta ki.

Ki csinálja a műbalhét?
Itt a mandin több nemzetközi tudós megszólalt és tejes mértékig egyetértettek az MTA átalakításával, ami megfelel nemzetközi kutatóintézetek működésével.

A ballib oldalakon olvashattad a másik oldalt képviselőket, ők nem adtak hangot azoknak, akik itt a mandin nyilatkoztak.

ő.. veritas? magyar művészeti akadémia? közmédia?
ezek mi hasznot termelnek?

miért csak az állam legsikeresebb intézményénél szempont, hogy nem termeli közvetlenül a gdp-t?

a tudományt nem szabadalomra játsszák, csak szólok.
szerinted hány szabadalma volt euklidésznek vagy newtonnak?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés