Pompeo: Ankara ne tegyen egyoldalú lépéseket Szíriában

2019. április 4. 07:42

Az amerikai-török miniszteri találkozón Pompeo kifejtette: Washington támogatja az Északkelet-Szíriáról jelenleg is folyamatban lévő tárgyalásokat, de minden egyoldalú török katonai lépést veszélyesnek tart.

Ankara ne tegyen katasztrofális következményekkel járó egyoldalú katonai lépéseket Szíriában - figyelmeztette szerdán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a török kollégáját, Mevlüt Cavusoglut, aki a NATO jubileumi külügyminiszteri tanácskozása alkalmából tartózkodik Washingtonban. A külügyminisztérium közleménye szerint az amerikai-török miniszteri találkozón Pompeo kifejtette: Washington támogatja az Északkelet-Szíriáról jelenleg is folyamatban lévő tárgyalásokat, de minden egyoldalú török katonai lépést veszélyesnek tart.

Törökország ugyanis az amerikai katonák kivonásának decemberi bejelentése óta többször is azzal fenyegetőzött, hogy katonai támadást indít a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia ellen. A kurdok az amerikaiak és szövetségeseik oldalán harcoltak az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terroristái ellen, Ankara azonban őket bélyegzi terroristáknak, attól tartva, hogy kapcsolatban állnak a törökországi kurd szeparatistákkal. Mike Pompeo már januárban felhívta Ankara figyelmét: Washington biztosítani akarja, hogy „a törökök ne irtsák a kurdokat”.

A washingtoni megbeszélésen szerdán este a két külügyminiszter ismét fontosnak nevezte a szíriai-török határon kialakítandó, úgynevezett biztonsági zóna létrehozását, de megjegyezték, hogy ennek a mibenlétéről továbbra is egyeztetni kell. Az amerikai diplomácia vezetője is kifejezte aggodalmát Cavusoglunak amiatt, hogy Törökország Sz-400-as orosz légvédelmi rendszer vásárlásáról tárgyal Moszkvával.

A török külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben cáfolta az amerikaiakat. Hami Aksoy török külügyi szóvivő szerint az amerikai közleményben olyan témák is szerepeltek, amelyeket Pompeo és Cavusoglu a találkozón nem is érintettek. Aksoy így fogalmazott: az amerikai külügyminisztérium közleménye „nemcsak hogy nem tükrözi a találkozón történteket, de olyan témákat is magában foglal, amelyeket fel sem vetettek”. A török szóvivő szerint az amerikai külügyminisztérium már a találkozó előtt megírta a kommünikét.

Cavusoglu kedden délután Washingtonban újságíróknak azt mondta: Ankara nem lép vissza az orosz légelhárító rakétarendszer megvásárlásától, és hangsúlyozta: Törökországot nem lehet arra kényszeríteni, hogy válasszon a Nyugat és Oroszország között.

A török-orosz fegyverüzletet kedden élesen bírálta egy – a NATO külügyminiszteri tanácskozásához kapcsolódó - rendezvényen Mike Pence amerikai alelnök is. Arról beszélt, hogy Ankarának „választania kell”, Törökország vagy továbbra is a NATO fontos tagja marad, vagy kockáztatja ezt a partneri viszonyt. Pence azt hangoztatta, hogy Washington „nem marad tétlen”, ha egy NATO-tagország az ellenféltől vásárol fegyvereket.

Az amerikai alelnök beszédére Isztambulból reagált a török alelnök. Fuat Oktay Twitter-bejegyzésben közölte: Washingtonnak is „választania kell, akarja-e, hogy Törökország szövetségese maradjon, vagy kockára teszi barátságunkat azzal, hogy terroristákhoz csatlakozik, és aláássa NATO-szövetségese védekezését ellenségei ellen?”.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/146135

Ajánljuk még a témában