A Fidesz tarolni fog, de hogy végeznek az ellenzéki pártok? – A Nézőpont rendezvényén jártunk

2019. május 22. 21:20

Pálfy Dániel Ábel
Egyetértettek a közvélemény-kutató intézetek képviselői a Nézőpont rendezvényén azzal kapcsolatban, hogy az EP-választáson kormánypárti győzelem várható, de mértéke több tényezőtől függ. Éles verseny a második helyért lehet. Tudósításunk.

Öt nagy közvélemény-kutató intézet képviselőinek részvételével „Mit látnak a közvélemény-kutatók az EP-választás előtt?” címmel rendezett beszélgetést a Nézőpont Intézet.

A ZRI Závecz Research, a Publicus Intézet, a Századvég, a Nézőpont Intézet és a Medián legutóbbi méréseit összesítő táblázat szerint a biztos voksolók közt a Fidesz-KDNP népszerűsége 52-56 százalék között áll, a Jobbiké 10-15, az MSZP-Párbeszéd 10-16, a DK-é 7-11, az LMP-é 4-6, a Momentumé 3-6, a Magyar Kétfarkú Kutya Párté 0-3, a Mi Hazánk Mozgalomé 0-2 százalék között van. Az „egyéb pártok” kategóriában 0-3 százalék közötti támogatottságot mértek.

A közvélemény-kutatók képviselői egyetértettek abban, hogy kormánypárti győzelem várható az EP-választáson,

azonban a megszerzett mandátumok számát a többi párt – elsősorban az öt százalékos küszöb környékén hibahatáron belül álló LMP és Momentum – szereplése befolyásolhatja.

Az elemzők szerint a második helyért komoly verseny várható az erőteljes kampányának köszönhetően megerősödött Demokratikus Koalíció, az utóbbi időben tovább gyengülő Jobbik és a stagnáló népszerűségű MSZP-Párbeszéd között. A választási részvétel a kutatók szerint a szokásoknak megfelelően várhatóan jóval elmarad az országgyűlési választásokon tapasztalt aktivitástól, és valahol 32 és 40 százalék között alakul majd.

Medián: bejut a Momentum

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója közölte, becslésük szerint

a Fidesz-KDNP 13, a Jobbik 3, az MSZP-Párbeszéd és a DK 2-2, míg a Momentum 1 mandátumot szerezhet.

A Medián 35-36 százalékos választási részvételre számít. A felmérés szerint a Fidesz-KDNP-re  52 százalék voksol, a Jobbikra 11,5 , az MSZP-Párbeszédre 10,5, a DK-ra pedig 10 százalék szavaz majd, a Momentum 5,5, az LMP 4, a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk 3-3 százalékát szerezheti meg.

Hann szerint a két esélyes kispárt közül a Momentum nagyobb eséllyel csíp el egy mandátumot, kevésbé valószínű, hogy az LMP átlépi a küszöböt és amennyiben a Jobbik három helyett csak két mandátumot szerez, valószínűleg egy további képviselői hely a kormánypártoké lesz.

Nézőpont: végleg eldőlhet a Jobbik sorsa

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója szerint nem az a kérdés, hogy a Fidesz-KDNP nyer-e, hanem, hogy mekkora támogatottsággal szerzi meg az első helyet. A kormánypártok szerinte biztosan 50 százalék feletti eredményt érnek majd el a választáson. A választási részvételi arányt 32 és 40 százalék közöttire becsüli, de úgy véli ezt az utolsó hét, a kampányhajrá eseményei döntik el.

Szerinte a Fidesz-KDNP számára legalább 1,3-1,4 millió szavazat megszerzése reális 1,7-1,8 millió szavazat pedig nagyon sikeres választási eredmény lenne a kormánypártok szempontjából. 

Nagy Dániel úgy véli,

az EP-választás felértékeli majd a pártokat az önkormányzati választások előtt,

ezért például ha a DK második lesz, Gyurcsány Ferenc jobb alkupozícióba kerül az önkormányzati választásokra vonatkozó ellenzéki tárgyalásokban, ami az eddigi egyezségeken is változtathat. 

Az EP-választás három párt számára komoly téttel bír, hiszen az LMP és a Momentum számára a bejutás a megmaradásról is szólhat, 

a Jobbik pedig széteshet egy rossz eredmény esetén.

A Nézőpont kedden megjelent, a Magyar Nemzet számára készített kutatása szerint 32 százalékos részvétel esetén a Fidesz-KDNP 13, a Jobbik, az MSZP-P és a DK egyaránt 2, a Momentum és az LMP pedig 1-1 EP-képviselői helyet szerezhet. A Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom nem jutna be az EP-be.

Századvég: a DK profitálhat az EP-eredményekből

Pillók Péter, a Századvég vezető kutatója szerint a „nem túl erősre sikerült” EP-kampány alatt a pártok már inkább az általában nagyobb érdeklődés övezte önkormányzati választásokra pozicionálták magukat. Ezzel egyébként a többiek is egyetértettek.

A Századvég legfrissebb eredményei szerint a választási részvételüket biztosra ígérők közül a Fidesz-KDNP-re 51, a DK-ra 11, a Jobbikra 9, az MSZP-Párbeszédre 7,5 százalék fog szavazni, míg a Momentum 6, az LMP és a Mi Hazánk Mozgalom 3-3 százaléknyi voksot kaphat.

Úgy látja, 

a csökkenő támogatottságú MSZP-n és Jobbikon nem segített a kampány, a DK viszont át tudott csábítani szavazókat a szocialistáktól

Ismertette egyik legújabb kutatásukat is, amely az emberek közvélemény-kutatókkal kapcsolatos attitűdjét vizsgálták. A megkérdezettek 67 százaléka bízik a közvélemény-kutatások eredményeiben 28 százalékuk viszont nem, 7 százalék pedig nem tudja vagy nem válaszolt.

Az eredmények szerint a válaszadók 48 százaléka nem kíséri figyelemmel a közvélemény-kutatásokat, 37 százalék időnként (jellemzően választási kampányok idején) figyeli a tevékenységüket, és mindössze 15 százalék az aki rendszeresen foglalkozik ezzel. 

Publicus: LMP és a Momentum csatázik a bejutásért

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója szerint a kormánypárti győzelem nem kétséges, a nagy küzdelem a Jobbik az MSZP-Párbeszéd és a DK közt zajlik majd a második helyért, az LMP pedig a Momentummal harcolhat a bejutásért.

A Publicus az EP-választás jelentőségéről készített felmérést, amely szerint

a megkérdezettek 29 százaléka úgy vélte az EU-támogatások mértékére lesz leginkább hatással a választási eredmény.

A megkérdezettek közül 20 százalék szerint nincs különösebb jelentősége a május 26-i választásnak, arra a pártra szavaznak akire az országgyűlési választáson, 19 százalékuk szerint a bevándorlás szempontjából lényeges a választás eredménye, 13 százalék pedig protestszavazó, azaz

egyfajta Fidesz- vagy Orbán Viktor-ellenes népszavazásként tekint a voksolásra.

Závecz: a Fidesz csak 12 mandátumot szerez

Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research alapító-ügyvezetője a tavalyi országgyűlési választás párttámogatási adatait vetette össze a most vasárnapi választáson várható, általuk mért adatokkal. Jelezte: előbbinél 70 százalék feletti volt a részvétel, míg most 45 százalék körülivel számoltak, ennek eredménye a természetes csökkenés a legtöbb pártnál.

E szerint a kormánypártokra 27 százalékkal, a Jobbikra 59 százalékkal, az MSZP-Párbeszédre 41 százalékkal, az LMP-re 53 százalékkal, míg a Momentumra 20 százalékkal kevesebben szavaznának, és

egyedül a DK-nak hozhat 27 százalékos szavazati „nyereséget” az EP-választás.

A Závecz Research legutóbbi felmérése szerint a Fidesz legalább 12 mandátumot szerezhet, 13 vagy 14 mandátumot akkor szerezhetnek a kormánypártok, ha a falvak és a kisvárosok lakosai legalább olyan arányban mennek el szavazni, mint a nagyvárosok lakói.

Összesen 112 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem a Závecz volt az, amelyik nemrég, május elején 6%-ra saccolta a Jobbikot, az MSZP-t meg 12%-re? Most meg hirtelen megint fej-fej mellett vannak? Ez a Závecz egy hazug, manipulatív kis gennyzsák.

Gratulálok, ez egy jó programm. Remélhetőleg végre kisüt a nap.

Bevallom őszintén engem is kilora megvett a Fidesz: kb 2x-
esére emelte a netto fizetésemet és értékén hagyta az apám
nyugdíját, a lányomhoz meg most vágják hozzá a falusi CSOK-ot.

A kiváló monetáris politikával és az ésszerű gazdálkodással felszabadult 100 milliárdok népnek való visszaosztását
nevezhetjük szavazatvásárlásnak is, de hát nemde erre vágyik
mindenki? Mégis mit kellett volna csinálni a felszabaduló
forrásokkal?

Sajnos emlékszem még a korábbi nemfideszes időkre, amikor
ez egy "kicsit" másként alakult és mindig csak az t hallottuk:
majd jövőre.

Idefigyelj te nyomorék! Sírsz a demokráciáért és közben a
szavazástól való távolmaradásra bíztatsz? Milyen ember vagy te?

Én azt mondom veled ellentétben: mindenki menjen el szavazni
és a meggyöződése szerint szavazzon.

A Medián és a Závecz tippje tűnik jónak. Azok a
közvéleménykutatók, amelyek 0-ra mérik a Mi Hazánkat és a
MKKP-t, azok valamit elhibáztak. Mindkét párt 2 % körül lesz.

Nem emlékszem arra, hogy Záveczék kiemelkedően jeleskedtek volna a jóslásaik pontosságát illetően. Az rémlik, hogy Puzsér megvádolta őket, hogy gusztustalanul manipulálják az adatokat, és a mostani eredményt elnézve szerintem tökéletesen igaza volt.

https://444.hu/2019/04/03/a-mostani-allas-szerint-a-fidesznek-12-az-ellenzeknek-9-mandatuma-lenne-az-ep-valasztason

https://hvg.hu/itthon/20190502_Felmeres_EPmandatumot_szerezhet_a_Momentum_a_Jobbik_nagyon_visszaesett

Áprilisban azt mérték, hogy a Jobbik és az MSZP közel azonos szintem van. Május elején azt mérték, hogy a Jobbik bezuhant az MSZP támogatottságának felére! Most meg megint azzal jönnek, hogy a Jobbik és az MSZP egyformán áll? Puzsérnak igaza volt, a Závecz Karácsonyék és az MSZP saját kis disznóólja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés