Budapest idén is neonáci megemlékezés otthonává vált

2019. február 11. 11:57

Mazsihisz
MTI-OS

Az SS-halálfejekkel alakzatban felvonuló, gyűlöletet szító, neonáci demonstráció elfogadhatatlan.

„A Mazsihisz számára elfogadhatatlan bármilyen politikai célú listázás - ilyesmi akár mégoly tétova mentegetését hibának tartjuk.  2012-ben mindenfajta nyomásgyakorlás nélkül, erélyesen szólaltunk fel, amikor a parlament falai között egy olyan országgyűlési képviselő tett javaslatot a zsidók listázására, aki mind a mai napig a Jobbik parlamenti frakciójának tagja. A Jobbik a mai napig nem tudott kellően eltávolodni vállalhatatlan múltjától, ezért a Mazsihisz továbbra sem tart kapcsolatot ezzel a parlamenti párttal.

Ugyanakkor a magyar közélet szempontjából visszalépésnek tartjuk, hogy a magyar hatóságok a magyar fővárosban megtűrték a neonáci csoportok hétvégi demonstrálását. A zsidó közösség és Magyarország jóérzésű többsége számára riasztó, hogy Budapest idén is neonáci megemlékezés és felvonulás otthonává vált.

Az SS-halálfejekkel alakzatban felvonuló, gyűlöletet szító, neonáci demonstráció a Városmajorba meghirdetve számunkra ugyanúgy elfogadhatatlan, mintha felmentek volna a Kapisztrán térre, a Várba.

Szövetségünk továbbra is a több ezer éves zsidó tradíciók közvetítette értékektől vezetve kíván működni, a pártpolitikától függetlenül. Tisztában vagyunk azzal, hogy történelmi felekezetként a választási kampányok idején megszólalásaink alkalmat adhatnak arra, hogy azokat a versengő politikai erők a maguk céljaira felhasználják. Arra kérjük a politika szereplőit, tartsák tiszteletben függetlenségünket!

Az antiszemitizmussal szemben és az emlékezetpolitikai kérdésekkel kapcsolatban pedig eztán is következetesen, a magyarországi zsidóság érdekében dolgozunk tovább.”

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143008

Ajánljuk még a témában