Jogi trükkel akadályozta volna meg Gyöngyösi Márton a roma nemzetiségi szószóló felszólalását

2019. február 20. 19:49

A roma politikus épp Sneider Tamás múltjáról akart beszélni.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője egy jogi trükkel akadályozta volna meg, hogy Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló hétfői parlamenti felszólalását. 

Az Országgyűlésről szóló törvény 29. szakasz (2) bekezdése alapján a nemzetiségi szószólónak napirendi, illetve – rendkívüli esetben – napirend utáni felszólalásra van joga. A határozati házszabály 65. szakasz (1) bekezdése szerint viszont az Országgyűlés kivételesen, a Házbizottság javaslatára a jelen lévő képviselők legalább négyötödének szavazatával, vita nélkül úgy határozhat, hogy valamely ügy tárgyalása, illetve döntéshozatala során a határozati házszabályi rendelkezésektől eltér.

Farkas Félix hétfői napirend előtti felszólalását az Országgyűlés az idézett házszabályi rendelkezésnek megfelelően engedélyezte. Az erről szóló szavazásról ugyan az ellenzéki képviselők nagy része kivonult, viszont az ülésteremben maradó képviselők több mint négyötödös arányban megszavazták az ügyrend módosítását, így Farkas napirend előtt szólalhatott fel. A roma képviselő egyébként a napirend előtti felszólalásában a Jobbik és az MSZP együttműködéséről, valamint Sneider Tamás szélsőjobboldali, skinhead múltjáról beszélt.

A jobbikos Gyöngyösi az egész eljárást kifogásolta, mivel állítása szerint az ügyrendi módosítás érvénytelen volt. A Jobbik frakcióvezetője azzal érvelt, hogy jelenlévő képviselőnek számítanak azok a képviselők is, akik chipkártyájukat behelyezték a személyes kártyaolvasójukba, viszont nem szavaztak.

Érvelése viszont téves. A jelenlévők meghatározására vonatkozóan sem a házszabály, sem az Országgyűlésről szóló törvény nem tartalmaz rendelkezéseket, viszont az elmúlt évtizedek gyakorlatát a parlament honlapján fellelhető tájékoztató foglalja össze. A dokumentum világosan kimondja, melyik képviselő számít jelenlenvőnek. „Jelenlét ellenőrzés és szavazás szempontjából csak az számít jelenlevőnek, aki a saját ülőhelyén a kártyáját behelyezte (enélkül a gép nem fogadja el a gombnyomást), ÉS gombot is nyomott!”

Azok az ellenzéki képviselők tehát, akik nem nyomtak gombot, nem számítanak jelenlevőnek. 

A jelenlévők számítása egyébként már évtizedek óta így történik az Országgyűlésben, így a kilencedik éve parlamenti pártként működő Jobbik is ismerhette a gyakorlatot.

Miután Farkasnak végül Kövér László megadta a szót, Gyöngyösiék az ügyben a házbizottsági ülés összehívása mellett kardoskodtak. A házelnök hétfő délutánra össze is hívta a soron kívüli házbizottsági ülést, de arra a jobbikosok már nem mentek el.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143574

Ajánljuk még a témában