Az izraeli baloldal a holdszonda nyomában, a demokrácia a jobboldali populizmus útján

2019. április 14. 9:36

Győri Gábor
Mérce
Megvan az esélye annak, hogy erős ellenzéki alternatíva álljon szemben Netanjahu újfent megerősített, de nem megbonthatatlan rendszerével szemben.

„A  kicsik – és immár a teljes baloldalt ide kell sorolni – jobban jártak volna, ha a választók konkrét témákra és ideológiákra koncentrálnak és nem a vezéregyéniségekre. Baloldali szemmel a rossz hír az, hogy az ellenzéki tömbben a baloldaliság már csak nyomokban található meg, de öröm az ürömben, hogy minimálisan megvan az esélye annak, hogy erős ellenzéki alternatíva álljon szemben Netanjahu újfent megerősített, de nem megbonthatatlan rendszerével szemben.

Azért legfeljebb egy esélyről van szó, mert az izraeli politikában a frakciók és a mögöttük álló koalíciók és táborok hírhedten törékeny dolgok, és Beni Gantz e téren nem rendelkezik semmilyen gyakorlattal. A hadseregben ritkán kellett sajtónyilvánosan kezelnie az egomán mellékszereplőket, a politikában ez lesz az egyik legfőbb feladata.

Azáltal, hogy a választók relatív többsége a bizonyítékok nyomasztó súlya ellenére Netanjahu mellé állt (és ha a Netanjahut támogató kisebb pártokat is számítjuk, akkor a választók többsége a miniszterelnököt támogatta), az izraeli politika az illiberális demokrácia egyik állatorvosi lovává lépett elő: meddig igazolhat a demokratikus választói akarat nyilvánvaló jogsértéseket? Felülírhatja a korrupció törvénysértő jellegét, ha a választók kvázi utólagosan rábólintottak?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mérce, Klubrádió, ATV, MAZSIHISZ, Szombat Online, időnként a zsidó Heti TV is zsigerből gyűlöli azt az izraeli jobboldalt, amelynek köszönhetően egyáltalán még létezik Izrael, az az ország, ahová szükség esetén a fenti gyűlöletkeltők is hazamehetnek.

A Klubrádió szarházi munkatársa Netanjahu kormányáról csak úgy nyilatkozott, hogy arab-faló, fasiszta gyülekezet. Meglepetésemre Dési elismerően józan, realista maradt helyszíni riportjában.

Miért gyűlölik a fent felsoroltak önnön zsidóságuk egyetlen védőpajzsát Netanjahut, s miért gyűlölik a Netanjahuval, Izrael állammal baráti kapcsolatot ápoló Orbán Viktort, annak kormányát, a józan gondolkodású többséget, legyen az zsidó, vagy nem zsidó? S miért gyűlölik az amerikai baloldallal egyetemben Trump elnököt? Mert ezekben a médiákban egyforma gyűlölettel beszélnek a Trump-Netanjahu-Orbán hármasról.

Egy nép, egy ország a legnagyobb harcot mindig a belső ellenségeivel kell, hogy folytassa. Így történik ez Magyarországon is, ahol a legnagyobb destruktív erő a hazaáruló balliberális pártelit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés