Példátlan Sztálin népszerűsége az oroszok körében

2019. április 21. 17:42

A megkérdezettek közel háromnegyede látja pozitívnak a tömeggyilkos orosz diktátort – szemlézett a Neokohn vonatkozó felméréseket.

Folyamatosan nő Sztálin népszerűsége az orosz lakosság körében – erről számolt be a héten egy kutatás, melyet a Moscow Times közölt.

Az oroszok 70%-a értékeli pozitívan a diktátor munkásságát, ami a három évvel korábbi adathoz képest (54%) jelentős eltérést mutat. A Levada Center felmérése szerint idén a megkérdezettek mindössze 19%-a fogalmazott meg elmaraszatló nézeteket Sztálinnal szemben. Ez az arány 31% volt 2016-ban.

A márciusban megkérdezett 1600 válaszadó 51%-a Sztálint jó embernek vélte, ebből 41% tisztelettel gondol rá, 4%-uk egyenesen rajong a kommunista terror egyik fő szovjet kivitelezőjéért. Az emberek negyede számára semleges a volt diktátor, mindössze 13% gondol rá ellenszenvvel, félelemmel vagy gyűlölettel. Amíg 2008-ban 60%, addig idén mindössze 45% véli úgy, hogy Sztálin bűnei igaztalanok voltak.

„Sztálin megítélése kezd egyre pozitívabb lenni, ma már egyesek az igazság szimbólumának is tartják, a jelenlegi kormány alternatívájaként is tekintenek rá” – mondta az RBC hírportálnak Leonty Byzov, az Orosz Tudományos Akadémia szociológusa.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147118

Ajánljuk még a témában